Vartus atvėrė Birštono vienkiemio parkas

Penktadienio popietę Birštono vienkiemyje buvo iškilmingai atidarytas ir pašventintas naujas gyvenvietės parkas, sukurtas pasinaudojus VVG skirta parama ir vietos žmonių gražiomis iniciatyvomis ir noru gyventi gražiau bei prasmingiau.

 IMG_7914

Nepaisydami prasto oro, niūrios dienos ir dulksnojančio lietaus, prie parko vartų susirinko gausus būrys Birštono vienkiemio gyventojų bei svečių.

Simbolinę juostelę perkirpo Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, Birštono vienkiemio bendruomenės pirmininkas Vytas Kederys, VVG pirmininkas Jonas Kederys ir UAB „Hidrosta“ vadovas Valdas Paulauskas.

 

Darbai baigti laiku

Netrukus naująjį parką pašventino Birštono parapijos klebonas monsinjoras Jonas Dalinevičius ir palinkėjo nesustoti, bet būti kūrėjais ir ateityje, t. y. šioje viešoje erdvėje sukurti daug gražių dalykų.

Pasivaikščioję parko takais, visi susirinko į Birštono vienkiemio darželį-mokyklą pasikalbėti ir pasidžiaugti šiuo gražiu įvykiu.

„Mintis gyvenvietėje įkurti poilsio parką prieš dešimt metų kilo mano pavaduotojai Birutei Vokietaitienei. Tai ilgai buvo lyg slapta svajonė, kuriai įgyvendinti sąlygos atsirado Europos Sąjungos 2007–2013 metų finansavimo laikotarpiu. Sudarydama VVG strategiją, bendruomenė pasiūlė „viešosios erdvės sutvarkymą“ įtraukti kaip vieną iš pagrindinių punktų. Nors ne visi žinojo, ką tai reiškia. Kai strategija buvo patvirtinta, atsirado reali galimybė įgyvendinti sumanymą. Iš pradžių Birštono vienkiemio bendruomenė, kaip ir kitos, dalyvavo įvairiuose vadinamuosiuose minkštuose projektuose, o prasidėjus „kietųjų“ projektų finansavimo laikotarpiui, pateikė paraišką Birštono VVG.

Tokių didelių projektų neįmanoma įgyvendinti be pagalbininkų ir patikimų partnerių, todėl esame labai dėkingi ir džiaugiamės, kad turėjome gerą konsultantę Jurgą Laurinavičienę ir techninio projekto rengėją Mantą Pilkauską. Pavyko ir su rangovais – UAB „Hidrosta“, kurie dirbo nuoširdžiai ir sąžiningai. Dėkojame ne tik UAB vadovams, bet ir darbų vadovui Romui Žiobakui, kuris ir pats, kai reikėjo, paimdavo į rankas kastuvą. Tik jų visų pastangomis parko įrengimo darbai buvo baigti nustatytu terminu – šių metų rugsėjo 30 dieną. Būkime visi kūrėjai ir puoselėtojai, džiaukimės ir saugokime tai, ką dabar turime“, – sakė V. Kederys.

 

Didžiausia sumanytoja ir idėjų generatorė

Didžiausia sumanytoja ir idėjų generatorė buvo Birštono vienkiemio bendruomenės pirmininko pavaduotoja Birutė Vokietaitienė. Jai aktyvumo gali pavydėti ne vienas jaunas žmogus. O svarbiausias jos charakterio bruožas – viską daryti apgalvotai ir iki galo (galutinio rezultato). Taip buvo ir su parko idėja.

„Mintis yra viena, o jos įgyvendinimas – visai kitas reikalas, ypač jei neturi pasekėjų. Kada kilo ši mintis? Buvo skaudu žiūrėti, kad jaunimas neturi kur pasidėti laisvalaikiu, neturi vietos susitikimams ir pasimatymams, jaunos mamos neturi kur išvažiuoti su vežimėliais, o mūsų senjorai neturi kur susirinkti ir pasikalbėti. Žodžiu, didelėje gyvenvietėje nebuvo tinkamos vietos bendruomenės susibūrimams, gražiam kultūringam poilsiui, įvairiems susitikimams, todėl idėja įrengti Birštono vienkiemio teritorijoje parką buvo labai patraukli“, – kalbėjo B. Vokietaitienė.

Tam, kad būtų galima šį gražų sumanymą įgyvendinti, reikėjo kantrybės, mokėjimo įtikinėti. Pirmiausia reikėjo rasti laisvos žemės, kuri buvo jau seniai nusižiūrėta. Laisvos valstybinės žemės fonde buvo apleistas 1,24 ha žemės sklypas, tinkamas parkui. Tačiau reikėjo, kad pagal galiojančius įstatymus šis žemės sklypas būtų perduotas savivaldybei visuomenės poreikiams tenkinti. Taigi, pasak B. Vokietaitienės, reikia padėkoti daugeliui žmonių už pagalbą ir supratimą, ypač Birštono savivaldybei, kuri tapo partnere ir parėmė iniciatyvas. „Labai džiaugiuosi, kad ir mūsų bendruomenės nariai prisideda darbu. Kaip buvo malonu, kai rugsėjo mėnesį sodinti gėlių susirinko apie 30 gyvenvietės moterų. O dabar, kai svajonė išsipildė ir turime parką su tvenkiniu ir gražiomis pavėsinėmis norisi paraginti, kad visi saugotume ir puoselėtume tai, ką jau turime“, – sakė pirmininko pavaduotoja.

 

Įgyvendintu projektu džiaugėsi ir svečiai

Savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė taip pat džiaugėsi, kad gražėja Birštono savivaldybė ir vienkiemio gyvenvietė.

„Dėkoju visiems, kurie tvarkosi savo kieme, puošia ir gražina aplinką, nes tai džiugina širdį. Šis parkas dar laukia jūsų rankų, nes reikia dar įrengti vaikų žaidimo aikšteles, pastatyti treniruoklius. Jūs dar turėsite ką veikti“, – kalbėjo merė.

Gražius darbus ir Birštono vienkiemio bendruomenės iniciatyvas sveikino ir Seimo narys Andrius Palionis. Jis pasidžiaugė, kad savivaldybėje vyksta tiek daug įvairių darbų – kelių remontas ties Birštono vienkiemiu, žiedo prie įvažiavimo į Birštoną įrengimas, renovuojamas seniūnijos pastatas ir daugybė projektų pačiame kurorte. Be to, Seimo narys pažadėjo pavasarį parke pasodinti Gojaus ąžuolo palikuonį,(kuriam jau 7 metai).

VVG veikla ir pasiektais rezultatais džiaugėsi ir Birštono VVG pirmininkas, Birštono seniūnijos seniūnas Jonas Kederys. Jis teigė, kad per šį neilgą laikotarpį VVG įgyvendino jau 15 projektų.

Kartu su birštoniečiais džiaugėsi ir rangovai, UAB „Hidrosta“ atstovai, kurie įteikė simbolinį raktą. Beje, jie prisipažino, kad labai stengėsi gerai atlikti darbus, nes „Birštone viskas turi būti atlikta tik labai kokybiškai“.

Pasveikinti Birštono vienkiemio bendruomenės atvyko Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė, kultūros centro direktorius Zigmas Vileikis, Sporto centro direktorius Saulius Smailys, Birštono savivaldybėje esančių bendruomenių atstovai. Birštono policijos komisariato viršininkas Rolandas Stiklius naujojo parko apsaugai padovanojo saugos sistemą, kuri bus sumontuota artimiausiu metu.

Susirinkusiuosius į šventę linksmino Birštono vienkiemio ansamblis, vadovaujamas naujos vadovės Inesos Semėnaitės.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close