Rusijoje, Archangelsko srityje degęs atominis povandeninis laivas užgesintas (atnaujinta 22.53, video)

http://govoritmoskva.ru/news/34884/

Rusijoje, Archangelsko srityje dega atominis povandeninis laivas. Gaisras kilo statybos-remonto doke „Zvezdočka“. Oficialiais pranešimais – ginkluotės laive nėra. Pranešama, kad tai K-266 („Erelis“, NATO kodinis vardas – „Oscar II“) tipo laivas. Tai 949A tipo atominis povandeninis laivas su savimi gabenantis valdomas raketas.

22.53 Pranešama, kad gaisras atominiame povandeniniame laive pilnai likviduotas.

22.08 Oficialios tarnybos žada, jog gaisras bus užgesintas greitu laiku.

21.41 Pranešama, kad gaisras kilo vienoje iš balasto cisternų kairiajame laivo borte. Vietoje dirba ir RF Gynybos ministerijos grupė. Pranešama, kad laive ginklų nėra, reaktoriai – sustabdyti ir atvėsinti.

21.26 Pasak oficialių šaltinių, vandens lygis doke jau pasiekė reikiama lygį – jis viršijo gaisro židinio aukštį. Teigiama, kad galutinai gaisras buvo likviduotas po 30-40 minučių.

21.17 Dėl nepaprastosios situacijos laivų statykloje, RF Pramonės ir prekybos ministerijoje sukurta speciali, operatyvinė grupė.

21.11 Dėl gaisro laivų statykloje iškelta baudžiamoji byla. Manoma, kad už keleto minučių vandens lygis doke pakils iki gaisro užtvyndimo taško.

21.01 Manoma, kad gaisras galėjo įvykti dėl aplaidaus pareigų vykdymo. Spėjama, kad po pusės metų į kovinę parengtį turėjęs grįžti laivas remonto doke turės praleist dar papildomai keletą mėnesių, gal metus. Tai papildomai kainuos keletą šimtų milijonų rublių.

20.37 Oficialūs šaltiniai patvirtina versiją, kad avarija įvyko dėl klaidos atliekant suvirinimo darbus. Apie nelaimę informuotas ir Rusijos federacijos prezidentas Vladimiras Putinas, apie tai informavo prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

20.34 Pasak šaltinių iš laivų statyklos, vandeniu iš Šiaurės Dvinos skandinamas povandeninis laivas doke prilaikomas dviejų buksyrų, o vandenį planuojama pumpuoti iki laivo vaterlinijos. Tas pats šaltinis pabrėžė, kad dega ne, pasak oficialių šaltinių, guminis dangalas, o nuo darbų užsilikę tepalai arba elektros instaliacija. Pasak šaltinio, tokio guminio dangalo tarp povandeninio laivo korpusų – nėra. Gaisro priežasties bei intensyvumo negali nustatyti ir ugniagesiai.

20.17 Oficialūs šaltiniai patvirtina, kad doką užpildant vandeniu ir iš lėto skandinant atominį povandeninį laivą, vis tik, jau pavyko lokalizuoti gaisrą. Dabar siekiama jį pilnai užgesinti. Oficialūs šaltiniai sako, kad šiuo metu vanduo teka į tarpą esantį tarp vidinio ir išorinio povandeninio laivo korpuso – kuriame dega guminis dangalas. Pasak jų, vanduo į patį laivą nepatenka, todėl prietaisai šio įvykio metu neturėtų būti sugadinti. Manoma, kad pilnai gaisrui užgesinti dar prisireiks 2 valandų.

19:34 Į degančio povandeninio laivo doką pumpuojamas vanduo. Laivų statyklos atstovai, nors jau prieš keletą valandų buvo teigiama, kad gaisras – lokalizuotas, pabrėžė, kad laivo panardinimas į vandenį – vienintelė galimybė lokalizuoti gaisrą. Pasak jų, tai vienintelė galimybė ir užgesinti gaisrą.

18.42 Gaisrininkai pradėjo povandeninio laivo panardinimą po vandeniu. Pasak šaltinių, gaisras prasidėjo nuo laivo apačios, o gesinama yra iš viršaus, todėl vienas iš planų būtent – doką užpildyti vandeniu. Manoma, kad tam prisireiks 5-7 valandų.

17.04 Neoficialiais duomenimis dega jau 40 kv. metrų povandeninio laivo guminio dangalo-tarpinės. Gaisras – plinta.

16.57 Laivų statyklos spaudos atstovės teigimu, nukentėjusių nėra, pavojaus žmonėms ir aplinkai – nėra.

16.42 Povandeninis laivas doke turėjo būti modernizuotas – jo arsenalą turėjo pakeisti modernesnė ginkluotė.

16.39 Panašus gaisras jau vyko 2011 m. gruodį. Tuomet Murmansko regione degusį povandeninį laivą teko gesinti 18 valandų. Su 30 metrų aukščio liepsnomis kovojo sraigtasparniai.

16.35 Pranešama, kad laivas turi du atominius reaktorius, tačiau branduolinio kuro jame – nėra. Laivo modelis gaminamas nuo 1992 m., Rusijos šiaurės laivyne plaukioja trys tokie povandeniniai laivai. Šiandien užsidegęs laivas remonto doke stovėjo nuo 2013 metų lapkričio, jį planuota remontuot iki 2016 m. Nors, sakoma, kad sprogmenys išgabenti – bijomasi dėl darbuotojų tingumo – manoma, kad specialistai iš laivo pašalino ne visą ginkluotę. Šaltinių teigimu, registruojamas padidėjęs cezio ir stroncio radiacinis fonas.

16.25 Šaltinių duomenimis,  gaisras kilo dėl „darbų tvarkos pažeidimų“, o ne suvirinimo darbų.

16.20 Teigiama, kad povandeniniame laive atviros ugnies nesimato, tačiau rūksta tiršti dūmai. Gaisras jau tęsiasi 2 valandas, pasak šaltinių, gaisrą – pavyko lokalizuoti. Laive buvusi dalis įgulos – evakuota. Atominis reaktorius – išjungtas dar prieš gaisrą.

16.11 Pranešama, kad nukentėjusiųjų kol kas nėra. Gaisro priežastimi įvardijami suvirinimo darbai. Šiuo metu gaisras išplitęs 20 kv. metrų tarp vidinių ir išorinių laivo sienų.

TASS/RIA/DAGBLADET/INTERFAX

http://govoritmoskva.ru/news/34884/
http://govoritmoskva.ru/news/34884/

twitter
twitter
Foto AP
Foto AP

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close