11-asis tarptautinis akordeonistų konkursas „Ascoltate 2015“

Balandžio 24–26 dienomis Kaune vyko 11-asis tarptautinis akordeonistų konkursas „Ascoltate 2015“ – vienas didžiausių tarptautinių konkursų, organizuojamų Lietuvoje.Šį didelį renginį kas treji metai organizuoja Kauno krašto akordeonistų draugija, Kauno J. Gruodžio konservatorija, Lietuvos nacionalinė akordeonistų sąjunga.

 

Konkurse dalyvavo jaunieji akordeono muzikos atlikėjai iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos, Lenkijos, Rusijos, Juodkalnijos, Italijos. Tris dienas J. Gruodžio konservatorijos salėse vyko konkurso dalyvių perklausos.Visi solistai varžėsi klasikinės ir lengvosios muzikos kategorijose, pagal amžių nuo 6 iki 19 metų. Akordeonistų ansambliai, mišrūs ansambliai ir orkestrai varžėsi atskirose kategorijose (iš viso 17 kategorijų). Tris dienas akordeonistų atliekamas programas vertino dvi tarptautinės komisijos: MircoPatarini (Italija), Kazys Stonkus (Lietuva), Vladimiras Orlovas (Rusija) bei AntonioSpaccarotella (Italija), Kristina Rusakoviča(Latvija), Povilas Velikis (Lietuva). Tai akordeono muzikos ekspertai – atlikėjai ir pedagogai, kviečiami į pasaulinių konkursų žiuri. Komisijoms teko išklausyti ir įvertinti 160 pasirodymų! Konkurso įtampai sumažinti vyko vakarinis koncertas, kuriame savo programą atliko tarptautinių ir pasaulinių akordeonistų konkursų laureatas, 9-ojo tarptautinio akordeonistų konkurso „Ascoltate 2009“ GrandPrix laimėtojas, VDU Muzikos akademijos studentas Laimonas Salijus.

Labai džiaugiamės jaunaisiais ir jau paaugusiais Prienų meno mokyklos akordeonistais, kurių visas būrys dalyvavo tarptautiniame konkurse. Dalyvauti konkursuose nėra paprasta. Mokiniai nuo pat rugsėjo mėnesio mokėsi sudėtingus kūrinius, atitinkančius konkurso nuostatuose keliamus reikalavimus, koncertavo įvairiuose renginiuose, kad įgytų sceninės patirties, dalyvavo keliose perklausose, kuriose buvo vertinamas jų atlikimo lygis. Po pusės metų rimto mokymosi buvo nutarta leisti 4 solistams ir 2 ansambliams dalyvauti šiame renginyje. Sunkus darbas, užsispyrimas, profesionalumo siekimas leidžia džiaugtis iškovotais laureatų diplomais ir prizais. Klasikinės muzikos kategorijoje A1 Klaidas Alaveckas(mokyt. Lina Bendoraitienė) iškovojo 1- ąją vietą. Klasikinės muzikos kategorijoje A5 Kamilė Kandrotaitė (mokyt. Renata Alaveckienė) iškovojo 3 – iąją vietą. Lengvosios muzikos kategorijoje B4 grojo du mokyklos atstovai: Alvita Radzevičiūtė, užėmusi 2-ąją vietą, ir Emilis Butkus, užėmęs 3-iąją vietą (mokyt. Lina Bendoraitienė). Sėkmė lydėjo prieniečius ir ansamblių kategorijoje D1. Mišrus duetas Klaidas Alaveckas ir Kajus Alaveckas (mokyt. Lina Bendoraitienė ir Ilona Vasiliauskienė) konkurse pelnė 2-ąją vietą, o akordeonistų kvintetas: Alvita Radzevičiūtė, Emilis Butkus, Kamilė Kandrotaitė, Ilja Sogačiov, Silvija Butkutė (mokyt. Lina Bendoraitienė) pelnė 3-iąją vietą. Toks gausus ir puikus meno mokyklos akordeonistų pasirodymas aukšto lygio tarptautiniame konkurse yra pirmasis mokyklos istorijoje.Tai mokinių ir mokytojų dovana mokyklai, švenčiančiai garbingą 50-mečio jubiliejų.

Tarptautinis lygis pasiektas, mokytojų ir mokinių darbas įvertintas, tačiau… Mokytojų džiaugsmą temdo daug klausimų.Didžiausias – kas toliau? Puikių rezultatų pasiekėme skolintais instrumentais, nes mokykloje liko tik du vidutinio dydžio akordeonai, kuriais dar galima groti, visi kiti pirkti mokyklos atidarymo metu, beveik prieš 50 metų! Noras muzikuoti ansambliuose jau neįmanomas, nes reikia tiek instrumentų, kiek ansamblyje narių.Nuolat girdime priekaištus, kad mes mažai matomi savivaldybės bendruomeniniame gyvenime, tačiau ar nepamiršome, kad norint groti reikia turėti kuo groti.Krizė Lietuvoje jau įveikta (taip skelbiama spaudoje), tačiau ar kada nors tai pajausime meno mokykloje?

 

Prienų meno mokyklos akordeono mokytoja Lina Bendoraitienė

_DSC8918

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close