Birštone harmoniją kuria išskirtinės prof. S. Žirgulio skulptūros

Nuo šių metų birželio mėnesio Birštono centriniame parke buvo eksponuojama dešimt prof. Stasio Žirgulio projekto „Epochų aidas“ skulptūros darbų. Šią savaitę ekspozicija papildyta naujomis skulptūromis, kurios papuošė ne tik Birštono centrinį parką, bet ir Nemuno krantinę. Įspūdingi granito, bronzos, juodojo metalo meno kūriniai nuo šiol džiugins kurorto gyventojus bei svečius ir kvies susimąstyti apie harmoniją, būties įprasminimą mene.

Zirgulis 3

 

Asociatyvios ir metaforas perteikiančios skulptūros

Kaip teigė skulptūrų autorius prof. S. Žirgulis, Birštone eksponuojamos skulptūros – tai projekto „Epochų aidas“, kurį jis planuoja užbaigti pavasarį, dalis. Šio projekto tikslas yra humanizuoti Birštono centrinio parko, Nemuno krantinės aplinką, žmonėms priminti kai kurias jau primirštas amžinąsias gyvenimo tiesas. Kurorte eksponuojamose skulptūrose svarbiausios gyvenimo vertybės atgimsta ir yra perteikiamos nauja forma, tarsi iš naujo skatina mąstyti filosofiškai, į pasaulį pažvelgti kitu kampu. Pasak skulptūrų autoriaus, žmonių dvasiniam pasauliui atsiskleisti dažnai nepakanka žodžių, būtinas bendravimas, emocijų atskleidimas ir kitomis meno formomis. S Žirgulis teigė, jog tikisi, kad asociatyvios, perteikiančios metaforas skulptūros įkvėps birštoniečius bei kurorto svečius, juos skatins bendrauti, diskutuoti apie meną, grožį, estetiką. Pavyzdžiui, skulptūra „Užmirštas šulinys“ autorius perteikia tuščių namų, išvykimo iš gimtųjų namų metaforą; skulptūra „Tylos vartai“ primena, kad egzistuoja realus gyvenimas ir kitas, anapusinis; įspūdingo granito luito skulptūra „Amžių sandūra“, padalyta į dvi dalis, liudija apie skirtingų laikmečių, amžių, kartų susitikimą.

Birštono kurorto renesansas

Kalbėdamas apie tai, kodėl savo skulptūroms eksponuoti pasirinko Birštono kurortą, S. Žirgulis teigė, kad jam patinka naujasis Birštonas – atsinaujinęs, besikeičiantis, gražėjantis. Pasak jo, pastaraisiais metais Birštone – tikras renesansas. Matant, kaip kurorte viskas keičiasi – renovuojami pastatai, atkuriami kultūrinio paveldo, istoriniai objektai, puošiama aplinka – norisi ir pačiam kurti meną, eksponuoti savo kūrinius, puošti kurortą, skleisti grožį. Be to, į Birštoną atvyksta turistų, svečių iš skirtingų Lietuvos miestų, užsienio valstybių, tad ir skulptūras matanti auditorija yra plati, didelė. Būtent čia, Birštone, skulptūros gali būti tinkamai suprantamos, nes čia žmonės atvyksta ieškoti dvasinės ramybės. Kitas Birštono, kaip tinkamos vietos eksponuoti dideles skulptūras, privalumas yra jo landšaftas – ypatingai žaliame mieste yra didelis Centrinis parkas, miškas mieste, daug kitų žalių erdvių, kuriose kiekvienas meno kūrinys įgyja prasmę. Urbanistine prasme čia viskas yra vientisa, apgalvota, todėl ir menininkas nelieka nuošalyje – ir jis pats dalyvauja miesto kaitos, progreso procesuose.

Skulptūros papildo harmoningo kurorto idėją

Kalbėdamas apie S. Žirgulio skulptūrų ekspoziciją Birštono kurorte, Birštono savivaldybės architektas M. Michaliunjo sakė, jog tai yra įsimintinas kurortui įvykis. Žinomo, įvairiose pasaulio valstybėse eksponuojančio autorinius kūrinius, skulptoriaus Stasio Žirgulio paroda išties vertinga ir unikali. „Labai džiugu, jog šiai įspūdingai parodai autorius pasirinko mūsų visų puoselėjamą Birštono kurortą, tai yra ir kurorto akivaizdus įvertinimas. Suformavus tinkamas profesionaliam menui eksponuoti viešas kultūrines erdves, skulptūros išties dera kurorto kraštovaizdyje, šios meninės kompozicijos padeda formuoti bendrą kurorto identitetą, poilsiautojams suteikia harmonijos pojūtį“, – teigė M. Michaliunjo.

Susipažinti su naujomis skulptūromis Birštono kurorte kviečiami miesto gyventojai ir svečiai. Nuo šiol visame kurorte išdėstytos skulptūros kurs miesto jaukumą ir suteiks kurortui žavesio visais metų laikais.

 

Rimantė Kurkauskaitė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close