Slaugytojų diabetologų konferencija Birštone

Rugsėjo 5–6 dienomis Karališkoje rezidencijoje vyko kasmetinė ADC (Abbott diabetes care) diabeto slaugytojų konferencija. Į ją susirinko slaugytojai diabetologai iš daugelio Lietuvos gydymo įstaigų. Šioje konferencijoje dalyvavo ir Prienų PSPC slaugytoja diabetologė Rita Petrauskienė ir slaugytoja, diabeto klubo „Versmė“ pirmininkė Birutė Bartkevičiūtė.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Konfrenciją pradėjo Abovita atstovė Laima Kaulakienė. Ji pasveikino susirinkusias

slaugytojas į rudenėjantį Birštoną ir palinkėjo geros nuotaikos bei naujų žinių.

 

Problemos ir aktualijos

Sveikinimo žodį tarė Lietuvos slaugytojų diabetologių draugijos pirmininkė

Virginija Bulikaitė ir Lietuvos diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė.

V. Augustinienė paminėjo LDA svarbiausias aktualijas, kalbėjo apie naujai ruošiamas slaugytojų diabetologų mokymosi programas, kurios bus vienodos visoje Lietuvoje ir palengvins sudėtingą slaugytojų darbą. V. Augustinienė priminė, kad Lietuvos gydymo įstaigose vis dar trūksta diabeto kabinetų, ir ši paslauga kai kuriuose miestuose bei rajonuose neprieinama visiems sergantiesiems cukriniu diabetu. Tai iš tikrųjų svarbios problemos, nes cukrinis diabetas yra viena iš sparčiausiai plintančių ligų pasaulyje.

LSMU Kauno klinikų Endokrinologinio skyriaus slaugytojos diabetologės Aušra

Krivolap ir Virginija Bulikaitė pateikė teorinį įvadą apie kalorijų skaičiavimą,

po jo vyko praktiniai mitybos patarimai.

 

Gliukozės kontroliavimo tendencijos

Naujas gliukozės kontroliavimo tendencijas pristatė endokrinologas prof. A. Majorovas ir dr.O. Melnikova, kurie atvyko iš Maskvos.

Mokslininkai akcentavo, kad sergantieji 2 tipo cukriniu diabetu turėtų matuotis gliukozę ne rečiau kaip keturis kartus per savaitę, o sergantieji 1 tipo cukriniu diabetu – keturis kartus per dieną. Taip galima efektyviau kontroliuoti cukrinį diabetą. Prof. A. Majorovas paminėjo priežastis, kurios daro įtaką glikemijos rezultatams. Tai kai kurių medikamentų vartojimas (didelės vitamino C dozės, acetaminofenas, salicilatai, medicininis deguonis), nešvarūs pirštai, sergančiojo nemokėjimas pasimatuoti gliukozę glikemijos aparatu (nepasikeičia juostelių kodo, nežino kaip įdėti juostelę), netinkamas glikemijos juostelių laikymas (žiemos metu nešiojant rankinėje).

 

Cukrinį diabetą suvaldyti vis sunkiau

Prof. A. Majorovas ir dr. O. Melnikova pristatė insulino terapijos efektyvumo, valgymo ir fizinio aktyvumo aspektus. Jų teigimu, šiuolaikinis gyvenimas reikalauja vis daugiau pastangų valdant cukrinį diabetą. Dažnai specialistai siekia išmokyti pacientus, pakeisti jų nuomonę bei gyvenimo būdą. Tačiau bus pasiekta daugiau, jei slaugytojai, gydytojai suteiks sergančiajam cukriniu diabetu informacijos, o asmuo pats nuspręs, kaip jam elgtis.

Gydytojas ar slaugytojas diabetologas gali patarti, ką valgyti, ko nevalgyti, bet būtų geriau, jei pateikus informaciją apie maisto produktus, kurie iš jų greičiau kelia, kurie mažiau kelia gliukozės kiekį kraujyje, asmeniui būtų leidžiama pačiam rinktis, ką jis valgys. Labai svarbus yra fizinis krūvis. Rekomenduojama kasdien nueiti 10 000 žingsnių. Tam tikslui galima įsigyti žingsniamatį, kuris padės suskaičiuoti žingsnius.

Anot prof. A. Majorovo, sunkiausiai diabetą sukontroliuoti sekasi paauglystėje, kai vaikas nori būti toks kaip visi ir slepia nuo aplinkinių, jog jam reikia kelis kartus per dieną susileisti insulino, kad reikia riboti saldumynus ir kt. Kai kurie ir jaunystėje skiria per mažai dėmesio sau, todėl liga sparčiai progresuoja, o rezultatai būna liūdni – anksti netenkama regėjimo, užklumpa inkstų ir kraujagyslių ligos, tenka amputuoti galūnes.

Taip pat prof. A. Majorovas akcentavo, kad reikia daugiau dėmesio skirti diabetologų slaugytojų ruošimui, rengti daugiau mokymų ir seminarų, kur būtų galima nedideles cukriniu diabetu sergančių žmonių grupes išsamiai supažinti su naujomis galimybėmis ir jiems padėti.

 

Padeda gilinti žinias ir tobulinti praktinius įgūdžius

Paklausta apie tokių konferencijų praktinę naudą, Prienų ir Birštono diabeto klubo pirmininkė Birutė Bartkevičiūtė sakė, jog gerai jau tai, kad į vieną vietą susirenka beveik šimtas šios srities slaugytojų, kurie tarpusavyje dalijasi savo patirtimi. Tačiau daugiausiai naujienų apie diabeto valdymą pateikia mokslininkai, kurie tiria naujas galimybes ir medicinines priemones bei mitybos klausimus.

„Konferencijos metu per praktinius užsiėmimus teko tobulinti savo įgūdžius, pritaikyti jau įgytas žinias, sužinoti daug naujo“, – sakė B. Barkevičiūtė.

Kiti konferencijos dalyviai taip pat turėjo ko paklausti, o pranešėjai mielai atsakė į klausimus. Naujos žinios pravers, kai reikės konsultuoti ir patarti savo pacientams.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close