Ir sveika, ir skanu
Lapkričio 8-oji paskelbta Europos sveikos mitybos diena. Birštoniečiai šia proga jau antri metai organizuoja renginį, kurio metu išrenkamas skaniausias ir sveikiausias patiekalas, o jo kūrėjas ar kūrėjai apdovanojami.
Susirinkusiuosius į sveiko maisto šventę pasveikino Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius ir šventės iniciatorius, savivaldybės gydytojas Irmantas Adamonis.
Savo patiekalus šį kartą pateikė Birštono savivaldybės įstaigų ir visuomeninių organizacijų atstovai. Ant gražiai serviruotų stalų puikavosi gražūs ir apetitą žadinantys patiekalai. Čia buvo iš natūralių produktų pagamintų salotų, šaltų užkandžių, desertų, o taip pat ir karštųjų patiekalų.
I. Adamonis paragino šventės dalyvius ragauti visų patiekalų, o po to balsuoti.
Po degustacijos balsai lėmė, jog sveikiausio ir skaniausio patiekalo laurai atiteko Birštono gimnazijos atstovams: Vedai Martinaitienei, Nijolei Juozaitienei ir Algiui Guobiui, kurie visus susirinkusius vaišino įvairiausių vaisių ir daržovių kokteiliais. O jų buvo įvairiausių: su morkomis, kiviais, bananais ir net šizados uogomis. Užkandžių kategorijoje pergalę iškovojo meno mokyklos dailės mokytoja Eglė Janušaitienė su namine duona ir „Dzūkiška užtepėle“. Salotų kategorijoje nepralenkiamas buvo lopšelio-darželio „Vyturėlis“ kolektyvas su „Sveikuolio svajone“, karšto patiekalo kategorijoje – viešbučio „Sonata“ kolektyvas, pateikęs ėrienos ir kalakutienos su medumi bei rozmarinais, desertų grupėje – Caritas atstovė Stefanija Puskunigienė su morkų pyragu.
Pateikiame „Dzūkų užtepėlės“ receptą. Džiovinti baravykai ir šilbaravykiai, virti kiaušiniai, kepinti svogūnai, lydytas sviestas, krapai, mairūnas, druska ir pipirai. Viskas susmulkinama ir išmaišoma. Labai skanu su namine duona.
Stasė Asipavičienė