Stakliškėse – beveik ramu (GALERIJA)

Antradienį vykusiame Stakliškių seniūnijos seniūno Gintauto Kaminsko ataskaitiniame susirinkime seniūnijos gyventojai sėdėjo ramiai, daugelis juokėsi, kad taip buvo dėl Stakliškių kultūros centro salėje tvyrančio šalčio.

>>> DAUGIAU NUOTRAUKŲ ČIA <<<

Seniūno ataskaitoje atsispindėjo seniūnijos darbai, veikla, renginiai. Skaitydamas ataskaitą, seniūnas vis nepamiršdavo paminėti ir priminti gyventojams, ką dar reikėtų padaryti arba ką jie gali sužinoti seniūnijoje, priminė, kad dar turi ir 20 kompostavimo konteinerių (jų trūksta visose seniūnijose), tad kvietė visus, kuriems jų reikia, kuo skubiau kreiptis seniūniją.

Seniūnas prisiminė ir anksčiau gyventojų užduotus klausimus dėl apšvietimo, seniūnijos pastato būklės, gatvių ženklinimo bei griūvančios kapinių tvoros. Žmonių pageidavimu aptvarkyti ir kapai – išvežti seni apirę paminklai, atliekos, planuojama dar kartą tai padaryti prieš Motinos dieną. Kelių lyginimo greideriu klausimas aktualus ir Stakliškėse, tačiau seniūnas pažadėjo, kad prastos būklės keliai visomis išgalėmis bus greideriuojami.

Kalbėta apie kultūrą ir švietimą…

Neaiškumų būta ir kultūrinio gyvenimo organizavimo seniūnijoje. Seniūnijos gyventojai pageidavo, kad kultūros ir laisvalaikio centro užsiėmimams būtų skirta vieta ir jie vyktų daugelyje didesnių seniūnijos miestelių. Tačiau Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centro direktorė Asta Keblikienė pabrėžė, kad renginių, apimančių ir kaimų bendruomenes, yra nemažai, tačiau nėra galimybių sudaryti sąlygas repeticijoms, koncertams kitose gyvenvietėse. Tam reikėtų didelių lėšų. Todėl direktorė kvietė atvykti į Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centrą, kuriame visi priimami svetingai ir su džiaugsmu. Pasak jos, vietos užteks visiems. Tuo pačiu A. Keblikienė padėkojo Užuguosčio bendruomenės pirmininkei, kuri visada paprašo kultūros ir laisvalaikio centro pagalbos ir jai visada su malonumu yra padedama.

Gyventojai pageidavo apie kultūrinį seniūnijos gyvenimą rašyti ne viename, o keliuose rajoniniuose laikraščiuose. Seniūnas nurodė, kad praėjusiais metais taip ir buvo daroma.

Stakliškių vidurinės mokyklos direktorė Loreta Šernienė džiaugėsi, kad Savivaldybė leido siekti gimnazijos statuso, todėl praėjusiais metais mokykla daugiausiai plušo ta linkme. Direktorė džiaugėsi nuolatine seniūno pagalba. Anot jos, prireikus seniūnas net pats išsitraukia piniginę ir pagelbėja. Mokykla nuolat organizuoja renginius, kurie padeda skatinti mokinius, juos sudominti, įtraukti į mokyklos bendruomenės gyvenimą. Mokykla labai laukia naujo geltonojo autobusiuko. Pasak direktorės, mokykla šiuo metu eilėje yra pirmoji, ir kitais mokslo metais, ko gero, mokiniai jau galės džiaugtis nauju, taip dažnai kaip senasis negendančiu autobusiuku.

… apie sveikatą ir saugumą

Stakliškių pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė Jūratė Studinskienė informavo, kad šiuo metu jų centro medikai rūpinasi daugiau kaip 1800 gyventojų sveikata, tačiau tai darosi sudėtinga. Vaikų mažėja, bet daugėja pagyvenusių žmonių, kurių ligos dažniausiai būna dažnos, sunkios ir lėtinės. Sveikatos priežiūros centro vadovė visiems linkėjo būti bendruomeniškesniems, nes bendruomeniškumas ir bendravimas – vieni svarbiausių vaistų.

Alytaus aps. VPK Prienų PK Prevencijos poskyrio viršininkas Kęstutis Loda, pristatydamas saugumo būklę seniūnijoje, akcentavo, kad daug nelaimių nutinka dėl girtų vairuotojų ir neatidžių pėsčiųjų. Dėl vienų kaltės dažniausiai žūsta ir yra sužeidžiami žmonės, kiti vaikšto sutemus be atšvaitų, nesirūpina savo saugumu ir patys žūsta arba būna sužeidžiami.

Klausimai ir atsakymai

Po ataskaitų gyventojai nedrįso užduoti klausimų, todėl seniūnas pradėjo skaityti jam atsiųstą lapuką su klausimais. Gyventojų pageidaujamas turgus, pasak seniūno, vis dar neįkandamas. Seniūnija neturi naujam turgui reikalingų lėšų, o norėję jį kurti verslininkai susidūrė su teisiniais sunkumais ir pritrūko noro dėl smulkių pajamų patirti dideles išlaidas. Be to, šiam turgui tektų smarkiai konkuruoti su Butrimonių ir Jiezno turgumis.

Seniūnas nelabai suprato klausimo dėl tvenkinio kokybės, nes šis, pasak jo, – niekuo nepasikeitęs, juolab pernai buvo išvalytas, o šiemet bus lyginami krantai ir sėjama žolė. Vėliau bus bandoma gauti projektinių lėšų didesnėms tvenkinio sutvarkymo idėjoms įgyvendinti.

Seniūną suglumino ir klausimas apie Stakliškių miestelio šienavimą, nes miestelis visada buvo šienaujamas. Tačiau niekas iš salės neprisipažino uždavęs šį klausimą ir jo nepatikslino.

Klausimas dėl vienoje miestelio centro sodyboje tvyrančio šiukšlyno išspręstas įspėjant savininką. Šiukšlynas sutvarkytas, o sodybos savininkas bus seniūno atidžiai stebimas. Pasak G. Kaminsko, šis asmuo nepiktybiškas ir daugiau bėdų su juo kilti neturėtų.

Žmonės salėje klausė, kada bus įrengti geležies šalinimo iš vandens įrenginiai Medžionyse. Nors seniūnas pažadėjo, kad ši problema bus išspręsta, tačiau daugelyje seniūnijos vietovių žmonės atsijungia nuo vandens gręžinių, ir atsiradus poreikiui gręžinius remontuoti paaiškėja, kad juo naudojasi tik keletas sodybų. Tuomet apskaičiuojama, kad tai yra nenaudinga, ir gręžinys lieka netvarkytas. Tad kyla klausimas, ar gyventojai patenkinti savo šulinių vandens kokybe.

Daug diskusijų sukėlė vanduo, skirtas kapinėms laistyti. Viena iš seniūnijos gyventojų pabrėžė, kad Pieštuvėnų kapinių lankytojai, atvažiavę iš tolimų rajonų, dažnai neranda vandens augalams laistyti. Statinė būna tuščia. Tuomet lankytojai keliauja per sodybas ir prašo pasisemti vandens. Ne visiems vietiniams gyventojams tai patinka. Pasak seniūno, vanduo į kapines tiekiamas gana dažnai. Bėda kyla tada, kai žmonės įsipylę vandens pamiršta arba tiesiog gerai neužsuka krano ir vanduo laisvai teka ant žemės. Taip per naktį dingsta pusė ir daugiau statinės vandens. Lieti vandenį ant žemės ir nuolat vėl jo atvežti – per didelė prabanga. Seniūno nuomone, geriausias šios problemos sprendimo būdas – kaimynams, kapinių lankytojams priminti gerai užsukti vandens kraną. Pasak seniūno, vandens lygis yra stebimas ir seniūnijos darbuotojai visada sužino, kada jau reikia atvežti vandens. Apie vandens taupymą kalbėjo ir daugiau gyventojų, kurie labiau buvo linkę palaikyti seniūno pasiūlymus.

Diskusijos baigėsi iškilminga nata – naujai išrinktų seniūnaičių regalijų įteikimu. Visi seniūnaičiai buvo supažindinti su susirinkusiais seniūnijos gyventojais, svečiais. Iš būrelio seniūnaičių tik du šias pareigas eis pirmą kartą, kiti– išrenkami jau ne pirmą kartą. Ataskaitos pristatyme dalyvavusi Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rima Zablackienė pasveikino naujus seniūnaičius. O visiems susirinkusiems palinkėjo sulaukti kultūros ir laisvalaikio centro renovacijos, kad jame nereikėtų daugiau šalti.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close