Muziejų naktis sugrąžino į Birštono praeitį

Birštono muziejaus kolektyvas, minėdamas Tarptautinę muziejų dieną, gegužės 17 dienos pavakarę kurorto gyventojus ir svečius pakvietė į įspūdingą susitikimą su garbingais birštoniečiais, dariusiais įtaką miesto plėtrai prieškario metais.

IMG_5788

Tarptautinės muziejų dienos renginius kasmet inicijuoja Tarptautinė muziejų taryba (ICOM). Nuo 2005 m. kasmet rengiama ir tarptautinė muziejų bendruomenės akcija „Europos muziejų naktis“. Birštono muziejus taip pat aktyviai dalyvauja „Muziejaus nakties“ renginiuose, perteikdamas istorinę dvasią ir ieškodamas sąlyčio su šių dienų aktualijomis.

 

Atgimė tarpukario asmenybės

Smagiai grojant Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro kapelijai „Jieznelė“, prie muziejaus pastato, kažkada buvusios „Ramunės“ vilos, rinkosi svečiai. Juos maloniai priiminėjo šio pastato šeimininkai –Antanas Katelė su žmona Brone. Tarp garbingų asmenų galima buvo išvysti kurorto gydytojų šeimą Jurgį ir Juzefą Venskūnus, čia pat vaikštinėjo ir dantukus pasitikrinti (o gal greičiau išrauti) siūlė žinomas Kauno ir Birštono dantistas Ignas Šablauskas su savo gyvenimo meile ir pagalbininke sesele Marija Baranauskaite. Jis buvo ne tik dantistas, bet ir Kaupiškių vilos savininkas, orkestro vadovas. Verandoje sėdėjo ir gurkšnojo arbatėlę kurorto visuomenininkė ir smalsuolė Teofilė Kamarauskaitė.

Renginį pradėjo istorikas Vytautas Kuzmickas. „Muziejų naktis – stebuklinga naktis, kai praeitis keičiasi su dabartimi, vidurnaktį prabyla sava kalba ir muziejaus eksponatai. Šiandien iš užmaršties atgimė veiklios tarpukario Birštono asmenybės, dovanojusios Birštono muziejui daug eksponatų“, – sakė V.Kuzmickas. Jis priminė kai kuriuos istorijos faktus apie namų, kuriuose dabar įsikūręs muziejus, istoriją, taip pat Birštono, kaip kurorto, pradžią.

Susirinkusius garsius asmenis ir birštoniečius iš „Ramunės“ balkono sveikino vasarnamių savininkas, Birštono girininkas Adomas Kabašinskas su žmona Ona. Jis pranešė gerą žinią apie įkurtos draugijos Birštonui pagražinti programą ir ją perskaitė.

Su svečiais pasilabinti atėjo ir tuometinė Birštono kurorto savininkė Lidija Miller-Kochanovska-Arnoldi, 1922 m. kurortą perdavusi Lietuvos valstybei. Ji priminė „litovcams“, kad, perėmusi kurortą iš Mykolo Kvintos, daug ką sutvarkė, pasodino parką, įrengė klombas, pateikė kurorto lankytojams švelnesnį „Lidijos“ vandenį, nusamdė daugiau daktarų…

Pasinaudodama proga, pasisakė ir Venskūnų šeima. Juzefa perskaitė maudymosi kurorte taisykles. Jose, be kita ko, sakoma: „Sveikiausia maudytis be jokių kostiumų, nuogam esant: išėjus iš vandens greit apsišluostyti, bet nestovėti atidrėkusia nuo kūno marška apsigaubus. Sausam judriai pažaisti, palakstyti arba gimnastikoje pasitreniruoti, kas to nenori ar neturi laiko daryti, tai nusidžiovinus, apsirėdyti ir greitai vaikščioti tiek laiko, kol visas kūnas sušils. Svarbiausias dalykas – išsimaudžius kuo greičiausiai ir visiškai sušilti. Kas yra užsigrūdinęs, tai, šiltam orui esant, gali sau leisti ant saulės išdžiūti; kas po išmintingo išsimaudymo dreba, yra pamėlęs, jaučiasi patižusiu, turi ūžimą ausyse, jaučia galvos skausmą, tas neprivalo maudytis šaltame vandenyje“ (maudymosi taisyklių kalba netaisyta. – Red.).

 

Akcijoje dalyvavo 69 Lietuvos muziejai

Sveikindama susirinkusiuosius į muziejaus šventę muziejaus direktorė Vilijeta Šalomskienė paminėjo, kad šiemet „Muziejų nakties“ renginiuose dalyvavo net 69 Lietuvos muziejai, kurie kvietė apžiūrėti eksponatus, dalyvauti ekskursijose ir išgirsti daug įdomių dalykų. Daugelis Lietuvos istorijos muziejų turi parengę įdomias programas, kurių metu galima susipažinti su muziejais netradiciniu būdu, pabendrauti su muziejininkais. Pasak direktorės, „Muziejų naktį“ visų muziejų durys atviros ir laukia lankytojų.

Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Juozas Aleksandravičius taip pat pasveikino muziejininkus su jų profesine švente, priminė Birštono, kaip kurorto, atsiradimo istoriją. Beje, mūsų kurortas suklestėjo tada, kai sudegė kaimynystėje buvęs Stakliškių kurortas, taip pat gydymui naudojęs mineralinius vandenis.

Vicemeras priminė birštoniečiams, kad reikia nuolat kurti savo miesto istoriją, atnešti į muziejų ir patikėti saugoti senus dokumentus, daiktus ir kitokius vertingus eksponatus.

Susirinkusiuosius į šventę pasveikino ir viena iš „šakninių“ birštoniečių Zita Kamarauskaitė.

Po smagių „Jieznelės“ atliekamų dainų ir melodijų, istorikas V. Kuzmickas pakvietė į ekskursiją po muziejų. Čia buvo galima susipažinti su gerbiamais birštoniečiais Jurkulnevičiais, Leonavičiais, Kabašinskais ir kitais žinomais žmonėmis, turėjusiais įtakos kurorto gyvenimui.

Toks gražus prisilietimas prie istorinių šaknų, paminėjimas ir pagerbimas tų žmonių, kurie kūrė kurortą, jį vertino ir brangino, duoda puikią galimybę ir mūsų kartai pasimokyti iš jų ir kurti gražesnį Birštoną.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close