Užgavėnės Klebiškio pradinio ugdymo skyriuje

Nuo ankstaus ryto mokykla prakvipo mokinių atsineštais blynais ir dar kažkuo… Laukimu. Laukimu didžiosios dvikovos tarp pono emigranto Lašinskio (mokyt. R. Marcinkevičienė) ir vargšelio Kanapinskio (mokyt. S. Arlauskienė).

Vaikai, per pamokas aptarę Užgavėnių papročius ir tradicijas, skubėjo pasipuošti kaukėmis, paruošė vaišių – blynų stalą. Nors dangų vis uždengdavo pavieniai debesėliai ir pūtė žvarbus vėjas, bet tai neišgąsdino susirinkusių prie laužo raganų, velnių, giltinių, ožių, žydų… Atkrypavo išdidus Lašinskis, kartu vos ne vos atslinko perkaręs Kanapinskis. Lašinskis persirengėlius į savo komandą viliojo saldainiais, dešrelėmis, nerūpestingu gyvenimu užsienyje, o Kanapinskis kvietė išvyti žiemą, pažadinti gamtą, sveikai maitintis. Užvirė nuožmi kova. Komandos žaidė „gaidžių peštynes“, traukė virvę, lenktyniavo su karučiais ir maišais, kilnojo kuo aukščiau kojas. Žinoma, laimėjo Kanapinskio komanda.

„Deginkim Morę!“ – šaukė vaikai. Visi suskubo aplink laužą paskutinį kartą pasigrožėti dailia suknele pasipuošusia More. Suliepsnojo laužas, kuriame sudegė visos žiemos negerovės. „Žiema, žiema, bėk iš kiemo!“ – kartojo susirinkusieji. Prie uždegto laužo mokiniai dainavo muzikos mokytojos L. Sarnickienės išmokytas daineles, šoko liaudies ratelius (mok. D. Žiobienė).

Sakoma, jeigu per Užgavėnes daug valgysi blynų, visus metus būsi sotus ir turtingas. Prie plataus vaišių stalo prikimšom pilvus ir septynias savaites lauksime pavasario šventės Velykų.

Pradinių klasių vyr. mokytoja Danguolė Žiobienė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close