Lenkijoje minimos 75-osios Katynės žudynių metinės

Lenkijos prezidentas Bronislavas Komorovskis (Bronislaw Komorowski) ir kiti vyriausybės pareigūnai penktadienį dalyvavo 75-ose Katynės žudynių metinėse, skelbia „Lenkijos radijas”.

              Minėjimo renginiai vyko prie Nežinomo kareivio kapo ir Pilsudskio aikštėje Varšuvos centre.

              „Mūsų laisvė – tai visų Lenkijos kartų pastangų rezultatas”, – ceremonijos metu kalbėjo B. Komorovskis, pridūręs, kad Katynės žudynės XX amžiuje buvo vienas žiauriausių nusikaltimų.

              Gynybos ministras Tomašas Siemoniakas (Tomasz Siemoniak) akcentavo, kad šių metų renginiai svarbūs tiek ministerijai, tiek visai kariuomenei, kadangi šia iškilminga ceremonija pagerbiama dešimtys tūkstančių karių, žuvusių NKVD pareigūnų rankose. Ministras taip pat pranešė, kad dar šiemet duris atvers Katynės žudynėms skirtas muziejus.

              Per masinės žudynes, kurias 1940 metų pavasarį miške Rusijoje netoli Smolensko įvykdė NKVD pareigūnai, žuvo 22 tūkst. Lenkijos karininkų, policininkų, artistų, gydytojų, mokytojų ir advokatų. Jų kūnus 1943 m. rado nacių kariai. Sovietai savo kaltės nepripažino ir atlikę tyrimą priėjo išvadą, kad lenkų piliečiai Katynėje buvo sušaudyti vokiečių.

 2010 m. balandžio 10 d. minint 70-ąsias Katynės žudynių metines, pakeliui į Smolenską sudužo Lenkijos lėktuvas, į minėjimą gabenęs Lenkijos vyriausybės delegaciją bei Lenkijos prezidentą Lechą Kačinskį.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close