Taryba susirinko priešpaskutinį kartą

Vasario 26 dieną Birštono savivaldybės didžiojoje salėje vyko priešpaskutinis šios kadencijos Tarybos posėdis. Jame dalyvavo 15 Tarybos narių, kurie apsvarstė 12 projektų ir priėmė sprendimus bei išklausė 5 metines veiklos ataskaitas.

Prieš posėdį merė pastebėjo, kad šios kadencijos Tarybos nariams dar teks dalyvauti viename posėdyje, kol po rinkimų bus patvirtinta ir pradės darbą naujos sudėties Taryba. Ji bus jau mažesnė 2 nariais.

 IMG_9385

Gimnazistai nori savanoriauti

Prieš prasidedant posėdžiui, Birštono gimnazijos mokinių parlamento prezidentė Julija Zajančkauskaitė, paprašiusi žodžio, kreipėsi su pasiūlymu – priimti mokinius vasaros atostogų metu padirbėti savanorystės pagrindais įvairiose įmonėse, įstaigose ir pas verslo atstovus. Toks darbas sudarytų sąlygas jaunimui geriau susipažinti su įvairiomis veiklomis ir darbų specifika, padėtų apsispręsti renkantis specialybę, taip pat ugdytų savarankiškumą, atsakomybę ir savivertės jausmą. Be to, jaunimas dažnai turi gerų idėjų bei minčių, kaip pagerinti vienus ar kitus procesus, patobulinti ir skatinti darbuotojų kūrybiškumą.

Gimnazistės pasiūlymas sulaukė visų Tarybos narių palaikymo ir pritarimo. Pasak merės, tai labai graži idėja, kad jaunimas nori neatlygintinai padirbėti, susipažinti su įmonių ir įstaigų, organizacijų veikla, padirbėti aptarnavimo sferoje.

Daugelis Tarybos narių pasisakė ir džiaugėsi gražiomis iniciatyvomis.

 

Ir ateityje bus skatinamas smulkusis ir vidutinis verslas

Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Jovita Tirvienė išsamiai pristatė naujus smulkiojo ir vidutinio verslo rėmimo fondo nuostatus, kuriuos turėjo patvirtinti Taryba.

Nuostatai nustato:

– savivaldybės teikiamos paramos ir/ar subsidijos Birštono savivaldybėje įregistruotiems verslo subjektams formas;

– Fondo paramos ir /ar subsidijos teikimo tvarką;

– reikalavimus verslo subjektams, pageidaujantiems gauti Fondo paramą ir/ar subsidiją verslo idėjoms įgyvendinti;

– verslo idėjų atrankos organizavimo, vykdymo ir paramos ir/ar subsidijos teikimo sąlygas.

J. Tirvienė pažymėjo, kad Nuostatuose yra numatytos dvi Smulkiojo ir vidutinio verslo rėmimo fondo lėšų naudojimo formos: pirmoji – finansinė parama veikiantiems verslo subjektams ir skirta kompensuoti einamųjų metų ir praėjusių paskutinių vienerių kalendorinių metų išlaidas; antroji – finansinė parama-subsidija norintiems pradėti verslą ir skirta ilgalaikiam arba trumpalaikiam turtui įsigyti, prekių gamybai ar paslaugų teikimui finansuoti ar teikiamų paslaugų kainai sumažinti arba bendrai finansuoti, gaunant kitą finansinę paramą.

Finansinė parama veikiantiems verslo subjektams gali būti naudojama kompensuoti įmonės įregistravimo, verslo planų, paraiškų finansinei paramai iš kitų šaltinių gauti rengimo išlaidas, ekspozicijos vietos dalyvaujant parodose, rinkodaros priemonių išlaidas, padengti paskolų, imamų verslo plėtros projektams vykdyti, palūkanas, taip pat padengti interneto svetainės kūrimo ir atnaujinimo išlaidas.

Subsidija teikiama norintiems pradėti verslą ir kurių verslo idėja turi atitikti eilę kriterijų – verslo idėja turėtų būti reali ir įgyvendinama, ji turi atitikti strateginius Savivaldybės plėtros tikslus, turi būti pateiktas išsamus verslo planas. Verslo idėjos bus vertinamos balais, papildomas balas skiriamas, jei paraišką subsidijai gauti teikiančio fizinio asmens arba juridinio asmens steigėjo amžius – 18–29 metai.

Kaip sakė J. Tirvienė, tas pats pareiškėjas, gavęs paramą, vėl gali kreiptis tik po 3 kalendorinių metų.

 

Ruošiamasi Birštono PSPC teikti naujas paslaugas

Savivaldybės gydytojas Irmantas Adamonis pateikė sprendimo projektą dėl VšĮ Birštono pirminio sveikatos priežiūros centro naujų paslaugų teikimo ir įstaigos įstatų papildymo.

Gydytojas sakė, kad, atsižvelgiant į vis didėjantį palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų Birštono savivaldybės gyventojams poreikį, šiuo metu rekonstruojamo pirminės sveikatos priežiūros centro pastato patalpas būtina pritaikyti palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų teikimui. Šį poreikį lemia ir tai, kad Birštono savivaldybėje, taip pat mieste visų gyventojų didžiausią dalį sudaro vyresnio amžiaus žmonės. Per pastaruosius metus demografinė situacija nedžiugina, nes gimstamumas nedidėja.

Ankstesniais metais, rengiant Birštono PSPC pastato rekonstrukcijos techninį projektą, dalis patalpų priklausė tuo metu veikusiai vaistinei, todėl techniniame projekte nebuvo numatyti techniniai reikalavimai, leidžiantys teikti šias paslaugas.

2014 metais pradėjus pastato rekonstrukciją, reikėtų nenaudojamas patalpas pritaikyti 10–15 vietų palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų teikimui. Vadovaujantis norminiais teisės aktais reikia įrengti ir kitas privalomas patalpas.

Pritarus įstaigos naujų paslaugų teikimui, įstaiga privalės papildyti įstaigos įstatus, kad galėtų gauti licenciją šiai veiklai vykdyti. Kad įstaiga galėtų kreiptis dėl licencijos gavimo, būtina koreguoti ir techninį projektą, ir pritaikyti nenaudojamas patalpas šiai veiklai vykdyti. Tarybos nariai sprendimui vienbalsiai pritarė.

 

Bus pasirašyta trišalė sutartis

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė pristatė sprendimo projektą dėl trišalės bendradarbiavimo sutarties pasirašymo tarp Savivaldybės, Vytauto Didžiojo universiteto ir Birštono trečiojo amžiaus universiteto.

2011 m. liepos mėnesį sudarytoje sutartyje tarp VDU ir Birštono savivaldybės numatyta bendradarbiauti botanikos srityje, bet nėra numatytas bendradarbiavimas rengiant paskaitas, organizuojant mokymus ir seminarus. Tačiau šiuo metu, kai Birštone įsteigtas TAU, jau reikalinga ir tokia veikla. Sutartis yra svarbi plėtojant VDU, Birštono TAU ir Savivaldybės bendradarbiavimą visoms pusėms naudingose veiklos srityse: edukacinio turizmo, paskaitų, mokymų ir seminarų, studentų praktikų ir savanorystės veiklos organizavimo, ekskursijų, renginių organizavimo, keitimosi aktualia informacija, bendrų projektų rengimo. Kaip sakė A. Žiūraitienė, VDU įsipareigoja siūlyti VDU dėstytojams ir studentams savanorystės pagrindais skaityti paskaitas Birštono TAU klausytojams, rengti bendrus miesto, respublikinius ir tarptautinius projektus, pagal galimybes sudaryti sąlygas Birštono TAU klausytojams naudotis VDU infrastruktūra teoriniams ir praktiniams užsiėmimams ir kt.

Savivaldybė įsipareigoja bendradarbiauti su VDU ir Birštono TAU, nustatant visoms Šalims naudingus darbo tikslus, numatant būdus iškeltiems tikslams pasiekti: kviesti VDU bendruomenės atstovus dalyvauti Savivaldybės organizuojamuose renginiuose, sudaryti sąlygas Birštono TAU klausytojams naudotis Savivaldybės patalpomis teoriniams ir praktiniams užsiėmimams, VDU studentams atlikti mokslinius tyrimus, rengti tiriamuosius darbus.

 

Kiti klausimai

Vienbalsiai buvo priimti ir patvirtinti sprendimų projektai dėl darbdavių sąrašo ir lėšų 2015 m. paskirstymo viešiesiems darbams atlikti, dėl valstybės lėšomis finansuojamų melioracijos darbų programos lėšų paskirstymo šiems metams. Taryba patvirtino Birštono savivaldybės tarybos 2009 m. kovo mėn. sprendimo „ Dėl atstovavimo Birštono savivaldybei viešosiose įstaigose taisyklių patvirtinimo‘ pakeitimo.

Buvo pritarta projekto „Paveldėkime Birštono istoriją“ rengimui ir paraiškos teikimui, mineralinio vandens gręžinio 2K Nr. 16906 Algirdo g. 14 specialiojo plano patvirtinimui.

Šiek tik diskusijų sukėlė sprendimų projektai dėl laikinųjų prekybos, paslaugų teikimo, pramoginių įrenginių vietų Birštono mieste schemos tvirtinimo ir dėl leidimo teikti paslaugas pramoginiais įrenginiais išdavimo tvarkos. Kai kurių Tarybos narių nuomone, reikėtų mažinti paslaugų teikėjų skaičių J. Basanavičiaus aikštėje, nes ten jau darosi ankšta.

Taip pat buvo patvirtintas Savivaldybės tarybos veiklos reglamentas.

 

Įstaigų vadovai pateikė išsamias ataskaitas

Kadangi tai buvo jau priešpaskutinis 2011–2015 metų kadencijos Tarybos posėdis, Tarybos nariams teko išklausyti pavaldžių įstaigų vadovų ataskaitas. Posėdžio metu buvo išklausyta Birštono savivaldybės visuomenės sveikatos priežiūros funkcijų įgyvendinimo 2014 m. ataskaita, ( sav. gyd. I. Adamonis), Birštono meno mokyklos veiklos ataskaita (direktorė Laimutė Raugevičienė), Birštono viešosios bibliotekos veiklos ataskaita (direktorė Alina Jaskūnienė), Birštono muziejaus veiklos ataskaita (direktorė Vilijeta Šalomskienė), Birštono sporto centro ataskaita (direktorius Saulius Smailys). Paskutinė savo ir visos Tarybos veiklos ataskaitą už 2011–2014 metus pateikė savivaldybė merė Nijolė Dirginčienė. Visoms ataskaitoms buvo pritarta vienbalsiai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close