„ Iš Prienų į Marijampolę septynios mylios; kelias naujai nutiestas, vietomis duobėtas, platus, užtvankos ir tiltai geri; vasaros keliu dėl dažnų tiltų ir užtvankų su pastoviu važiuoti 12 valandų, žiemą – aštuonias valandas.‘- , tokia kelionė laukė susiruošusio aplankyti Marijampolę arba Prienus prieš du šimtus metų. Dabar užtenka gero pusvalandžio, tačiau kyla pagrįstas klausimas – ar tapome artimesni vieni kitiems ?

Atsakydami į šį klausimą marijampoliečiai fotomenininkai Romas Linionis, Antanas Gudelevičius ir Vytenis Skroblas ryžosi pristatyti savo kūrybą senosios Užnemunės sostinės gyventojams. Visi trys parodos autoriai fotografo kelią pradėjo su juostiniu fotoaparatu, todėl jiems puikiai žinomas fotografijos gimimas: kai reikėjo taupyti kadrus, ryškinti juostelę ir patiems gaminti nuotraukas. Tik pradėjus ryškėti vaizdui paaiškėdavo, ar fotografijos dievas buvo palankus kūrėjui. Visa ši alchemija nulėmė, kad jie, kaip menininkai, užaugo laikydamiesi klasikinių taisyklių, kurios skelbė – meninė fotografija turi atspindėti grožį, tiesą ir autoriaus vidinį pasaulį.

Parodoje rodomos nuotraukos – tai žvilgsnis pro langą į gamtą , mus supančius daiktus ir gyvenime paliktus žmogaus pėdsakus. Šį matymą tarsi pratęsia langai, kurie patys kažkada buvo žmogaus gyvenimo ir pasaulio pažinimo dalis, o dabar pavirto nuotraukų rėmais. Sunku pasiūlyti receptą, kaip mėgautis šios parodos darbais. Kažkam gali patikti atskiros nuotraukos ar jų fragmentai, tačiau šis trijų autorių bendras kūrinys primena gerą eilėraštį – viskas vientisa, viskas pagaulu ir suvalkietiškai taupu. Paroda tarsi poeto Gintaro Grajausko posmas: Iš visų menų / labiausiai nepavaldus/ laikui ir mados įgeidžiams/ pasirodė mokėjimas/ sušvilpt pienės kotu.

Matykite, o kai pamatysite, įsiklausykite į save. Geros nuotaikos!

 

 

Romas Linionis. Nuo 1979 metų Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. 1994 metais suteiktas Tarptautinės fotomenininkų federacijos ( AFIAP ) nario vardas, 2004 metais meno kūrėjo statusas. Romas yra Sūduvos fotoklubo narys. Jo kūrybinėje biografijoje dešimtys personalinių parodų, net ir Vokietijoje, Suomijoje, Danijoje, Lenkijoje. Išleisti fotoalbumai – „Praėjusio laiko dėlionės“, „Mano miestas prie Šešupės“, „Marijampolė“, „Mūsų miestas prie Šešupės“ ir kita.

 

 

Antanas Gudelevičius. Sūduvos fotoklubo narys, surengęs penkias personalines parodas : „Metų spalvos“ 2006 m., „Čia pat –anapus“ 2007 m., „Pavasario simfonija“ 2008 m., „Moters šventė“ 2009 m., „Langai languose“ 2011 m. Menininkas kartu su kitais autoriais savo darbus rodė dešimtyje bendrų kūrybinių parodų.

 

 

 

Vytenis Skroblas. Nepriklausomas fotografas, surengęs tris personalines parodas : „Be pavadinimo“ 2008 m., „Dubuo vandens“ 2010 m. „…nes nežinojau“ 2013 m., dalyvavo aštuoniuose bendruose projektuose su Sūduvos fotoklubo nariais. Vytenis yra vizualaus meno klubo „Baltas kluonas“ narys. Redaguoja miesto estetikos internetinę svetainę „Marijampolės Blogas“.

 

 

P.S. Mums pasisekė, jeigu skaitote šį tekstą, vadinasi yra keturi.

Prienu plakatas mazasstr

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close