Paprastai prieš rinkimus žmonėms žadami aukso kalnai, tačiau daugelis pažadų ir lieka tik pažadais. Baigiantis kadencijai, kalbinu Birštono savivaldybės tarybos narius Birutę Vokietaitienę ir Vytą Kederį, kurie daugiausia atstovavo kaimiškosioms vietovėms, ir klausiu, kaip jiems sekėsi spręsti kaimo gyventojams iškilusias problemas, įsiklausyti į jų skundus bei pageidavimus, ar įvykdė viską, ką buvo pažadėję rinkėjams, ar dar liko nebaigtų darbų?

 IMG_9111

„Atrodo, kad tai, ką siekėme per kadenciją padaryti, įvykdėme. Stengėmės nežadėti to, kas ne mūsų jėgoms. Beje, nepatenkintų visada atsiras. Pavyzdžiui, žmonės skundžiasi, kad retai važiuoja į kaimus autobusai, kad trūksta darbo. Bet mes to negalime padaryti, tad negalime ir žadėti. Yra problemų, kurių negalima išspręsti dėl skurdžios demografinės padėties. Nėra žmonių, nėra vaikų, panaikinamos pradinės mokyklos, nėra kam važiuoti autobusais. Todėl maršrutai į Siponis ir Puzonis yra nuostolingi, nes autobusais važiuoja vos keli vyresnio amžiaus žmonės, o dauguma važinėja savais automobiliais. Savivaldybė padengia susidariusius nuostolius, kad nors kelis kartus per savaitę važiuotų maršrutinis autobusas. Skaudulių kaime yra ir bus, nes neišspręstų problemų visada atsiras“, – sakė B. Vokietaitienė.

 

 

Padaryti darbai neatrodo sunkūs

„Dabar atrodo, kad didelių sunkumų ir nebuvo. Galime džiaugtis, kad mus visur ir visada palaikė Savivaldybė, kad visais klausimais tarėmės ir diskutavome komitetuose, frakcijose“, – kalbėjo V. Kederys.

Iš tikrųjų kaimiškajai vietovei atstovaujantys B. Vokietaitienė ir V. Kederys visada turėjo gerų minčių ir sumanymų, kuriuos stengėsi įgyvendinti. Jų iniciatyva buvo sumažintas žemės mokestis, perskaičiuojamas taikant koeficientus, kaimų gyventojams 30 proc. sumažintas buitinių atliekų surinkimo mokestis. Tik mūsų savivaldybėje skiriama pašalpa mirus šeimos nariui bei pašalpos nelaimės atveju ar sunkiai besiverčiantiems.

Tarybos narių pasiūlymu buvo kompensuojamas bažnyčios šildymas. Kažin, ar kuris pagalvoja, kad tai, jog gali melstis šiltoje bažnyčioje, yra jų atstovų Taryboje nuopelnas. Dalį būstų šildymo išlaidų taip pat dengia savivaldybė. Dabar vykstanti laidojimo namų renovacija irgi nemažai kainavo savivaldybei. Bet taip buvo nuspręsta Taryboje. Per pastarąją

kadenciją B. Vokietaitienė ir V. Kederys padėjo išspręsti ir daug smulkesnių, ne tokių reikšmingų, bet gyventojams svarbių klausimų.

Pasak B. Vokietaitienės, glaudžiai bendradarbiaujant su Savivaldybės vadovais bei institucijomis pavyko gerokai pakeisti tiek Birštono miesto, tiek Birštono vienkiemio centrinės gyvenvietės veidą. Be Savivaldybės pritarimo ir finansavimo nebūtų įgyvendintas nė vienas projektas.

 

Daug gražių pokyčių

B. Vokietaitienė yra Kontrolės komiteto pirmininkė, priklauso Socialinių reikalų, kultūros ir švietimo komitetui, kuris sprendžia įvairius socialinius klausimus, materialinės paramos skyrimą žmonėms, patekusiems į sunkią materialinę padėtį, ypač senjorams ir žmonėms su negalia. Be to, B. Vokietaitienė vadovauja Kaimo rėmimo fondo komisijai, rūpinasi paramos teikimu savivaldybės ūkininkams. Be abejo, bendraudama su ūkininkais ir kaimo žmonėmis, ji žino jų problemas ir pageidavimus, į juos įsiklauso, diskutuoja, o tada jau pateikia svarstyti Tarybai. Kaip sakė B. Vokietaitienė, per keletą metų Kaimo rėmimo fondo parama pasinaudojo ne vienas mūsų krašto ūkininkas. Parama buvo teikiama žemės dirbimo technikai, žemės ūkio produkcijos perdirbimo įrangai įsigyti, gyvulių sveikatingumo priemonėms įgyvendinti, mokymams organizuoti ir kt.

Ir nieko keisto, kad B. Vokietaitienė ir V. Kederys dažnai kelia klausimus Tarybos posėdžių metu, kartais ir patys sulaukdami kritikos, jog kaimui jau nori per daug… Tačiau jie atkaklūs, o pasiektais rezultatais džiaugiasi visi. Nors reikėjo galva padaužyti sieną… Bet tinka čia ir patarlė „Belsk, ir bus atidaryta“.

Praėjusį rudenį buvo iškilmingai atidarytas Birštono vienkiemio parkas, įrengtas buvusiame kemsyne. Dabar tai bus gražiausia kaimo vieta poilsiui ir renginiams. Be to, jaunimas mielai sportuoja įrengtame aikštyne, vaikai žaidžia žaidimų aikštelėje. Sutvarkyti ir išasfaltuoti takai, pastatyti suoleliai, įrengtas apšvietimas.

Per pastaruosius metus tikrai pasikeitė kaimo žmonių gyvenimas. Ir ne tik Birštono vienkiemio centrinėje gyvenvietėje, bet ir kituose kaimuose. Galima pasidžiaugti, kad Nemajūnuose plečiamos kapinės, tvarkoma infrastruktūra, rengiama automobilių stovėjimo aikštelė, tiesiamas šaligatvis ir gatvė prie bažnyčios. Geležūnų, Bučiūnų ir Būdų gyvenviečių žmonės jau turi geros kokybės geriamąjį vandenį, Siponyse baigtas kelio asfaltavimas. O Birštono miesto ir visų kaimų gyventojai gali stambiagabarites atliekas nemokamai pristatyti į spalio mėnesį atidarytą aikštelę.

Pokalbio metu V. Kederys ir B. Vokietaitienė kalbėjo apie jų iniciatyva ar palaikymu atliktus įvairius darbus, kuriuos visus sunku išvardyti. Kai kurie darbai yra ne tik matomi, bet ir jaučiami. Čia jau reikia paminėti ir kultūrinį gyvenimą, ypač Klojimo teatrą, jo spektaklius, kurie pradžiugina ne tik savivaldybės gyventojus, bet garsina Birštoną ir už savivaldybės ribų, kituose Lietuvos regionuose. Ir už tai kaimiškos vietovės žmonės dėkingi B. Vokietaitienei ir V. Kederiui, kurie ištikimai tarnauja žmonėms, juos ne tik išklauso, bet ir išgirsta.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close