Pasakorių konkursas „Žodis žodį gena“

Tarmės – tarsi brangūs akmenėliai lietuvių kalbos lobyne. Vargu ar kuris dabartinis vaikas suprastų zanavykų ar kapsų, sūduvių ar žemaičių šnektą. Gal dar kokiame nors atokiame kaime močiutė ir rypuoja daininga tarme. Tai išlikę „deimantėliai“… Laimingi tie, kas gali klausytis kalbančiųjų to krašto tarme.

20140816_143249

 

Jiezno kultūros ir laisvalaikio centre vykusio rajoninio pasakorių konkurso „ Žodis žodį gena“, nugalėtoja tapo Jiezno mieste gyvenanti nuoširdi ir miela tautinių bei dvasinių tradicijų sergėtoja ir puoselėtoja Eugenija Rimšienė. Jiezniečiai šią moterį puikiai pažįsta kaip mokytoją, pasakorę, pasakojimų autorę, artistę, Jiezno miestelio garbės pilietę. Nugalėtoja  į Respublikinį pasakotojų konkursą, kuris vyko  Druskininkuose, keliavo  ne viena, bet su visa palaikymo komanda.

Siekdami gaivinti ir puoselėti etninės kultūros tradiciją – pasakojamąją tautosaką ir tarmes, išaiškinti, paskatinti ir pagerbti autentiškiausius, originaliausius tautosakos pateikėjus bei atlikėjus ir deramai paminėti Tarmių metus, Lietuvos liaudies kultūros centras kartu su Druskininkų kultūros centru rugpjūčio 9 dieną surengė Respublikinį pasakotojų konkursą „Žodzis žodzį gena…“ Į šventę sugužėjo aštrialiežuviai pasakoriai iš visos Lietuvos. Atstovaujantys savo regionui žmonės populiarino savo tarmę, kultūros paveldą, savastį, dalijosi neišsemiama tautos išmintimi. Daug konkurso dalyvių atvyko iš Aukštaitijos, Žemaitijos, Dzūkijos ir Suvalkijos. Visi dalyviai (net 21) buvo suskirstyti į dvi kategorijas: pateikėjai, tradiciją perėmę iš savo savo aplinkos (šeimos, bendruomenės); ir asmenys, pasakoti išmokę šiuolaikinėje kultūros terpėje (folkloro ansambliuose, iš leidinių).
Mūsų pasakorė Eugenija Rimšienė pasakojo savo sukurtą, humoru nuspalvintą ir savo gyvenimo patirties prisotintą „Auklės CV“  Ji pasirodė puikiai, nors labai jaudinosi,  nes dėl laiko stokos  reikėjo „apkarpyti“ tekstą, bet salėje sėdintys žiūrovai niekaip negalėjo sulaikyti šypsenos. Geros emocijos kartais taip užvaldydavo žiūrovus, kad net švelnus juokas nuvilnydavo per visą salę, o mūsų pasakorė rimtu veidu, lyg tai iš tikrųjų būtų nutikę jai pačiai, porino toliau.
Visi dalyviai buvo apdovanoti padėkos raštais ir atminimo dovanomis. Laureatas, „glauniausias“ pasakorius, gavo Druskininkų savivaldybės įsteigtą premiją, pirmąsias vietas savo kategorijose užėmę pasakotojai buvo apdovanoti mažesnėmis premijomis.
Turėdami laisvo laiko jiezniškiai vaikščiojo po Druskininkus, gėrėjosi nuostabiais gėlynais, gražia gamta, žmonių šypsenomis, nes tuo pat metu Druskininkų miestas šventė savo 220 metų gimtadienį. Šventinė nuotaika jautėsi  jau tik įvažiavus į miestą. O miesto centre pasitiko nepaprastai didelė ir turtinga savo asortimentu mugė.  Grįždami namo jiezniškiai dar pasmalsavo, kas vyksta Česukų kaime stovinčioje Merkinės piramidėje – juk tik 1 km į šoną tereikėjo pasukti. O ten – graži gamta, tvarkinga aplinka, malonus sutikimas ir keliolika minučių ramybės mistinėje piramidėje.

Puikiai praleista diena suteikė dar daugiau kūrybinio įkvėpimo ir noro siekti didesnių tikslų.

 

Irena Sipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close