Anoniminiai alkoholikai arba sugrįžimas į gyvenimą

Praėjusį šeštadienį Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyko Lietuvos anoniminių alkoholikų (AA) draugijos Kauno regiono narių susitikimas su socialiniais darbuotojais, visuomenės ir žiniasklaidos atstovais.

 

Renginyje dalyvavo AA draugijos nariai Kęstutis, Raimundas, Nijolė ir Arnoldas, kurie jau nevartoja alkoholio ir jaučiasi laimingi galėdami padėti išbristi iš svaigalų liūno kitiems likimo broliams.

Susitikime dalyvavę AA draugijos nariai supažindino su AA draugijos istorija, priminė, kad tuoj bus švenčiamas jos susikūrimo 80-metis. Pirmoji AA grupė Lietuvoje susibūrė 1988 m. birželio 30 d. Vilniuje. Šiuo metu Lietuvoje veikia 125, Kauno regione – 20 AA grupių.

Pirmiausia buvo pristatytas kreipimasis į žiniasklaidos atstovus, jiems skirtą laišką perskaitė Raimundas.

 

Laiškas žiniasklaidai

Mūsų bendravimas su visuomene grindžiamas labiau idėjų patrauklumu negu įtikinėjimu

Žiniasklaidoje visada privalome išsaugoti asmens anonimiškumą.

                                          Anoniminių alkoholikų Vienuoliktoji tradicija

Redaktoriams, reporteriams ir fotografams, radijo ir TV redaktoriams ir laidų rengėjams, pokalbių laidų vedėjams

Apie AA narių anonimiškumą

Mes, Anoniminiai alkoholikai, branginame pagalbą, kurią daugelį metų gauname iš draugų, dirbančių žiniasklaidoje. Jūs padėjote išgelbėti nesuskaičiuojamą daugybę gyvenimų. Mes kreipiamės į Jus ir prašome toliau bendradarbiauti saugant visuomenėje mūsų narių anonimiškumą.

Todėl mes prašome, kad, kai pristatote AA narius, vartotumėte tik jo vardą, nenaudotumėte atvaizdų (nuotraukų), iš kurių būtų galima atpažinti jų veidus.

Anonimiškumas yra dvasinis mūsų Draugijos pamatas, jis garantuoja mūsų narių sveikimo privatumą. Dažnai geriantis alkoholikas šalinasi bet kokios pagalbos, kuri gali atskleisti jo ar jos asmenį.

Anoniminiai alkoholikai nėra susisieję su jokia organizacija, nors daug kas pritaikė AA Dvylika žingsnių programą savo reikmėms. AA išlaiko save patys, nepriima jokios pašalinės paramos; mes esame ne profesionalai ir siūlome tik savanorišką vieno alkoholiko pagalbą kitam.

Viso pasaulio mums palankios žiniasklaidos dėka į mūsų Draugiją rado kelią daug alkoholikų. Jūs padėjote tai padaryti – už tai Jums dėkojame.

 

 

Kiekvieno gyvenimą pražudė alkoholis

 Nesaikingas alkoholio vartojimas, begalinis noras gerti, svaigintis ir būti nerealiame pasaulyje yra vienas iš požymių, kad jūs esate alkoholikas.

Pirmasis apie savo nuopuolį pasakojo Raimundas. Jis daugiau papasakojo ir apie AA organizacijos veiklą, ką jie veikia kartu, kokių turi planų ir kodėl reikia padėti vienas kitam, prilaikyti ir palaikyti vienas kitą dvasiškai, turėti motyvaciją būti patiems laimingiems ir grąžinti skolą bei atlyginti skriaudas patiems artimiausiems žmonėms. Kaip taisyklė, beveik visi alkoholikai prarado draugus, šeimas, darbą. Laiko rato atgal neatsuksi, tačiau jeigu nori gyveni, turi atrasti savyje jėgų ir noro keistis, jeigu randi tiek dvasios stiprybės, kad pripažįsti savo ligą, tai jau didelis žingsnis į priekį. Bet kiekvienas iš kalbėjusiųjų pripažino, kad jėgų atrado tik tada, kai patyrė šoką, kai prarado beveik viską, ką turėjo brangiausia. Tai privertė susimąstyti ir pasukti išsigelbėjimo keliu, atrasti Dievą, prašyti jo pagalbos ir pačiam skaičiuoti kiekvieną blaivią, be alkoholio išgyventą dieną. Arnoldas pažymėjo, kad visas pasaulis neišblaivės, tačiau jeigu iš tūkstančio bent vienas žmogus sugrįš į gyvenimą, tai jau yra gerai.

Visi renginyje dalyvavę AA draugijos nariai labai nuoširdžiai pasakojo savo gyvenimo istorijas. Negailėjo savęs, bet ir nesmerkė, tik apgailestavo, kad tas neblaivumo periodas užsitęsė ilgai, kad taip įskaudino savo šeimas.

„Yra išeitis, kuri siūloma, bet ji nėra privaloma. Jei nori pasukti gyvenimą kitaip, atitaisyti skriaudas, gali padėti pats sau. Turi pats suprasti, kad taip gyventi negalima, turi pats to norėti. Pašalinis įsikišimas ir prievarta vargu ar duos rezultatų. Nereikia smerkti alkoholiko, nes tai sunki ir nepagydoma liga, tačiau nereikia jo teisinti, su juo gerti ir jo gailėti. Jeigu pats alkoholikas tai pripažįsta ir nori gyventi blaivų gyvenimą, turi pats stengtis, o iš tikrųjų padėti gali tik aukštesnės jėgos, Dievas, ar kaip mes tai įsivaizduojame“, – kalbėjo Raimundas.

Nijolė pasakojo, kad gerdama norėjo užsimiršti, pabėgti į kitą pasaulį, gyventi kažkur šalia savo gyvenimo. Norėjo gerti ir gėrė daug, bėgo nuo žmonių, nuo šeimos, nuo vaikų. Tik kai sūnus atsiklaupė ant kelių, paėmė motiną už rankos, jos širdis lyg praregėjo – tai buvo pati pradžia noro, kurį paskatino vaikų meilė ir noras matyti savo mamą blaivią, mylimą ir mylinčią. Nijolė nebegeria jau šešerius metus ir tuo džiaugiasi.

Kęstutis pasakojo, kad gerti pradėjo dar nuo vaikystės ir šis procesas tęsėsi nemažai metų. Gėrė tėvas, gėrė motina. Tad galima sakyti, kad ši baisi liga jau buvo užprogramuota genuose. Nors jis pats sau pažadėjo, kad toks kaip jie nebus. Deja.

Prarado darbą, mylimą draugę, draugus. Ir tik galų gale pamatęs, kad liko vienas su buteliu, pasibaisėjo ir suprato, kad reikia ieškoti kelio iš aklavietės. Dabar vaikinas nebegeria jau daugiau kaip metus ir tuo džiaugiasi, jis laimingas, nes būti blaiviam, žiūrėti į pasaulį ir žmones drąsiai, yra kur kas smagiau, negu girtam jaustis „ereliu“.

Visi kalbėjusieji pastebėjo, kad jeigu žmogus atranda, kad jis turi šią bėdą ir serga alkoholizmu, turi ieškoti pagalbos, kreiptis į AA draugijos narius. Niekas taip gerai nesupras ir nepadės kaip buvęs alkoholikas. Ir beveik visi ištarė žodžius: „sveikstu AA dėka ir Dievo pagalba“.

 

 

Dvylikos žingsnių programa

AA draugijos nariai pristatė taikomą „Dvylikos žingsnių“ programą. Šiais žingsniais vadinami pirmųjų AA narių bandymai apibūdinti stadijas, žengiant nuo chroniško alkoholizmo prie blaivybės. Tai grindžiama nuolankumu ir pasikliovimu jėga, stipresne negu mūsų asmeninė. Kai kurie draugijos nariai ją supranta kaip Dievą, tačiau kiekvienam leista suprasti tą jėgą kaip kam patinka.

Štai tie „dvylika žingsnių“, kurie veda į gyvenimą :

Prisipažinome, kad esame bejėgiai prieš alkoholį ir kad mūsų gyvenimas tapo nevaldomas.

Įsitikinome, kad tik galingesnė už mus pačius Jėga gali grąžinti mums sveiką mąstymą.

Nusprendėme patikėti savo valią ir gyvenimą Dievo, kaip mes Jį suprantame, globai.

Nuodugniai ir be baimės atlikome sąžinės sąskaitą.

Prisipažinome Dievui, sau ir kitam žmogui visą teisybę apie savo paklydimus.

Galutinai pasirengėme, kad Dievas pašalintų mūsų būdo trūkumus.

Nuolankiai Jo prašėme tuos mūsų trūkumus pašalinti.

Sudarėme sąrašą visų žmonių, kuriuos skriaudėme, ir pasiryžome skriaudas atitaisyti.

Kur galėdami, asmeniškai atitaisėme skriaudas žmonėms, išskyrus atvejus, kai tuo būtume pakenkę jiems ar kam nors kitam.

Nuolatos stebėjome save ir jei būdavome neteisūs, tuoj pat prisipažindavome klydę.

Malda ir meditacija siekėme stiprinti sąmoningą ryšį su Dievu, kaip mes Jį suprantame, melsdami vien sugebėjimo pažinti Jo valią mums ir stiprybės ją vykdyti.

Šių žingsnių dėka dvasiškai pabudę, mes stengėmės perduoti tą žinią kitiems alkoholikams ir visada gyventi pagal šias nuostatas.

 

Kur ieškoti pagalbos

Susitikimo metu renginio vedėjai akcentuodavo, kad viskas turi vykti savo valia, kiekvienas norintis mesti gerti turi pats to norėti. O AA visada pasiruošę ištiesti pagalbos ranką. „Mūsų pagrindinis tikslas – būti blaiviems ir padėti kitiems alkoholikams pasiekti blaivybę, – skelbiama jų leidinukuose. – AA nežada išspręsti visų Jūsų problemų, bet galime parodyti Jums, kaip mes mokėmės gyventi negerdami kasdien po vieną dieną. Mes susilaikome nuo pirmos taurelės. Jeigu nebus pirmos, nebus ir dešimtos. Nustoję gerti pamatėme, kad mūsų gyvenimas pasidarė kur kas pavaldesnis“.

Susitikime su AA draugijos nariais dalyvavo ir Birštono savivaldybės socialiniai darbuotojai, kai kurių sergančiųjų šia baisia liga artimieji, kurie domėjosi, kaip galima bendrauti ir padėti alkoholikų artimiesiems, kokios pagalbos galima tikėtis.

Baigiantis susirinkimui, alkoholikai (labai nesinori sakyti to žodžio „alkoholikai“, matant blaivius žmones, tačiau jie taip save įvardijo kalbėdami) kvietė į jų ir jų šeimų šventę, kuri vyko stovyklavietėje. Ten, kaip sakė vyrai, bus ir košės, ir pramogų, tačiau nebus alkoholio.

AA grupių Lietuvoje adresus ir susirinkimų laiką galima sužinoti: AA tarnybos biuras, J. Basanavičiaus a. 16, Birštonas. Telefonai pasiteirauti: 8 319 45141; 8685 05191; el. paštas anonalko@delfi.lt ; informacija internete:www.aalietuvoje.org

Anoniminių alkoholikų telefono numeris turi būti jūsų gyvenamosios vietos telefonų knygoje. Prie telefono budi kas nors iš AA narių ir maloniai atsakys į klausimus arba padės surasti galintį padėti žmogų.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close