Tvoros poilsiautojų nenubaido

Rugpjūčio 21 dieną Alytaus aplinkos apsaugos departamento Prienų aplinkos apsaugos agentūros pareigūnai vykdė aplinkosauginę akciją „Tvora“, kurios metu buvo patikrinta, kaip žemės savininkai laikosi reikalavimo neužtverti vandens telkinių pakrančių. Aplinkosaugininkai reido metu aplankė 70 namų valdų Jiesios, Verknės, Nemuno upių bei Pazelvės ir Krasausiškių ežerų pakrantėse.

 Tvora šilavote(1)

Didžiausio dėmesio vidaus vandens telkiniai sulaukia vasarą, kai dažnas nori laisvalaikį praleisti gamtoje. Tačiau pasitaiko nusiskundimų, kad žemės savininkai užtvėrę tvoras ir neleidžia prie vandens telkinio poilsiautojų.

Kaip žinome, pagal Lietuvos Konstituciją visi Lietuvos vidaus vandens telkiniai yra visų žmonių turtas, ir visi be išimties turi teisę jais naudotis. Žemės įstatyme yra nurodoma, kad savininkai ir kiti žemės naudotojai privalo leisti kitiems asmenims prieiti prie paviršinio vandens telkinių nustatytomis pakrantės apsaugos juostomis ir netrukdyti lankyti bendro naudojimo rekreacines teritorijas.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato piliečiams įspėjimą arba 100–500 Lt baudą, pareigūnams – 300–1000 Lt baudą. Pakartotinis tokio pažeidimo padarymas užtraukia piliečiams 200–1000 Lt baudą, pareigūnams – 600–2000 Lt baudą.
Užfiksavus pažeidimą, skiriamas privalomas nurodymas jį pašalinti.
Aplinkos apsaugos pareigūno privalomo nurodymo neįvykdymas laiku piliečiams užtraukia 500–1000 Lt baudą, pareigūnams – 1000–2000 Lt baudą. Pakartotinio privalomo nurodymo neįvykdymas laiku užtraukia piliečiams 1000–2000 Lt baudą, pareigūnams – 2000–7000 Lt  baudą arba nušalinimą nuo darbo (pareigų).
Žala aplinkai, savavališkai užtvėrus paviršinio vandens telkinio pakrantės apsaugos juostoje tvorą (pažeistos vandens telkinių pakrančių ekologinės funkcijos, vandens telkinių pakrančių gamtinis kraštovaizdis bei jo estetinės vertybės, apsunkinta gyvūnų migracija ir kt.), skaičiuojama už 1 tiesinį tvoros metrą – 500 Lt. Nustačius šiuos žalos atvejus, pareigūnai dėl jos padarinių pašalinimo surašo privalomuosius nurodymus, įpareigojančius asmenis pašalinti žalos aplinkai padarinius. Privalomojo nurodymo vykdymo terminas neturi būti ilgesnis kaip 2 mėnesiai. Jei per nurodytą terminą nepašalinami žalos aplinkai padariniai, apskaičiuotas 500 Lt už tiesinį tvoros metrą žalos aplinkai dydis pridedamas kiekvieną mėnesį, kol bus pašalinti žalos aplinkai padariniai.

Po akcijos „Tvora“ Prienų aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Česlovas Meržvinskas pasidžiaugė jos rezultatais – rastas vos vienas pažeidimas, ir tas pats nelabai reikšmingas. Pasak Aplinkos apsaugos agentūros vadovo, džiugu, kad žmonės paiso reikalavimų ir įstatymų, netveria tvorų ir leidžia atvykusiems maudytis bei leisti laiką prie upių ir ežerų. Užtvėręs tvorą žmogus įspėtas, nors ta jo tvora netrukdo, kadangi toje vietoje niekas nesilanko, nes nepatogus priėjimas.

„Svarbiausia, kad žmonės vykdo teisėtus reikalavimus, nedaro žalos gamtai. Bausti neskubame, pirmiausia žmogus turi suprasti, kad elgiasi neteisingai, tad užtenka įspėjimo“, – sakė Č. Meržvinskas.

Tiesa, šios akcijos metu pro aplinkosaugininkų akis nepraslydo ir kiti aptikti pažeidimai: nevalytų nuotekų išleidimas į aplinką, aplinkos teršimas deginant atliekas bei mėšlo tvarkymo reikalavimų pažeidimas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close