Į Birštoną ruošiasi ateiti naujas daugiabučių namų administratorius

Vasario 2 dieną Birštone vyko daugiabučių namų gyventojų susirinkimas, kurio metu savo teikiamas paslaugas pristatė bendrovė „Mano būstas“ ir UAB „Santermita“, pretenduojančios būti administratoriais. Trečiasis administratorius, šiuo metu administruojantis daugiabučius namus UAB Prienų butų ūkis, susitikime nedalyvavo.

 IMG_8943

Pasikeitė daugiabučių namų administratoriaus skyrimo tvarka

Tai, kad birštoniečiams šis klausimas svarbus, rodė ir susirinkusių žmonių kiekis. Susitikimas su būsimais administratoriais buvo numatytas Birštono savivaldybės salėje, tačiau dėl susirinkusiųjų gausos persikėlė į kultūros centro patalpas.

Birštono savivaldybės administracijos Ūkio, turto ir kaimo plėtros vyr. specialistas Edvardas Citvaras paaiškino, kad Birštono savivaldybėje buvo organizuota Bendrojo naudojimo objektų administratoriaus atranka ir sudarytas pretenduojančių teikti bendrojo naudojimo objektų administravimo paslaugas įmonių sąrašas, iš kurio daugiabučio gyvenamojo namo butų ir kitų patalpų savininkai gali pasirinkti vieną pretendentą. Kadangi Birštone tik vieno daugiabučio gyventojai yra įkūrę bendriją ir tvarkosi savarankiškai, kitiems, kurie nėra įsteigę bendrijos ar sudarę jungtinės veiklos sutarties, skiriamas bendrojo naudojimo objektų administratorius.

Sprendimą dėl bendrojo naudojimo objektų administratoriaus pasirinkimo priima butų ir kitų patalpų savininkai, o jų pasirinktą administratorių skiria savivaldybės vykdomoji institucija. Jeigu butų ir kitų patalpų savininkai nepasirenka administratoriaus, sprendimą dėl administratoriaus skyrimo priima savivaldybės vykdomoji institucija.

Pasikeitus daugiabučių gyvenamųjų namų administratoriaus skyrimo tvarkai, butų ir kitų patalpų savininkų balsavimą raštu rengia ar susirinkimą dėl bendrojo naudojimo objektų administratoriaus pasirinkimo šaukia savivaldybės vykdomoji institucija įstatymų nustatyta tvarka. Kaip sakė E. Citvaras, daugiabučių namų gyventojai netrukus gaus laiškus, kuriuose bus išvardyti visi trys administratoriai – pretendentai. Pasirinktą pretendentą gyventojai turės pažymėti ir grąžinti biuletenį savivaldybei, kur sudaryta komisija suskaičiuos balsus ir galės paskirti pageidaujamą administratorių.

Svarbiausia administratoriaus funkcija yra įtraukti savininkus į jų turto valdymą, nuolat informuoti juos apie realią turto būklę, įgyvendinti įsakymų ir kitų teisės aktų nustatytus privalomuosius reikalavimus.
Visus būtinus klausimus administratorius turi spręsti visuotiniuose bendrasavininkių susirinkimuose.

E. Citvaras teigė, kad administratorius privalo, pasibaigus metams, namo gyventojams pateikti duomenis apie kaupiamas lėšas. Svarbu tikrinti, kam ir kur surinktos lėšos panaudotos, paprašyti pateikti atliktų darbų aktus. Administratoriai atlieka nuolatinius pastatų konstrukcijų ir inžinerinių namų sistemų stebėjimus, pastebėtus defektus fiksuoja ir įrašo į namo techninės priežiūros žurnalus. Administratoriai savo apyvartinių lėšų sąskaita padeda gyventojams atlikti darbus, kurie turi būti atliekami gyventojų lėšomis, išdėstydami mokėjimus keliems mėnesiams (pvz., padeda įsirenti šarvines įėjimo duris su kodinėmis spynomis, remontuoti stogus, dažyti laiptines ir pan.). Administruojančios įmonės atlieka ir namų remonto darbus, sistemingai prižiūri bendrojo naudojimo namo konstrukcijas, pildo kiekvieno administruojamo namo žurnalą, kuriame nurodo trūkumus ir priemones tiems trūkumams pašalinti.

 

Prisistatė pretendentai

Pirmiausia savo teikiamas paslaugas pristatė bendrovė „Mano būstas“. Jo atstovė Jolanta Volteraitytė sakė, kad „Nemuno būstas“ yra viena iš bendrovės įmonių, kuri prižiūri daugiabučius namus. Pranešėja pažymėjo, kad jų įmonė laikosi standartų, kurie ir buvo sukurti patyrusių „Mano būsto“ specialistų, turinčių ilgametę patirtį teikiant daugiabučių namų gyventojams paslaugas. Pastatų priežiūros standartą sudaro 7 elementai, kurie užtikrina, kad klientų namuose būtų šilta ir patogu gyventi. Visų pirma, kiekvienas šios bendrovės administruojamas daugiabutis turi savo vadybininką, kuris rūpinasi gyventojų gerove ir pageidavimais bei problemų sprendimu. Kasdienėje veikloje vadybininkams talkina ir klientų aptarnavimo centras, avarinė tarnyba (yra mobiliosios brigados), veikianti 24 valandas per parą. Pasak bendrovės atstovės, visiems atliekamiems darbams yra suteikiama garantija. Didelis privalumas, kad visos reikalingos paslaugos gaunamos „iš vienų rankų“. Taigi, gaudami kokybiškas paslaugas iš vieno tiekėjo, gyventojai gali nesukti sau galvos dėl skaitiklių rodmenų surinkimo, nes tai atlieka namo vadybininkas. Be to, daugiabučiame name esančius inžinerinius įrenginius (šildymo, karšto vandens, dujų, vandentiekio kanalizacijos ir pastatų bendrąsias konstrukcijas) stebi, prižiūri ir vertina bendrovės specialistai, o pastebėję trūkumus – juos nedelsiant šalina. Didelis bendrovės „Mano būstas“ privalumas yra operatyvus reagavimas į skubius gyventojų pranešimus. Modernia įranga aprūpinti mobilūs ekipažai greitai likviduoja gedimus ir avarijas. Be to, „Mano būsto“ avarinė tarnyba aptarnauja ne tik daugiabučius, bet ir privačius namus.

Išklausius vienos į daugiabučių namų administratorius pretenduojančios bendrovės atstovę, žodis buvo suteiktas ir UAB „Santermita“ pardavimų vadovei Vaidai Garmutei. Ji, kaip ir bendrovės „Mano būstas“ atstovė, pristatė savo įmonės teikiamas paslaugas, kurias sudaro pastatų administravimas, inžinerinių sistemų priežiūra, šilumos punkto, šildymo ir karšto vandens sistemų techninė priežiūra ir aptarnavimas bei kt.

Susirinkę gyventojai išklausė pretendentų pasisakymus, tačiau spręsti, kas tinkamas, dar neskubėjo. Daugumą žmonių domino paslaugų kainos, visi norėjo, kad būtų teikiama informacija ir ataskaitos apie surinktų lėšų panaudojimą. Iš tikrųjų susirinkusieji geru žodžiu neminėjo dabartinio administratoriaus UAB Prienų butų ūkio, kuris nesiteikė dalyvauti pretendentų prisistatyme. Vieni svarstė, kad gal pabijojo susitikti su žmonėmis akis į akį, kiti skundėsi, kad dabartinis administratorius nepateikia jokios ataskaitos apie atliktus darbus ir panaudojamas lėšas. Nors kai kas dar buvo linkę jiems atleisti ir „nuodėmes“, nes, kaip sakoma, su savais pasibari ir gyveni toliau, nors problemos ir lieka. Nauji pretendentai turi daug pranašumų, kuriuos, matyt, gyventojai ir įvertins, susipažinę su jų pasiūlymais. Daugeliui patiko bendrovės „Mano būstas“ siūlomos paslaugos ir žadamas operatyvumas, ypač prie kultūros centro stovintys mobiliųjų brigadų automobiliai, pasiruošę skubėti į pagalbą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close