Reikia skubėti gelbėti nukentėjusius pasėlius

Kovo pradžioje džiaugėmės ankstyvu pavasariu, bet vėliau teko nusivilti –šilumos bei lietaus vis trūko, o pastarąją savaitę užklupo ir didelės šalnos.

Žiema taip pat buvo kitokia nei įprastai, tad javai žiemojo gana sudėtingomis sąlygomis. Apie žemdirbių rūpesčius ir perspektyvas kalbamės su UAB „Litagros prekyba“ vadybininku, ilgamečiu agronomu Aleksandru Lugausku.

IMG_5537

 

Nukentėjusius pasėlių plotus reikia gelbėti

Šį pavasarį sudėtinga žieminių pasėlių situacija. Sunkiai peržiemojo tie žieminiai kviečiai, kurie buvo anksti pasėti. „Geriausi jų sėjos terminai – rugsėjo 10–14 dienos – šį kartą nepasiteisino, nes šie metai – išskirtiniai. Tačiau reikia ir ateityje laikytis agrotechnikos reikalavimų ir optimalių sėjos terminų.

Ne ką geriau sekėsi žiemoti rapsams bei kvietrugiams. Kaip bus toliau – spėlioti sunku, tai nemažai priklausys nuo orų prognozės. Matome, kad gamta mūsų nelepina – rudenį ilgai buvo šilta, paskui pašalo, nebuvo sniego. Dabar vėl – pavasaris ankstyvas, tačiau šilumos nėra, lietaus irgi, o dar kelias naktis gąsdino stiprios šalnos. Apšaldė žieminius javus, stabdo jų augimą. Iš tikrųjų, žemdirbiai nežino, ką daryti. Bet išeities reikia ieškoti ir pasinaudoti kai kuriais patikimais receptais“, – sakė agronomas.

Nusilpusius ir apšalusius žieminių javų pasėlius patariama gaivinti ir stiprinti naudojant biostimuliatorius. Populiariausi: Aminocat (30 proc.), Razormin arba Florone.

Gerų rezultatų galima tikėtis panaudojus Florone biostimuliatorių su augalinės kilmės laisvomis aminorūgštimis. Jis veikia kaip inhibitorius, stabdantis augalo augimą į viršų, trumpina tarpubamblius, skatina žydėjimą, grūdų mezgimą, didina derlių ir gerina jo kokybę. Florone tinka purkšti visas kultūras – 0,05–0,15 l/100 l, kas 7–15 dienų.

Kviečių plotuose galima naudoti magnio sulfatą (3–5 kg), kadangi nuo sausros sulėtėja fotosintezė, taip pat pridėti karbamido (5–10 kg) ir Raykat growtf (0,3–0,5 l/ha), kuris paspartina augimą. Jeigu pasėliai atrodo labai nukentėję nuo gamtos, būtų gerai prieš tai nupurkšti Aminocat (0,3 l/ha).

Reikia nepamiršti, kad silpnus augalus puola ligos ir kenkėjai. Didžiausias žieminių pasėlių priešas yra pašaknio ligos, miltligė. Tokius pasėlius agronomas pataria nupurkšti fungicidu IMPUT. A. Lugauskas pažymėjo, kad teisingai naudojant šį preparatą atsėliuojamuose plotuose derlius gali padidėti iki 30 proc.

Pasak specialisto, žemdirbiams reikia nuolat stebėti augalus, ypač prasidėjus bamblėjimo fazei. Jeigu tuo metu vyrauja šilti ir drėgni orai, didelė tikimybė, kad augalus gali užpulti miltligė, septoriozė bei dryžligė. Norint, kad pasėliai būtų sveiki ir duotų gerą derlių, reikia naudoti ir fungicidus, ir insekticidus arba jų mišinius. Pavyzdžiui, Decis „Mega“ galima maišyti su fungicidais. Paskutiniam augalo lapui pasirodžius labai tinka naudoti fungicidus „Fandongo“, „Folcon Forte“, „Zantara“.

 

Rapsai neblogai peržiemojo

„Žieminiai rapsai peržiemojo neblogai, nors yra ir išretėjusių plotelių. Galima sakyti, kad pasėlius praretino šakninis gumbas – neseniai atsiradusi liga. Ir vėl tenka priminti agrotechnikos taisykles – norint išvengti ligų, reikia mažinti atsėliavimą, tame pačiame plote rapsus sėti tik po 3–5 metų“, – pasakojo A. Lugauskas.

Žieminių rapsų žydinčius plotus pirmiausia reikėjo nupurkšti Aminocat (03 l/ha),o peržydėjus – 10 kg karbamido + 10 kg amonio sulfato + 0,3 l/kg Bo preparato mišiniu. Jeigu reikia, galima pridėti ir insekticidų nuo ankštarinio paslėptastraublio.

Nuo rapsinio žiedinuko ir kitokių kenkėjų labai tinka augalus nupurkšti Mospilan SG. Šis preparatas veikia ir kaip translaminarinis, ir kaip kontaktinis chemikalas. Patekęs ant kenkėjų, naikina tiek jų kiaušinėlius, tiek suaugėlius ir lervas. Temperatūra ir oro drėgmė įtakos efektyvumui neturi. Dar viena gera savybė – preparatas nekenkia bitėms.

Rapsų pasėlius, kai pradėję kristi žiedlapiai pakliūva į lapų pažastis, gali užpulti įvairios ligos, puviniai, tokie kaip baltasis sklerotinis puvinys, juodoji dėmėtligė, fomozė, sklerotinis puvinys. Nuo šių ligų geriausiai tinka naudoti fungicidus Propulse, Polikuras, Timoras.

 

Vasarojaus plotai prašo lietaus

Nelabai gražiai atrodo vasarinių javų pasėliai. Jiems labai trūksta drėgmės ir šilumos. Žemdirbiai gerai žino, kad lietus balandžio ir gegužės mėnesiais lemia būsimą derlių. Šiemet lietaus trūksta, šilumos mažoka, o ir šalnos apkandžiojo gležnus augalų lapus. Tai ką daryti?

„Vasarojaus plotus pirmiausia reikėtų nupurkšti herbicidais su augimo stimuliatoriais. Krūmijimosi pabaigoje rekomenduojama 0,3 Moddus ar Optimus arba 0,2 Moddus/Optimus + 0,2 Florone. Naudojant tokį mišinį, augalai jaus mažesnį stresą ir greičiau augs“, – sakė A. Lugauskas.

Apšalusiems javams gaivinti agronomas dar siūlo pabandyti tokius mišinius: 1 kg cinko sulfato(geresniam krūmijimuisi), magnio sulfato (vasariniams kviečiams – 0,5 kg, avižoms – 1 kg); magnio sulfatas (3–5 kg) ir Aminocat 0,3 arba Raykat growth (0,3–0,5). Pasak agronomo, jeigu dar yra galimybė, reikia stengtis išgelbėti pasėlius, nes atsėjus derlius bus kur kas mažesnis.

Pradėjusius dygti ir augti vasarinius rapsus irgi reikia atidžiai stebėti. Jeigu laiku nupurškėte herbicidais, pasižiūrėkite, ar jie duoda reikiamą efektą. Be to, reikia saugoti pasėlius ir nuo spragių, t. y. purkšti insekticidais.

Kai rapsai ūgtelės, pasieks apie 15 cm aukštį ir pradės formuotis butonai, būtų gerai nupurkšti Florone (0,3–0,5 l/ha).

Pasak ilgametę patirtį turinčio agronomo, visada reikia stebėti augalus ir laiku suteikti pagalbą. O agrotechnikos taisyklių ir reikalavimų žemdirbiams nevalia pamiršti niekada.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close