Gamtoje elkimės atsakingai

Prienų aplinkos apsaugos agentūros pareigūnai rugpjūčio mėnesį atliko patikrinimus, kurių metu buvo nustatyta 14 aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimų.

Įkritai į vandenį – sausas neišlipsi

Balbieriškio miestelyje, Nemuno kilpų regioninio parko teritorijoje, pilietis pažeidė Nemuno kilpų regioninio parko apsaugos reglamento III sk. 24 p. Reikalavimus, nes važiavo autotransporto priemone ne keliu ir įkrito į Nemuno upę. Reikalavimų pažeidimas piliečiui užtraukia atsakomybę nuo 100 iki 300 Lt.

 

Įkliuvo ir žvejai

Prienų savivaldybėje buvo nustatyti trys Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimai. Du piliečiai žvejojo be žvejo mėgėjo bilieto, tuo pažeisdami Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių IV sk. 17.1 p. reikalavimus. Reikalavimų pažeidimas užtraukia baudą piliečiui nuo 100 iki 500 Lt. Trečiam piliečiui buvo surašytas administracinis teisės pažeidimo protokolas dėl Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 6 p. bei 10.1 p. pažeidimų. Reikalavimų pažeidimas užtraukia baudą nuo 400 iki 1000 Lt. su neteisėtų įrankių ir priemonių konfiskavimu

 

Pažeidžiamos atliekų tvarkymo taisyklės

Prienų mieste planinio įmonės patikrinimo metu buvo nustatyta, kad įmonėje nėra įrengta atskirų sandarių, paženklintų talpų, skirtų susidarančioms pavojingoms atliekoms laikyti, t. y. panaudotiems švino akumuliatoriams ir panaudotoms dienos šviesos lempoms laikinai saugoti. Už šį pažeidimą numatyta administracinė bauda nuo 500 iki 1000 Lt.

Patikrinimo metu buvo nustatyta, kad Veiveriuose buitinės nuotekos buvo surinkinėjamos į kieme esantį rezervuarą, kuris buvo nesandarus. Tuo pažeista Nuotekų tvarkymo reglamento III sk. 6 p., 7.2 p. reikalavimai. Reikalavimų pažeidimas užtraukia baudą piliečiui nuo 200 iki 1000 Lt.

Stakliškių seniūnijos Pramiežių kaimo gyventojas degino nepavojingas atliekas pažeisdamas Atmosferos apsaugos reikalavimus. LR Aplinkos oro apsaugos įstatymo 20 str. 2 d. reikalavimų pažeidimas užtraukia baudą piliečiui nuo 100 iki 200 Lt.

Buvo užfiksuotas pažeidimas Alšininkų kaime, kur viename  ūkyje mėšlas laikomas nesilaikant Mėšlo ir srutų tvarkymo aplinkosaugos reikalavimų aprašo III sk. 6 p., 8 p., 8.2 p. Reikalavimų pažeidimas užtraukia baudą piliečiui nuo 1000 iki 2000 Lt.

Surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas Mačiūnų kaimo gyventojui, kuris degino padangų krūvą (lauže), tuo pažeisdamas LR Aplinkos apsaugos įstatymo 23 str., 19 str. 5 p. ir LR Aplinkos oro apsaugos įstatymo 122 str. 2 d. 3 p. reikalavimus. Reikalavimų pažeidimas piliečiui užtraukia baudą nuo 100 iki 200 Lt. Taip pat nustatyta, kad Balbieriškio miestelyje esančiame ūkyje į aplinką išleidžiamos nepakankamai išvalytos nuotekos, kaip reikalaujama Nuotekų tvarkymo reglamento 29 p. Reikalavimų pažeidimas užtraukia baudą piliečiui nuo 400 iki 2000 Lt.

Birštono savivaldybės Jundeliškių kaime nustatyta, kad pilietis Verknės upės pakrantės apsaugos juostoje buvo supylęs laukininkystės ir daržininkystės nepavojingas atliekas. Tuo pažeista atliekų tvarkymo taisyklių I sk. 6 p., III sk. 20 p. reikalavimai. Reikalavimų pažeidimas užtraukia atsakomybę nuo 200 iki 400 Lt.

Jiezno seniūnijos Kurmoniškių kaime buvo surašytas administracinis teisės pažeidimo protokolas dėl privalomojo nurodymo nevykdymo. Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūno duotame privalomajame nurodyme nustatytų reikalavimų neįvykdymas laiku užtraukia baudą piliečiams nuo 500 iki 1000 Lt, pareigūnams – nuo 1000 iki 2000 Lt.

 

Vyksta akcija „Automobilį statyk atsakingai“

Prienų šile buvo vykdoma akcija „Automobilį statyk atsakingai“. Akcijos tikslas – kontroliuoti, kad grybautojai statydami automobilius neniokotų miško paklotės. Aplinkosaugos pareigūnai tą dieną miške apžiūrėjo septyniasdešimt du grybautojų automobilius. Lankymosi miške taisyklės sako, kad įvažiuoti į mišką ir važinėti po jį motorinėmis transporto priemonėmis, kinkomuoju transportu galima tik keliais. Statyti transporto priemones miškuose galima tik tam skirtose transporto priemonių stovėjimo (parkavimo) aikštelėse arba kelio pakraštyje, užtikrinus galimybę keliu pravažiuoti kitoms transporto priemonėms. Statant transporto priemonę kelio pakraštyje, vengti užvažiuoti ant samanų, kerpių, uogienojų. Vienuolika automobilių buvo pastatyti nesilaikant šių reikalavimų. Aplinkosaugininkai atkreipia miško lankytojų dėmesį, kad akcija tęsis visą rugsėjį, tad miške iš tikrųjų reikia elgtis atsakingai.

 

Pagal Prienų aplinkos apsaugos agentūros informaciją parengė Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close