Pažintis su linksmomis ir reikšmingomis raidelėmis

Birštono viešojoje bibliotekoje vykdomas projektas „Kai man liūdna ar smagu, su knyga aš gyvenu“, todėl čia vyksta daug įdomių ir gražių renginių, kuriuose mielai dalyvauja ištisos klasės vaikų, ateinančių kartu su savo mokytojomis. O ypač tada, kai į renginius atvyksta įdomūs ir žinomi žmonės.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ketvirtadienį, gegužės 7 dieną, Birštono viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriuje viešėjo žinoma dailininkė Ieva Babilaitė, panorusi vaikus pakviesti į „Čiauškančių raidelių dirbtuves“. Šis renginukas buvo skirtas spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti.

Iš pradžių I. Babilaitė, susipažindama su vaikais, papasakojo apie save, apie tai, kaip pradėjo kurti, kaip pamatė labai įdomias ir gražias raideles, kuriomis galima nupiešti tikrą laišką. Pasirodo, vaikai nežinojo, jog raidės gali būti siauros, ilgos, plunksnuotos, raitytos, išvarvėjusios, primenančios architektūrinius sprendimus – sienas ir kt. Kai tik dailininkė tai paaiškino vaikams, jie iš karto aktyviai įsijungė į žaidimą. Suaugęs žmogus iš karto gal ir nepasakytų, kas pavaizduota paveiksle, koks žodis parašytas, o vaikai skaitė lyg niekur nieko. Kai kurie mokiniai jau buvo skaitę dailininkės ir poeto A. Šimkaus kurtas ir iliustruotas knygeles, pvz., „Ulė ir peliukas“, „Vaizdai iš bobulytės gyvenimo“ ir kt.

Dailininkė vos spėjo prieiti prie vieno ar kito vaiko ir pasidžiaugti nauja mintimi ar idėja.

Tuo pat metu I. Babilaitė pasakojo mokiniams apie savo kuriamas ar iliustruojamas knygas, apie jose esančius piešinius. „Iš raidžių galima sukurti piešinį, tik tas raideles reikia šiek tiek pakreipti, susiaurinti ir išgauti įvairias formas. Netgi ir knygą galima sukurti, kiekvieną jos istoriją iš raidės. Juk raidė atspindi norimą žodį“, – sakė dailininkė Ieva.

Taip gražiai papasakojusi apie raides, parodžiusi keletą savo iliustruotų ir sukurtų knygelių, dailininkė paragino vaikus patiems tapti raidelių šeimininkais, kurti raides ir pabandyti sugalvoti žodį, kad būtų galima jį ir nupiešti. Juk ne tik žodis daug pasako, bet ir raidė. Pavyzdžiui, S raidė taip išsiraičiusi, kad ji puikiausiai gali reikšti ir slieką…

Vaikai, padedami savo mokytojų ir auklėtojų, iš įvairių spalvotų lapų kūrė raides, aiškino, ką jos reiškia. Ir kiekvienas sugalvojo vis savaip, vis kitaip negu draugas. Juk kūrybai ribų nėra, tad ir pati menininkė buvo sužavėta vaikų darbeliais „Čiauškančių raidelių dirbtuvėse“.

Birštono viešojoje bibliotekoje gražiai raideles kūrė vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ vaikučiai su auklėtojomis Rosita Ulinskiene ir Birute Leonavičiūte, taip pat gimnazijos I–II kl. mokiniai su mokytojomis Nomeda Kopcikiene ir Jurgita Suchockiene.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close