Metų pradžia Birštono muziejaus darbuotojams įtempta – ruošiamos ataskaitos ir planai Kultūros ministerijai, rengiamasi Knygų mugei, taip pat renkamos nuotraukos tarptautinės programos „Europa piliečiams“ parodai, kurioje dalyvauja 6 šalys. Lietuvai šioje parodoje Birštonas atstovaus kaip vienintelis balneologinis kurortas. Tai ne tik didelė garbė, bet ir atsakomybė.

IMG_0801

Seimui paskelbus 2015 metus Lietuvos etnografinių regionų metais, šiemet pradedamas vykdyti projektas „Liaudies meno grožis“, apimantis svarbų nacionalinės kultūros klodą – lietuvių liaudies meną, kurio yra ne tik muziejuose, bet ir privačių asmenų namuose.

Dar daugelyje senų kaimų yra moterų, mokančių austi lovatieses, užuolaidas, rankšluosčius, juostas, sugebančių verpti. Bet jų kasdien vis  mažėja, tad reikia surinkti paskutinius liaudies meno turtų trupinius. Ir paskubėti. Birštono muziejaus darbuotojai žada leistis į ekspediciją ir aplankyti Stakliškių krašte gyvenančią Danutę Gražulytę-Senūtienę, sakralinis muziejus žada surengti ekspediciją pas verpimo ratelių gamintojo dukrą Danutę Urnevičiūtę-Brazionienę.

Numatytos ekspedicijos ir į Siponių kraštą, Jundeliškes bei Stakliškes. Jų metu taip pat bus bus renkamos žinios ir eksponatai.

 

Edukacijos – galimybė sužinoti ir išmokti

Ruošiamos naujos edukacijos „Prakalbinkime tautodailės raštą“ metu bus aiškinami Dzūkų regiono tautodailininkų naudojami raštai, ženklai ir simboliai, kurie puošia įvairius jų audinius, siuvinius bei drožinius. Pasak muziejininkės edukatorės Irmos Kereišienės, kiekvieną raštą sudaro tam tikri ženklai ir simboliai, turintys savo prasmę.

Edukacinės programos Birštono muziejuje sudaro galimybę ne tik daugiau sužinoti apie mūsų regiono tautodailę, bet ir patiems išmokti kurti. Edukacinės programos, kurios kiekvienais metais papildomos, skatina ne tik vyresnio amžiaus žmones, bet ir jaunimą domėtis savo krašto istorija, padeda surasti praeities ir šiuolaikinio pasaulio sąsajas, taip pat įminti kai kurias liaudies meno paslaptis.

„Edukacijų metu siūsime iš drobės maišelius ir ant jų specialiais spalvikliais piešime Dzūkijos regionui būdingus raštus. Taip pat žadame surengti dvi parodas: „Mūsų krašto tautodailės raštai ir ženklai“ ir „Duosiu nusišluostyt rankšluosčiu dailiu“. Pirmoji paroda (daugiau austinių tautodailės dirbinių) bus rengiama mūsų muziejuje, o antroji – sakraliniame muziejuje, kur bus galima pasigėrėti austiniais rankšluosčiais“, – sakė I. Kereišienė.

Šios parodos sujungs ir „Muziejų kelio“ renginius, ir Lietuvos etnografinių regionų metus. Anot muziejininkės, parodų pristatymas ir edukacijos vyks gegužės mėnesį.

 

Svarbūs ateities darbai

Muziejaus darbuotojai šiuo metu intensyviai dirba. Tarptautinio projekto „Europa piliečiams“ parodai „Žmonės, gatvės ir namai, kultūra ir istorijos paveldas“ muziejininkai skuba surinkti visas turimas fotografijas apie Birštono kurortą. Kaip sakė muziejaus direktorė Vilijeta Šalomskienė, reikia parengti 10 stendų su tam tikro formato nuotraukomis ir tekstais, išverstais į anglų kalbą. Žinoma, tai labai didelis ir svarbus bei atsakingas darbas.

Knygų mugėje birštoniečiai pristatys edukacinę programą „Prakalbinkime tautodailės raštą“, kuriame bus mokoma simbolių ir ženklų raštų kūrimo. Knygų mugės lankytojus Birštono muziejininkai kvies ir į kitą edukacinę programą, jau praeitais metais sulaukusią didelio susidomėjimo. Tai atvirukų, vokų ir kitų mielų niekučių aplikacijų kūrimas skrebinimo būdu.

„Pernai pristatėme šią edukaciją, visiems labai patiko, tad ir šiemet esame kviečiami atvykti su šia programa“, – sakė edukatorė.

Pasak I. Kereišienės, muziejaus darbuotojai džiaugiasi savo darbu ir pasiektais rezultatais, kurie yra viso kolektyvo nuopelnas. „Dirbame pečius surėmę“, – pajuokavo muziejininkė.

Jau praeityje ta nuomonė, kad muziejuje sėdi bobutės ir valo dulkes nuo eksponatų. Šiuolaikinio muziejaus darbuotojai pilni idėjų ir kūrybiški, o muziejus – tai tiltas tarp praeities ir ateities, supažindinantis su mūsų protėvių gyvenimu ir saugantis vertingą paveldą ateičiai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close