Svečiuose – psichologė Edita Čekuolienė

Birželio 10 dieną Birštono viešojoje bibliotekoje prasidėjo projektas „Inovatyvių terapijų taikymas ir sklaida bibliotekoje“, į kurio pirmąjį renginį atvyko žinoma psichologė, rašytoja Edita Čekuolienė. Į susitikimą ji atsinešė keletą savo knygų, tad nemažai kalbų ir diskusijų kilo iš jų turinio.

 

Nors renginyje buvo daugiausia moterų, tačiau nenusivylė ir jame dalyvavę vyrai. Juk ir vyrams, ir moterims reikia geriau pažinti ir suprasti vieniems kitus. Esame visi žmonės, tik jau mąstymas tai labai skiriasi.

E. Čekuolienė prieš prasidedant pokalbiui pastebėjo, kad jai žodis „terapija“ skamba kažkaip ligotai, tad diskusijos vyko daugiau humoro forma, apie rimtus dalykus kalbant paprastai ir suprantamai. Psichologė lengvai, su humoru pasakojo ir savo asmeninę gyvenimišką patirtį, pateikdama ir tam tikrą dozę psichologinių žinių. Iš tikrųjų visi praeiname tam tikrus augimo ir brendimo tarpsnius, tad susiduriame ir su panašiomis problemomis, tik sprendimus atitinkamose situacijose priimame skirtingus. Daugelis moterų, padrąsintos pranešėjos, pritarė, kad reikia mylėti save bet kokiame amžiuje, džiaugtis tuo, ką turime, ir pasistengti gyventi savo gyvenimą, o ne savo vaikų ar tėvų. Reikia mokėti laiku atsiskirti, suprasti, kad vaikai, turintys savo vaikų, jau yra suaugę ir nebe vaikai, o mūsų sūnūs ir dukros, kad šeimose sprendimus turi priimti patys. Teko pripažinti, kad išleidę vaikus iš namų sutuoktiniai vienas kitą pradeda vadinti „tėtukais“ ir „mamytėmis“ ar net seneliais ir močiutėmis, užmiršdami, kad iki santuokos turėjo ir vardus. O žodis, pasak E. Čekuolienės, turi didelį psichologinį užtaisą.

Kaip elgtis, jeigu lieki vienas, kaip išgyventi užklupus vienatvei, ligai, kokius santykius reikia puoselėti su vaikais ir anūkais, kaip padėti savo senstantiems ir globos reikalaujantiems tėvams? Kaip išgyventi tokias nelengvas gyvenimo akimirkas, kurios neišvengiamai būna kiekvieno gyvenime? Tačiau psichologė pateikė gana nemažai pavyzdžių iš savo gyvenimo bei iš kitų psichologų parašytų knygų, kaip galima rasti išeitį ir padėti sau ar net kitiems. Be to, pasak E. Čekuolienės, ir tame gyvenimo tarpsnyje, kai tau „40+ “, yra daugybė džiaugsmų ir malonumų, kuriuos atrasti gali tik dabar – tereikia geriau pažinti save ir nepražiopsoti, užuot galvojus, kad gyvenime jau nieko gero nebus.

„Mūsų gyvenimo formulė – mintis, žodis ir veiksmas. Svarbi mintis, bet labai svarbus ir žodis. Žodis – garsas, einantis bangomis, galvoje turi tam tikrą amplitudę ir gali sukelti iniciatyvą veiksmui. Mūsų gyvenime turi būti daug gražių ir gerų žodžių. Jeigu tu būsi geras, ir kiti tau bus geri, būsi blogas – ir tau bus atsakyta tuo pačiu, nes blogis pritraukia blogį“, – sakė E. Čekuolienė.

Nemažai diskusijų ir pamąstymų kilo pavarčius knygą „Flirtas su rudeniu“. Ne paslaptis, kad po keturiasdešimties moterų gyvenime vyksta nemažai psichologinių ir fiziologinių pokyčių. Keičiasi kūnas ir jausmai, santykiai su artimiausiais žmonėmis ir draugais, ir ne visada lengva tai priimti ir su tuo susitaikyti. „Flirtas su rudeniu“ nėra knyga moterims, o pasak autorės, tai – moterų knyga, skirta tiems, kurie pažįsta nors vieną moterį. Moterys ir vyrai labiausiai skiriasi psichologiškai, o fiziologiškai turime labai daug panašumų. Vyrus ir moteris vidutinio amžiaus krizė veikia skirtingai. Moterys ją pajunta anksčiau ir akivaizdžiau, bet išgyvena lengviau. Visi pokyčiai jų gyvenime dažniausiai vyksta laipsniškai, tarsi planuotai, o vyrai paprastai tai neigia, o nenorėdami to pripažinti pridaro nemažai kvailysčių. Tačiau, anot E. Čekuolienės, protingos moterys moka palaukti, kol vyrui iš galvos išdulkės vėjai ir vėl sugrįš į namus.

Susirinkusieji į renginį vartė E. Čekuolienės atvežtas knygas „Flirtas su rudeniu“, „Aug(in)imo psichologija“, „Nuo ančiuko iki gulbės“, jose rasdami tai, ko kartais ieško ilgus gyvenimo metus. Tad norinčių jas paskaityti ir suteikti daugiau šansų sau po šios paskaitos atsiras daugiau.

Bibliotekininkė Stefanija Puskunigienė pastebėjo, kad visos E. Čekuolienės knygos yra terapinės, nes kiekvienas jas skaitantis – ar vyras, ar moteris – atras save ir sugebės aprašomą patirtį pritaikyti sau.

DSCF1113

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close