Poezijos pavasaris – tai žodžio ir muzikos festivalis

Birštone jau 17-ąjį kartą nusileido stebuklingoji poezijos paukštė ir nuskambėjo „Poezijos pavasario“ eilių posmai. Prie neseniai atgimusio Kurhauzo esančioje erdvėje, netoli B. Sruogos skverelio, vėl susirinko poezijos mylėtojai susitikti su savais ir žinomais poetais bei svečiais.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaip ir kiekvienais metais, visus linksmai pasveikino birštoniečių mylima aktorė Virginija Kochanskytė, be kurios jau neįsivaizduojamas šis gražus muzikos ir poetinio žodžio festivalis. Ji poezijos šventę pradėjo Jono Aisčio kūrinio ištrauka.

„Visa, kas negrįžtamai pasitraukia – laikas ir žmonės – nusidažo ypatingomis spalvomis. Kai pamanau apie laiką, man gaila jo, ir gaila ne dėl to, kad jisai nebegrįš, bet kad aš jojo, rodos, nemačiau. Kai prisimenu žmones – jųjų daugio jau nėra, – jaučiuosi kaltas, kad nemokėjau jų tinkamai pažinti ir įvertinti…Mane imdavo juokas, kai mano senelis, baigdamas devintąją savo amžiaus dešimtį, sakydavo: „Ar

seniai čia aš papravieniais be kelnių bėgiojau!..“ Keista toji žmogaus laiko nuovoka, ir kaip ji prasilenkia su laikrodžiu ir kalendoriumi…“

Buvo prisiminti ir seniai į Amžinybę iškeliavę garbūs poetai, kuriems būtų sukakę apvalūs jubiliejai, perskaitytas Kristijonui Donelaičiui skirtas Kazio Bradūno eilėraštis „Donelaičio kapas“.

Renginio vedėjas šmaikštusis poetas Dainius Gintalas pasigyrė, kad jie (poetai) čia atvyko iš Šilavoto davatkyno, kur medinių tvorų ir medžių apsuptyje, prie pamaldžių moterėlių namelių, pasimeldę visomis prasmėmis. O Birštone jiems puikią ekskursiją surengė savivaldybės vicemeras Juozas Aleksandravičius.

„Šis poezijos pavasaris keistas, nes jau jubiliejinis, 50-asis, ir mes turime puikų almanachą, sudarytą iš 2013 metų publikacijų, su kiekvieno autoriaus 2–3 kūriniais“, – sakė D. Gintalas.

Pirmoji savo kūrybos eiles skaitė poetė iš Klaipėdos Nijolė Kliukaitė-Kepenienė, po to žodį gavo svečias iš Vokietijos Tomas Šulcas (Tom Schulz), jo žodžius į lietuvių kalbą vertė poetas Marius Burokas. Plojimais sutiktas žinomas poetas, klasikas Antanas A. Jonynas sakė, jog „Poezijos pavasaris“ – poezijos šventė, kurios metu poetai susitinka su klausytojais, taip pat ir vieni su kitais. Tokių susiėjimų metu užsimezga pažintys, atsiranda vertimai ir draugystė. „Mūsų „Poezijos pavasaris“ unikalus tuo, kad vyksta jau 50 kartą. Tai pats didžiausias festivalis Europoje, kurio metu per dvi savaites įvyksta per 200 renginių“, – sakė A. Jonynas, papasakojęs ir apie šių metų viešnagę Tolminkiemyje, kur buvo skaitoma poezija.

Pasak klasiko, poezija egzistuoja ir tiems žmonėms, kurie nežino poetų vardų, Juk kokia tauta būtų be K. Donelaičio, B. Sruogos, Just. Marcinkevičiaus ir kitų jau iškeliavusių garsių žodžio ir minties meistrų? A. Jonynas perskaitė tėvui skirtą savo eilėraštį „Širdis“.

50-ojo „Poezijos pavasario“ laureatu ir Maironio premijos laimėtoju tapo poetas Kastytis Navakas už 2013 metais išleistas eilėraščių knygas „100 du“ ir „Lorelei: 50 meilės laiškų + meilės eilėraščių“.

Vakaro metu A. Jonyno (tėvo) eilėraščius skaitė V. Kochanskytė, svečias iš Airijos Peteris Siras (Peter Sirr), lietuvių poetas Dainius Gintalas. Laurynas Katkus vieną savo eilėraštį „Odė Verknei“ skyrė ir šio krašto upei, kuria keliavo baidarėmis. Renginyje dalyvavo ir poetas bardas Alfredas Kukaitis su žymiąja Kastyčio Petrylo gitara atlikęs kelis kūrinius Gintaro Patacko žodžiais.

V. Kochanskytė atidavė duoklę ir B. Sruogai, perskaitydama ištrauką iš garsiojo kūrinio „Giesmė viešnelei žydrajai“.

Puikaus vakaro pabaigoje už malonias akimirkas dėkojo Birštono savivaldybės mero pavaduotojas J. Aleksandravičius, o Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė visiems renginio dalyviams padovanojo po spalvingų ir kvapnių pievos gėlių puokštę.

Poezijos mylėtojai galėjo įsigyti poezijos almanachą ir gauti renginyje dalyvavusių poetų autografus.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close