Muzikos šventė Prienuose (GALERIJA)

Birželio 1–4 dienomis Prienų kultūros ir laisvalaikio centro scenoje karaliavo jaunieji muzikos virtuozai. Veiverių A. Kučingio meno mokykla jau ketvirtą kartą surengė didelį, spalvingą ir labai smagų tarptautinį konkursą „Olimpo musicale“, į kurį atvyko 126 atlikėjai ir 28 ansambliai iš įvairių užsienio šalių.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Muzikos mėgėjai galėjo tris dienas klausytis puikių koncertų, pamatyti jaunuosius muzikantus ir jų mokytojus. Tai tikra muzikos šventė, negalinti palikti abejingų, matant tokią gausybę gabių jaunųjų atlikėjų, kurie ateityje pakils ir į didžiąsias pasaulio scenas.

Konkurso dalyvius vertino kompetentinga tarptautinė žiuri: pirmininkas Vytauto Didžiojo universiteto muzikos akademijos dekanas, docentas, pianistas Saulius Gerulis (pirmininkas), muzikos akademijos prie Rytų Sarajevo universiteto bei Belgrado muzikos akademijos docentė, akordeonininkė Danijela Rakič, Minsko menų koledžo Liaudies instrumentų katedros vedėjas, liaudies instrumentų orkestro „Lyra“ vadovas Dzimitry Stelmakh, Latvijos Naujenes muzikos mokyklos direktorius, tarptautinių varinių pučiamųjų orkestrų festivalių organizatorius, trimitininkas Spodris Kačans, Suomijos Ikaalineno muzikos mokyklos smuiko mokytoja, atlikėja Aino Ojakoski.

Šiame muzikos festivalyje buvo ir pakeitimų. Šį kartą, kitaip nei ankstesniuose trijuose festivaliuose, dalyviai nebuvo skirstomi pagal instrumentų kategorijas.

Tris dienas nuo ankstaus ryto devyniose amžiaus kategorijose nuo 6 iki 16 metų varžėsi įvairiais instrumentais muzikuojantys solistai ir ansambliai.

Birželio 4-osios vakarą kultūros centro salėje vos sutilpo susirinkusieji pasiklausyti laureatų koncerto. Pirmiausia svečius ir laureatus pasveikino A. Kučingio meno mokyklos direktorius (ir konkurso direktorius) Mindaugas Labanauskas, pasidžiaugęs, kad šiemet festivalyje skambėjo net 32 instrumentų melodijos. Muzikiniai kūriniai buvo atliekami fortepijonu, smuiku, violončele, akordeonu. Girdėjome ir pučiamuosius instrumentus – klarnetą, išilginę ir skersinę fleitą, obojų, saksofoną, valtorną, fagotiną, fagotą, trimitą, althorną, eufonijų, tromboną, tūbą. Jaunieji atlikėjai grojo ir  įvairiais liaudies instrumentais – bajanu, birbyne, lumzdeliu, latviškomis kuoklėmis, rusiška balalaika ir domra, cimbolais, lietuviškais skrabalais, taip pat akustine ir elektrine gitara, sintezatoriumi bei įvairiais mušamaisiais – ksilofonu, vibrofonu, marimba.
Sveikinimo žodį tarė ir Prienų savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius. Jis sakė, kad konkursas „Olimpo musicale“ yra spalvinga muzikos šventė, teikianti džiaugsmo tiek jos dalyviams, tiek organizatoriams ir klausytojams, puošianti miesto kultūrinį gyvenimą ir garsinanti Prienus.

Renginio vedėja mokytoja Rūta Bimbaitė (konkurso meno vadovė) paskelbė konkurso nugalėtojus – Grand prix laimėtojus. Kaip sakė R. Bimbaitė, Olimpo kalne gyveno 14 dievų, o scenoje žiūrovai išvys 16 olimpiečių.

Pirmiausia į sceną kilo A3 kategorijos Grand prix laimėtoja Paulina Banaitytė iš Kauno J. Naujalio gimnazijos. Toks pats garbingas apdovanojimas atiteko ir Viktorijai Zhuravlevai iš Kaliningrado R. M. Gliero muzikos mokyklos. Antroji koncertavo – A7 kategorijos atstovė ir nugalėtoja Karolina Kusmierz iš Suvalkų muzikos mokyklos (Lenkija). A4 kategorijos Grand prix pelnė Anastasija Zhukova iš Kaliningrado S. Rachmaninovo muzikos mokyklos, A1 – Justas Drakšas iš Šiaulių S. Sondeckio menų gimnazijos, A2 – Elena Drozd iš Minsko muzikos mokyklos, A5 kategorijoje Grand prix gavo irgi du jaunieji muzikantai – Rafael Abdurakhmanov iš Kaliningrado Sietlo meno mokyklos ir Rapolas Bartulis iš Kauno J. Naujalio muzikos gimnazijos, A6 – Anastasija Šumskaitė iš Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos, A8 – Dominykas Meištas iš Kauno 1-osios muzikos mokyklos, A9 – Gabriela Bielecka iš Suvalkų muzikos mokyklos (Lenkija) ir Krzystaf Bondar iš Kališo H. Melcero muzikos mokyklos (Lenkija).

B1 kategorijoje Grand prix nebuvo skirtas nė vienam atlikėjui, nes rezultati buvo lygūs, tačiau net 4 dalyviai gavo pirmąsias vietas. B2 kategorijoje buvo labai daug atlikėjų, tačiau Grand prix atiteko ansambliui „Brevis“ iš Kaliningrado vaikų ir jaunimo centro. Šis gausus ansamblis nusipelnė daug žiūrovų simpatijų ir palaikymo. B3 kategorijoje simpatijos ir Grand prix buvo skirtas kitam Kaliningrado S. V. Rachmaninovo muzikos mokyklos ansambliui „Divertisment“.

Po Grand prix laimėtojų koncerto šio festivalio sumanytoja ir didžioji organizatorė, kaip sakė muzikos mokyklos direktorius, „festivalio siela“ Rasa Derbutienė į sceną kvietė visus laureatus, I–III vietų laimėtojus ir diplomantus.

Apdovanojimus teikė žiuri nariai ir A. Kučingio mokyklos direktorius M. Labanauskas.

Geriausius įvertinimus ir apdovanojimus išsivežė Rusijos jaunieji muzikantai, parodę aukštą meninį lygį. Ypač visus sužavėjo jų liaudies ansambliai, puikiai atlikę kūrinius ir pademonstravę nepriekaištingą sceninę laikyseną.

Mūsų rajono muzikos mokyklų mokiniai taip pat laimėjo laureatų vardus ir apdovanojimus. O garsioji „Veiverių triolė“ (Paulina Simonavičiūtė, Faustė Simonavičiūtė ir Mingailė Skiečiūtė) dar gavo ir Seimo nario Andriaus Palionio įsteigtą prizą už Prienų rajono muzikos mokyklos ansamblio aukščiausią įvertinimą.

Šis didelis ir gražus renginys – puiki proga Prienų miestui bei gabiems šio krašto muzikuojantiems vaikams išgarsėti, o žiūrovams pamatyti ir išgirsti daug gabių jaunųjų muzikantų.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close