Rusijoje degusį atominį povandeninį laivą lydėjo tylos ir propagandos skraistė

http://govoritmoskva.ru/news/34884/

Balandžio 7 d. Rusijoje, Archangelsko srityje degęs atominis povandeninis laivas užgesintas. Tačiau apie gaisro eigą ir patį laivą tiksliau buvo žinoma iš neoficialių šaltinių negu iš oficialių. Kaip visada.

Gaisras kilo statybos-remonto doke „Zvezdočka“, iš vandens iškeltame atominiame povandeniniame laive. Tik žymiai vėliau, negu apie gaisrą sužinojo NATO blokui priklausančios šalys, paaiškėjo, kad tai K-266 („Erelis“, NATO kodinis vardas – „Oscar II“) 949A projekto tipo laivas. Šis laivas turi du atominius reaktorius bei 32 valdomas raketas, kurių kovinė galia – 500 km.

Nors oficialiomis žiniomis, laivas jau nuo 2013 rudens buvo remontuojamas doke (jo remonto pabaiga buvo numatyta 2016 m. pavasarį), reaktoriai išjungti, o branduolinis kuras ir ginkluotė – išgabenta, tačiau iki paskutinės minutės neoficialiai buvo nerimaujama, jog laivų statyklos darbininkai galėjo ir neišgabenti visos ginkluotės.

Visą gaisrą supo tikras paslapties šydas. Nors buvo teigiama, kad dega tarp vidinio ir išorinio povandeninio laivo sluoksnių esanti guminė tarpinė, paaiškėjo, jog tokios tarpinės povandeniniuose laivuose – nėra. Užgesinus gaisrą jau buvo teigiama, kad degė šildytuvas.

Tik pasirodžius dūmams virš statyklos (apie 14.00 val.) ir prasidėjus gesinimo darbams, visos Rusijos federacijos tarnybos nutilo. Gaisras buvo įvardijamas kaip paprastas, išplitęs tik po 20 kv. metrų plotą, ir su juo bus greitai susitvarkyta. Jau po dviejų valandų pranešta, kad gaisras lokalizuotas ir galutinai bus likviduotas artimiausiu metu. Dar po trijų valandų pasaulį pasiekė žinia, jog gaisras jau išplitęs 40 kv. metrų plote – persimetė į balasto cisterną ir užgesinti jo nebeįmanoma. Tie patys oficialūs šaltiniai patvirtino, kad vienintelis būdas lokalizuoti gaisrą (kuris, pasak jų, buvo lokalizuotas prieš tris valandas) – vėl panardinti povandeninį laivą po vandeniu. Gaisras lokalizuotas apie 21 val., o visiškai užgesintas tik apie 23 val.

Tiesa, degant laivui, oficialūs specialistai vis negalėjo nuspręsti, ar gaisras kilo dėl suvirinimo darbų, ar dėl kitų darbų tvarkos pažeidimo. Bet kuriuo atveju, Rusijoje iškelta baudžiamoji byla, o avarijos nuostoliai, manoma, sieks kelis šimtus milijonų rublių (nors pasak oficialių šaltinių, nei laivo vidus, nei jokie asmenys nenukentėjo).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close