Dėl tvorų, įrengtų po elektros laidais, LESTO šiemet įspėjo tris tūkstančius gyventojų

Elektros skirstymo bendrovė LESTO per devynis šių metų mėnesius dėl netinkamo metalinių tvorų ir aptvarų įrengimo įspėjo daugiau gyventojų nei pernai per visus metus. Iki šių metų rugsėjo pabaigos gyventojams išsiųsta trys tūkstančiai įspėjimų, kai per 2013-uosius jų buvo pustrečio tūkstančio.

Tvora ties elektros laidais

Pasak LESTO Tinklo eksploatavimo departamento direktoriaus Kęstučio Vasiliausko, įspėjimai dažniausiai siunčiami, kai metalinės tvoros ir vielinės užtvaros elektros tinklų apsaugos zonose įrengiamos nesilaikant reikalavimų.

 

„Netinkamai įrengtos metalinės tvoros ir aptvarai kelia pavojų žmonių saugumui, todėl prašome gyventojų imtis būtinų priemonių, siekiant užtikrinti savo ir aplinkinių saugumą. Nepaisant įspėjimų, gyventojai nėra linkę derinti įvairių tvorų įrengimo darbų elektros tinklo apsaugos zonoje. Didžioji dalis įspėjimus gavusių asmenų teisinasi nieko nežinantys apie tokius reikalavimus ir geranoriškai pašalina pažeidimus. Tačiau tiems, kurie nepašalina pažeidimų, įteikiami administracinio teisės pažeidimo protokolai arba administraciniai nurodymai“, – teigia K. Vasiliauskas.

 

Pasak jo, jeigu vielinis aptvaras ar metalinė tvora kertasi su aukštesnės nei 1000 voltų įtampos elektros  oro linija, būtina imtis saugumo priemonių: 15 – 20 metrų horizontaliu atstumu nuo kraštinių laidų vielinis aptvaras ar metalinė tvora turi būti pertraukta ne mažesniu nei 25 centimetrų tarpu ir įžemintos visos aptvaro dalys.

 

Metalinės tvoros ar vielinio aptvaro ir žemesnės nei 1000 voltų įtampos elektros oro linijos sankirtoje tvora ar aptvaras turi būti įžeminti. Tai reikalinga tam, kad nutrūkus elektros laidui aukštosios įtampos elektros srovė negalėtų tekėti visa tvora ar vieliniu aptvaru.

 

K. Vasiliausko teigimu, pastaruoju metu padaugėjo atvejų, kai įrengiami kilnojami gyvulių ganymo aptvarai tiesiog po elektros linijomis.

 

„Todėl nelaukiant ganiavos sezono pabaigos, prašome ūkininkų įvertinti, ar jų įrengti aptvarai atitinka saugos reikalavimus. Gyvulių aptvarams naudojamas „elektrinis piemuo“ negali nepertraukiamai kirstis su elektros oro linijomis“, – sako K. Vasiliauskas.

 

LESTO pažymi, jog vielinius aptvarus ir metalines tvoras, gyvulių laikymo aikšteles elektros oro linijų apsaugos zonose galima įrengti tik gavus elektros linijas eksploatuojančios įmonės raštišką  sutikimą ir įrengimo sąlygas.

 

Bendrovė primena, jog dirbant prie elektros tinklų, būtina laikytis saugaus atstumo, kuris nustatomas pagal elektros linijos įtampą ir galimą laidų siūbavimą esant stipriam vėjui.

 

Apsaugos zona – tai greta elektros tinklų esanti teritorija, skirta užtikrinti tinkamą elektros tinklų apsaugą ir saugų jų eksploatavimą. Joje galioja specialios žemės naudojimo sąlygos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close