Valanda, praleista suvienytiems Justino Marcinkevičiaus minčių…

Prienų kultūros ir laisvalaikio centro mažojoje salėje vykusiame Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) Prienų skyriaus organizuotame renginyje, skirtame poeto Justino Marcinkevičiaus 85-osioms gimimo metinėms paminėti, dalyvavo žmonių su regėjimo negalia nariai, svečiai iš Prienų rajono savivaldybės, Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos, poeto kūrybos gerbėjai.

Įstabaus renginio akcentu tapo jaudinanti, patriotinius jausmus žadinanti literatūrinė-muzikinė kompozicija „Skatinęs tautinę savigarbą“, kurią dovanojo jos autorė ir atlikėja – knygnešės Felicijos Bortkevičienės kalbos premijos laureatė Violeta Bakutienė. Atlikėjai talkino jos gyvenimo palydovas, padėjėjas, programos montuotojas – vyras Antanas Bakutis.

Kompozicijos apie Justiną Marcinkevičių autorės lūpose išsiskleidė tikras poetinio žodžio grožis. Jos pagarbus požiūris į poeto asmenybę ir jo kūrybą, subtilios įžvalgos, parenkant kompozicijai svarbiausius akcentus, sukuriant vientisą vaizdų iš poeto gyvenimo ir klasikinės bei lietuvių liaudies muzikos simfoniją, kalbos maniera, spinduliuojanti begalinę pagarbą poetui, pabrėžianti jo kūrybos nemirtingumą, išryškinanti lietuviško žodžio galią ir grožį, pastebėtas poeto šeimos – tėvo, motinos, žmonos ir dukrų – vaidmuo, turėjęs įtakos jo kūrybai, negalėjo nepavergti klausytojų širdies. „Poetas šeimos pavyzdžiu mums parodė, kad šeima yra savasties pamatas“, – akcentavo atlikėja.

„Per Justiną Marcinkevičių mus pasiekė istorijos gyvoji versmė arba kitaip – gyvenimą gyvenanti istorija. Ir Justinas Marcinkevičius – tai ženklas, kuria kryptimi eiti – savo intuicija, savo jausmu eiti, pasišviečiant savo sielos šviesa, savo kelio teisumo tiesa“, – kalbėjo V. Bakutienė, dėkodama klausytojams už valandą, praleistą suvienytiems Justino Marcinkevičiaus minčių, tarsi testamentu mums paliktų, skambant M. K. Čiurlionio muzikai, M. K. Oginskio polonezui ir kitiems kūriniams, nusilenkdama už tai, kad taip gražiai klausėsi, kad žiūrėdama į jų akis mačiusi gero linkintį žvilgsnį…

Už puikų renginį, skirtą poeto Justino Marcinkevičiaus atminimui, jo organizatoriams ir autorinės literatūrinės-muzikinės kompozicijos atlikėjai bei visiems LASS Prienų skyriaus nariams dėkojo Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algis Marcinkevičius, kviesdamas dalyvauti ir kituose renginiuose 2015-aisiais, kurie yra paskelbti iškilaus mūsų krašto poeto Justino Marcinkevičiaus metais Prienų rajono savivaldybėje.

V. Bakutienei dėkojo LASS Prienų skyriaus pirmininkė Irena Karsokaitė, įteikusi atminčiai žmonių su regėjimo negalia bendruomenės narės Reginos Žurauskienės siuvinėtą paveikslą. Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktorius Džordanas Jogimantas Aksenavičius, padėkojęs viešniai ir įteikęs jai puokštę gėlių, visų susirinkusiųjų vardu pasveikino ir LASS Prienų skyriaus mišraus vokalinio ansamblio vadovę Onutę Matusevičiūtę su laimėjimu chorų karuose.

Dovanėlę Onutei taip pat parengusi jos bičiulė V. Bakutienė linkėjo jai ir toliau kalbėti muzikos garsais, savo dainomis, mokyti savo kolektyvus skleisti gėrį, grožį – atlikti savo misiją, dėl kurios ji atėjusi į šį pasaulį.

Viena iš Onutės misijų buvo papuošti renginį ansamblio „Puriena“ atliekamomis dainomis pagal Justino Marcinkevičiaus tekstus. Charizmatiškai asmenybei nereikėjo net raginti prie dainuojančiųjų prisijungti ir klausytojus, mintinai mokančius poeto eilėraščius bei daugumą dainų, bei karštai ploti atliekant puikią dainą duetu su LASS Prienų skyriaus pirmininke Irena Karsokaite.

Po renginio visi sustoję skandavo „Ačiū! Ačiū! Ačiū!“, dėkodami organizatoriams už dvasinės atgaivos valandą, palikusią ilgam išliksiančius įspūdžius.

DSC_1247

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close