Priešpaskutiniame šios kadencijos Tarybos posėdyje priimti svarbūs sprendimai

Vasario 6 dieną Birštono savivaldybėje vyko priešpaskutinis šios kadencijos Tarybos posėdis, kuriame dalyvavo 16 Tarybos narių. Posėdyje buvo apsvarstyti 23 projektai ir priimti atitinkami sprendimai.

 birstono_savivaldybe

Posėdžio pradžioje buvo svarstomas buvusio Birštono mero Antano Serafino Zenkevičiaus žmonos prašymas pakeisti Merų lentoje jo fotografiją kita, jos pageidaujama.

Nors daugelio Tarybos narių manymu, dabartinė A. S. Zenkevičiaus nuotrauka stende yra gera, gerbiamas meras toks ir likęs visų birštoniečių atmintyje, o siūlomoje nuotraukoje jis dar labai jauno amžiaus ir tikrai daugelis žmonių jo neatpažins, tačiau gerbiant žmonos pageidavimą, nuotrauką Merų lentoje žadama pakeisti. Pasak Tarybos narių, pakeitus fotografiją šeimos pageidavimu niekam nebus padaryta moralinės žalos. Posėdžio metu buvo pasveikinti Tarybos nariai, kurie per praėjusį laikotarpį šventė gimtadienius. Šį kartą gėlių puokštes gavo Onutė Šaulinskienė ir Stanislovas Martinaitis bei Miesto tvarkymo tarnybos direktorius Algirdas Kederys ir savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė.

 

Patvirtintas 2015 metų savivaldybės biudžetas

Sprendimo projektą dėl Birštono savivaldybės 2015 metų biudžeto patvirtinimo pateikė savivaldybės administracijos Biudžeto skyriaus vedėja Ona Grigonienė.

Savivaldybės tarybai buvo pateiktas patvirtinti sprendimo projektas dėl prognozuojamų 2015 metų savivaldybės pajamų – 7 147 205,0 Eur ir išlaidų – 7 278 233,0 Eur. Kaip sakė O. Grigonienė, finansavimas skiriamas 7 programoms, kuriose yra nurodyti asignavimų valdytojai ir planuojamos skirti lėšos. Lėšų trūkumui padengti siūloma imti paskolą iki 131028,0 Eur.

Savivaldybės biudžeto išlaidų 11–16 prieduose išdėstyti asignavimai iš 2014 metais nepanaudotų biudžeto lėšų, skirti 2015 m. sausio 1 d. darbams apmokėti, viršijant 2015 metų biudžete patvirtintas bendras asignavimų sumas, pagal asignavimų valdytojus ir programas.

Biudžeto skyriaus vedėja Tarybai pateikė 2011–2014 m. ir 2015 m. pajamų palyginimo struktūrą, supažindino su įgyvendinamais projektais, reikalaujančiais daugiausiai lėšų.

Svarstant šį sprendimo projektą pasisakė biudžeto komiteto pirmininkas Vytas Kederys, kuris pažymėjo, kad gyvenama pagal išgales, gerai apskaičiuojant turimas lėšas ir stengiantis jas panaudoti kuo efektyviau.

Tarybos narys Vytautas Tankevičius replikavo, kad gyvenama pagal išgales, o perkami nauji automobiliai. Merė Nijolė Dirginčienė paaiškino, kad automobiliai Nemajūnų dienos centrui ir kitoms įstaigoms buvo nupirkti iš sutaupytų lėšų.

Tarybos narė Marytė Gudonytė klausė apie savivaldybės skolas: ar jos didelės, kiek sudaro procentų nuo biudžeto. Tarybos narė B. Vokietaitienė paaiškino, kad tenka skolintis norint vykdyti investicinius projektus. Lėšos daugiausia būna reikalingos projektų kofinansavimui ir vėliau į biudžetą sugrįžta.

 

Patvirtinta nevyriausybinių organizacijų taryba

Tarybos nariai priėmė sprendimą patvirtinti Nevyriausybinių organizacijų tarybą, į kurią įeina: Daiva Valatkienė – Matiešionių krašto bendruomenės deleguota atstovė; Rima Čekanauskienė – Birštono onkologinių ligonių klubo „Viltis gyventi“ deleguota atstovė; Julė Senavaitienė – Birštono savivaldybės neįgaliųjų draugijos deleguota atstovė; Julija Birutė Barutienė – Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Birštono miesto bendrijos deleguota atstovė; Birutė Bartkevičiūtė – Prienų rajono ir Birštono diabeto klubo „Versmė“ deleguota atstovė; Kamilė Čeplinskaitė – Jaunimo klubo deleguota atstovė; Inga Šiugždinienė – Birštono savivaldybės administracijos Jaunimo reikalų vyriausioji specialistė; Jovita Tirvienė – Birštono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja; Vilma Burbienė – Birštono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjo pavaduotoja socialinei paramai bei trys Birštono savivaldybės tarybos nariai – Margarita Narakienė, Juozas Aleksandravičius ir Vytas Kederys.

 

Išklausytos ir patvirtintos švietimo įstaigų ataskaitos

Birštono vienkiemio darželio-mokyklos veiklos ataskaitą pristatė direktorė Regina Gustaitienė. Pirmiausia ji padėkojo savivaldybei už dėmesį kaimo mokyklai, už galimybes į darželį atvežti vaikus iš atokesnių vietovių. Pasak direktorės, pagrindinis darželio-mokyklos kolektyvo darbas yra ugdyti vaikus pagal sudarytus planus, į juos įtraukiant ne tik mokinius, bet ir jų tėvelius.

Išsamią ataskaitą apie Birštono vaikų lopšelio-darželio veiklą pateikė direktorė Vitalija Adamonienė.

Bus atliekama gyventojų apklausa

Savivaldybės administracijos Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vedėjas Mantas Michaliunjo pristatė Tarybai sprendimo projektą dėl vietos gyventojų apklausos.

Kaip teigė skyriaus vedėjas, atsižvelgiant į gyventojų pageidavimus reikia taisyti 5 kaimų ribas bei aptarti klausimus, susijusius su kaimų pavadinimais. Tuo tikslu planuojama atlikti vietos gyventojų apklausą-supažindinimą su sprendiniais dėl gyvenamųjų vietovių ribų nustatymo, ribų keitimo, pavadinimų keitimo. Tarybos narė B. Vokietaitienė pastebėjo, kad apklausai vykdyti reikia parinkti kompetentingus asmenis, kurie mokėtų gyventojams paaiškinti, kada reikės atlikti tam tikrus juridinius veiksmus, susijusius su kaimo ar gatvės pavadinimo pakeitimu.

Buvo paminėta, kad atsižvelgtus į gyventojų iniciatyvą dėl gyvenamųjų vietovių ribų ir pavadinimų keitimo Valstybinė įmonė Registrų centras Birštono savivaldybės administracijos užsakymu yra parengęs gyvenamųjų vietovių ribų ir pavadinimų keitimo sprendinius.

Paaiškinamajame rašte teigiama, kad atlikus gyventojų apklausą bus atsižvelgta į  daugumos nuomonę dėl 49 kaimo gyvenamųjų vietovių, esančių Birštono savivaldybės teritorijoje, ribų nustatymo bei dėl Birštono miesto ribų pakeitimo, taip pat dėl dalies kaimų pavadinimų keitimo. Su Savivaldybe nesuderinus, VĮ Adresų registrų centro registre dalies kaimų, sklypų ribos yra užregistruotos klaidingai bei netiksliai, taip pat yra besikartojančių, klaidingų kaimų pavadinimų.

 

Ruošiamasi plėsti Birštono miesto ribas

Vadovaujantis visuomenei pristatytais Birštono savivaldybės tarybos 2010 m. balandžio 23 d. sprendimu Nr. TS-72 patvirtintu Birštono savivaldybės teritorijos Bendruoju planu ir 2014 m. gegužės 30 d. sprendimu Nr. TS-98 patvirtintu Birštono savivaldybės gyvenviečių ir kurorto plėtros specialiuoju planu, numatoma prijungti urbanizuotas, su kurortu tiesiogiai susijungusias teritorijas – dalį Birštono vienkiemio k. ir dalį Kernuvių k. Sujungus šias urbanizuotas teritorijas, tarp kurių įsiterpęs inžinerinis statinys – A16 magistralinis kelias, atsiras galimybė maksimaliai sumažinti avaringumą, padidinti pėsčiųjų saugumą einant per A16 magistralinį kelią į darbovietes, švietimo, kultūros bei kitas įstaigas.  Kurortą aptarnaujančiai gyvenvietei tapus kurorto gyvenamuoju kvartalu, atsiras galimybė didinti gyvenimo kokybę ir siekti, kad ji atitiktų kurorto reikalavimus.

Apklausus ir supažindinus gyventojus su gyvenamųjų vietovių ribų, pavadinimų keitimu, išnagrinėjus pasiūlymus, gyventojų nuomonę, bus parengti Savivaldybės tarybos sprendimo ir aiškinamojo rašto projektai, kurie bus teikiami svarstyti Tarybos posėdyje.

Tarybai priėmus sprendimą pritarti savivaldybės administracijos parengtiems dokumentams, planams, Lietuvos Respublikos Vyriausybei bus siūloma priimti atitinkamą sprendimą.

Svarstant šį sprendimo projektą, B. Vokietaitienė pasidomėjo, kokio dydžio žemės mokestį turės mokėti kaimiškosios vietovės gyventojai. Juk žmonės vien dėl padidėjusių mokesčių gali prieštarauti prijungimui.

Pasak Architektūros ir kraštotvarkos skyriaus vedėjo, žemės mokesčio nuolaidos ir mažinimas yra Savivaldybės tarybos narių reikalas. Panašioje situacijoje atsidūrusiems Turistų, Kampiškių ir kitų kaimų, kurie buvo prijungti prie Birštono miesto, gyventojams mokesčiai buvo sumažinti.

Savivaldybės administracijos direktorius planus, kuriems pritars Savivaldybės taryba, derins su valstybės įmone Registrų centru, Aplinkos ministerija, Susisiekimo ministerija ir Žemės ūkio ministerija. Vėliau Vidaus reikalų ministerija teiks Vyriausybės nutarimo projektą kartu su kitais savivaldybės administracijos direktoriaus pateiktais dokumentais Lietuvos Respublikos Vyriausybei.

 

Kiti klausimai

Tarybos posėdyje buvo svarstomi ir priimti sprendimai dėl nekilnojamojo turto ir žemės mokesčio nuomos, dėl kalendoriaus su Birštono vaizdais kainos nustatymo (kaina bus 5,08 euro), dėl Birštono viešosios bibliotekos teikiamo projekto „Interaktyvi biblioteka – erdvė kūrybai ir atradimams“ bendrojo finansavimo. Taip pat Tarybos nariai vieningai pritarė kompiuterinių priemonių perdavimui Birštono gimnazijai, dėl Birštono savivaldybės būsto fondo sąrašo ir Birštono savivaldybės socialinio būsto sąrašo patvirtinimo.

Taip pat buvo svarstomi ir priimti vieningi sprendimai dėl vietinės rinkliavos už komunalines atliekas, patvirtintas socialinių paslaugų teikimo planas ir kt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close