Kanados krantus jau pasiekė radiacija

Šią savaitę prie Kanados, Vankuverio salos krantų aptikti cezio-134 ir cezio-137 požymiai. Būtent šie elementai yra sudedamoji branduolinio kuro, naudojamo atominėse jėgainėse, dalis.

Neabejojama, kad šie elementai Kanadą pasiekė iš Japonijos – 2011 metais tragediją išgyvenusios Fukušimos atominės jėgainės. Pasak Okeanijos instituto mokslininko Ken Buesseler, rasti kiekiai ypač maži ir nekelia pavojaus aplinkai ar žmogaus sveikatai, tačiau Ramusis vandenynas turi būti nuolatos stebimas.

Radioaktyvieji elementai į Ramųjį vandenyną pateko 2011 m. kovo mėnesį, kai, Japoniją užklupus žemės drebėjimui ir cunamiui, vienoje iš Fukušimos regione esančių atominių elektros jėgainių Fukušima I (Daiichi) įvyko avarija. Kurį laiką avariją patyrusios jėgainės atominį reaktorių teko aušinti vandenyno vandeniu. Radioaktyvių dalelių prisisotinęs vanduo grįždavo atgal į vandenyną, o vėliau buvo pradėtas rinkti antžeminėse cisternose. Tiesa, nuolat pranešama apie pastebėtus cisternų įtrūkimus, todėl net saugomas radioaktyvusis vanduo nuolat patenka į aplinką. 2012 m. rugpjūčio mėn. netoli Japonijos krantų sugautoje žuvyje radioaktyviojo cezio lygis (25000 bq/kg) 250 kartų viršijo leistiną, Japonijos nustatytą normą. Žmogui saugi norma laikoma 100 bq/kg, tačiau kai kurie mokslininkai teigia, kad 10–30 bq/kg mažiems vaikams jau gali sukelti sveikatos sutrikimus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close