Gurmanų receptai
Tiramisu su avietėmis. 1 receptas
Produktai:
500 g maskarponės sūrio, 300 ml grietinėlės, cukraus pudros, aviečių, pusės citrinos žievelės, natūralios kavos, konjako, biskvito.
Paruošimas:
Plakite grietinėlę, kol pasidarys tiršta. Atskirai išplakite maskarponės sūrį su cukraus pudra (jos dėkite pagal skonį). Sumaišykite maskarponę su grietinėle ir dar kartą išplakite, suberkite tarkuotą pusės citrinos žievelę. Avietes išsukite su cukraus pudra. Biskvitą supjaustykite juostelėmis. Užvirkite kavą ir įpilkite konjako. Kavoje pamirkykite biskvito juosteles – ne ilgiau kaip po dvi sekundes iš abiejų pusių, kitaip jie labai suminkštės (jei skanėstą valgys vaikai, geriausiai tiktų biskvito juosteles mirkyti sultyse, kompote, skystame cukraus sirupe). Į skaidrų, permatomą indą pirmiausia dėkite kremo, tada – aviečių, per vidurį – sumirkytų biskvito juostelių, vėl kremo, aviečių ir biskvito. Viršutinis sluoksnis turi būti kremo. Ant jo dar galite uždėti ištirpintame šokolade pamirkytų aviečių arba tiesiog užtarkuoti šokolado. Indą su patiekalu įdėkite nakčiai į šaldytuvą.
Tiramisu su avietėmis. 2 receptas
Jums reikės:
240 g maskarponės sūrio
2 kiaušinių
80 g biskvitinių sausainių
10 g kakavos
10 g juodojo šokolado
50 g maltos kavos
150 g šviežių aviečių
100 g miltelinio cukraus
50 g cukraus
Šviežios mėtos
Kaip gaminti:
Išvirkite kavą nedideliame kiekyje vandens ir atvėsinkite. Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Trynius išplakite su 50 g miltelinio cukraus iki baltumo. Sudėkite maskarponės sūrį ir išmaišykite iki vientisos masės.
Baltymus išplakite su likusiu milteliniu cukrumi iki standumo. Sumaišykite juos su trynių ir sūrio mase, maišydami iš apačios į viršų.
Sausainius pamirkykite į kavą ir puse jų išklokite indo dugną. Ant viršaus išdėkite pusę kremo, tada vėl sausainius ir likusį kremą. Palikite porai valandų šaldytuve.
Paruoškite mėlynių užpilą: 100 g uogų suberkite į puodą ir pakaitinkite su cukrumi, kol jis ištirps. Sutarkuokite šokoladą. Tiramisą pabarstykite kava ir tarkuotu šokoladu. Patiekite su mėlynių užpilu, užbertomis likusiomis uogomis ir mėtų šakele.
Omletas
Jums reikės:
3 kiaušinių
30 ml grietinės
50 g fermentinio sūrio
Alyvuogių aliejaus
Druskos, maltų pipirų ir prieskonių pagal skonį
Gaminame:
Atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius išplakite, sukrėskite grietinę ir išmaišykite. Pagardinkite prieskoniais.
Baltymus su žiupsneliu druskos išplakite iki purumo. Atsargiai įmaišykite juos į trynių masę. Viską gerai išmaišykite.
Masę supilkite įkepimo indą ar indelius, šaukite į orkaitę ir kepkite 12–13 minučių.
Likus kelioms minutėms, pabarstykite tarkuotu sūriu.
Jei turite ir norite, pagardinkite omletą papildomais produktais: dešros, dešrelių, cukinijos ar pomidorų griežinėliais.
Skanaus!
Jautiena lavaše
Jums reikės:
Pusės smulkinto svogūno
2 šaukštų sviesto
Pusės puodelio neriebios grietinės
Pusės puodelio neriebaus majonezo
100 g baltojo sūrio
500 g džiovintos jautienos griežinėlių
Špinatų ir žolelių skonio lavašo
Paruošimo būdas:
Visų pirma, svieste pakepinkite svogūnus, kol jie taps minkšti. Tada svogūnus sumaišykite su grietine, majonezu, baltuoju sūriu ir jautienos gabaliukais. Gautą padažą su džiovinta jautiena tepkite ant lavašo ir viską tvirtai susukite. Galiausiai, gautą suktinuką įvyniokite į plastikinę plėvelę ir palikite sustingti šaldytuve apie valandą. Po to didelį suktinuką supjaustykite į mažesnius.
Skanaus!
Ledų receptas
Siūlome puikų virtuvės meistrų ledų receptą, kuriuo galėsite palepinti artimuosius karštą vasaros dieną.
Ledų pagrindui reikės:
2 puodelių grietinėlės
1 puodelio pieno
2/3 puodelio cukraus
1/8 arbatinio šaukštelio jūros druskos
6 kiaušinio trynių
Jūsų mėgstamų prieskonių
Gaminame:
Nedideliame puode apie penkias minutes virkite grietinėlę, pieną, druską ir cukrų, kol šis ištirps. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinio trynius ir karštą grietininę masę. Viską virkite ant mažos ugnies, kol masė sutirštės.
Iš puodo viską perpilkite per sietelį į atskirą dubenį ir palikite šaldymo kameroje mažiausiai keturioms valandoms arba per naktį, kad sustingtų.
Ledus galite paskaninti norimais prieskoniais. Nepamirškite dailiai patiekti.
Ledus galite pagardinti apačioje pateiktais receptais arba susikurti savąjį skonį.
Bulgariški saldžiarūgščiai agurkai
Išbandytas, ir laiko patikrintas receptas – niekad nesurūgsta ir puikiai visą žiemą išsilaiko, o skonis – nuostabus! Gaminti tikrai greita ir paprasta!
Jums reikės:
Apie 4 kg agurkų
1 l vandens
3 šaukštai cukraus
1 šaukštas druskos
1 stiklinė 9 proc. acto (galima gaminti su 6 proc. obuolių actu, būna švelnesni)
Prieskonių pagal skonį: česnako, krapų
Šokoladinis tortas su cukinija ir mascarpone kremu
Tešlai:
2,5 puodelio miltų
0,5 stiklinės cukraus
1 a. š. sodos
2 lašai vanilės esencijos
1,5 puodelio aliejaus
4 kiaušiniai
5 v. š. kakavos
Žiupsnelis druskos
1 a. š. cinamono
1 vidutinio dydžio cukinija(sutarkuoti)
1 saujelė razinų
Pertepimui:
1 indelis mascarpone sūrio
50 g minkšto sviesto
3 lašai vanilės esencijos
2 v.š. cukraus pudros
Papuošimui:
1 sauja aviečių (arba kitų uogų)
Spalvotų pabarstukų tortams
1 sauja džiovintų spanguolių
Gaminimas:
Iš nurodytų produktų užmaišome tešlą, ją supilame į apvalią kepimo formą ir pašauname į 200 laipsnių orkaitę. Kepame apie 45 – 50 min. Iškepęs jis bus purus , minkštas ir drėgnas, todėl neišsigąskite, jei pasirodys neiškepęs, toks jis turi būti. Iškepusį perpjaukite į dvi dalis ir atvėsinkite, tiek kad būtų galima pertepti su kremu.
Kremui skirtus produktus išsukite iki purumo. Juo pertepkite torto lakštus, likusiu kremu aptepkite tortą ir papuoškite.
Skanaus!
Pyragas su ricotta sūriu, kumpiu ir cukinija
(27 cm, skersmens formai) reikės:
270 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
5 kiaušinių
40 g tirpinto sviesto
180 m pieno
Druskos
Šviežiai maltų pipirų
250 g ricotta sūrio
1-2 saujelių tarkuoto Džiugo sūrio
Saujos šviežių baziliko lapelių
150 g karšto rūkymo kumpio
1 nedidelės cukinijos
Paruošimas:
Persijojame miltus ir sumaišome juos su kepimo milteliais.
Išplakame kiaušinius su druska.
Dedame ricotta sūrį ir gerai išplakame
Įpilame pieną, sviestą, tarkuotą Džiugo sūrį, pagardiname pipirais ir gerai išplakame.
Supilame miltus ir išmaišome arba suplakame.
Kumpį supjaustome nedideliais kubeliais, cukiniją supjaustome plonais šiaudeliais, bazilikus susmulkiname ir viską įmaišome į tešlą.
Kepimo indą patepame sviestu.
Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
Baklažanai pomidorų padaže
Reikės:
2 didelių baklažanų
Druskos
150-200 ml alyvuogių aliejaus
2 didelių svogūnų
6 skiltelių česnako
1 v. š. čiobrelių (džiovintų arba šviežių)
1,5 v,š, raudonėlių (džiovintų arba šviežių)
800 g konservuotų smulkintų pomidorų. Tinka ir gerai prinokę švieži lietuviški.
1 v.š. cukraus
1 v.š. raudonojo arba baltojo vyno acto
Paruošimas:
Baklažanus supjaustome centimetro storio griežinėliais, o juos dar perpjauname į tris lazdeles. Dosniai pabarstome druska ir dedame į dubenį arba kiaurasamtį. Nuo druskos baklažanai paleis sultis ir kepant neprigers aliejaus.
Kol baklažanai gersis druską, storasieniame puode, kuriame gaminsime troškinį, įkaitintame aliejuje pakepiname smulkintą svogūną.
Kai svogūnas nuskaidrėja, dedame smulkintą česnaką ir pakepiname tol, kol česnakas paskleis savo aromatą.
Į puodą su svogūnais ir česnaku dedame čiobrelius su raudonėliais, supilame pomidorus ir paliekame troškintis ant nedidelės ugnies, kad nugaruotų skysčio perteklius.
Baklažanus nusausiname ir dalimis pakepiname keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Kepame, kol gražiai paruduos. Aliejaus nepadauginame, nes baklažanai jo daug sugeria.
Iškeptus baklažanus dedame į atskirą dubenį, o kai viskas iškepa, suverčiame į pomidorus ir paliekame troškintis pusvalandžiui.
Po to dedame cukrų, pilame vyno actą, įveriame pipirų. Paragaujame, ar ko nors netrūksta.
Supilstome į iškaitintus stiklainius (išeiga – apie 1,5 litro), apverčiame, kol atvės ir dedame į šaldytuvą.
Pagardas (troškinys) tinka kaip užkandis ant duonos, karštam patiekalui ant makaronų.