Baigę mokslus ar studijas turėtumėte pasitikslinti ar esate apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu

Besimokančio asmens draustumo galiojimo terminas yra nustatomas vieneriems mokslo metams – nuo einamųjų mokslo metų rugsėjo 1 d. iki kitų mokslo metų pradžios (t. y. rugsėjo 1 d.). Jeigu mokslus ar studijas pabaigęs gyventojas rugsėjo mėnesį nepereina į kitą draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu kategoriją, jis savarankiškai privalomojo sveikatos draudimo (toliau-PSD) įmokas moka pradedant rugsėjo mėnesiu.

Pasibaigus mokslo metams, rugsėjo mėnesį, kai gyventojas pereina iš vienos valstybės lėšomis draudžiamųjų kategorijos į kitą (mokinys tampa studentu, o baigęs studijas studentas įsiregistruoja darbo biržoje ir panašiai), už tą mėnesį (rugsėjį) PSD įmokos nemokamos. Jeigu mokslus baigęs gyventojas rugsėjo mėnesį įsidarbina ar pradeda vykdyti kitokią veiklą, jis tą mėnesį moka ar už jį yra mokamos PSD įmokos jau toje kitoje kategorijoje, priklausomai, kokia veikla jis užsiima. Tačiau jeigu mokslus ar studijas pabaigęs gyventojas rugsėjo mėnesį nepereina į kitą draudžiamųjų PSD kategoriją, jis savarankiškai PSD įmokas moka pradedant rugsėjo mėnesiu. Tokiais atvejais gyventojas kiekvieną mėnesį iki einamojo mėnesio paskutinės darbo dienos turi savarankiškai mokėti 93 litų dydžio, tai yra 9 procentus nuo mėnesio minimalios algos, privalomojo sveikatos draudimo įmokas į Valstybinės mokesčių inspekcijos sąskaitą. Mokėjimo dokumente turi būti nurodomas lėšų gavėjas – Valstybinė mokesčių inspekcija prie LR FM, juridinio asmens kodas 188659752 ir  įmokos kodas 1901.

Gyventojams reikėtų pasitikslinti, ar jie yra apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu, ar visos priklausančios įmokos yra sumokėtos. Pasitikrinti, ar esate apdraustas PSD, galima Valstybinės ligonių kasos svetainėje www.vlk.lt.

Informaciją dėl privalomojo sveikatos draudimo teikia Valstybinė ligonių kasa telefonu 8 700 88888. Daugiau informacijos mokesčių klausimais gyventojai gali gauti paskambinę Mokesčių informacijos centro telefonu 1882.

 

 

 

Daugiau informacijos mokesčių mokėtojai gali rasti Valstybinės mokesčių inspekcijos interneto svetainėje www.vmi.lt ar paskambinę trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefonu 1882. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus.

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close