Žiemos negandos – elektros įtampos svyravimai

Elektros įtampos svyravimai ir viršįtampis

Apie elektros įtampos svyravimus nesusimąstome, kol nesusiduriame su konkrečia problema – sugedusiu elektros pastotės transformatoriumi, nutrūkus elektros tiekimui ar sugedus buities prietaisams.

 

Įprasta elektros įtampa – 220–230 V. Kelių procentų nuokrypis – visiškai normalus ir leistinas. Tol, kol nesukelia pavojaus. Kur kas pavojingiau, jei elektros įtampa netikėtai padidėtų iki 260 V ir daugiau bei sukeltų viršįtampį. Tokiu atveju nustotų veikti beveik visi tuo metu prie tinklo prijungti prietaisai. Štai kodėl žiemos laikotarpiu, kai žmonės noriai šildosi elektriniais šildytuvais, vis išgirstame apie netikėtus gaisrus senos statybos namuose.

Viršįtampio atveju tokie įprasti, prie tinklo visą parą prijungti buities prietaisai kaip televizoriai ar mikrobangų krosnelės paprasčiausiai nustoja veikę, nes sugenda maži jų maitinimo blokai, kurių remontui tenka atseikėti nemažą pinigų sumą. Jei tokiems elektros įtampos svyravimams atsparesni šaldytuvai ir skalbimo mašinos, tai kompiuteriai – tikrų tikriausia silpnoji grandis. Netikėtai dingus elektrai ir sugedus kompiuteriui gaila ne tik dėl jo remonto palengvėsiančių kišenių, bet ir prarastos svarbios informacijos kietuosiuose diskuose.

„Jei tokią nelaimę patyrę gyventojai yra apsidraudę namų turto draudimu, jiems ilgai kvaršinti galvos nereikia – draudimas atlygina už namų ūkyje naudojamų elektros prietaisų sugadinimą, – apie galimą problemos sprendimą pasakoja Alvydas Barščevičius draudimo bendrovės „Compensa“ Prienų skyriaus vadovas. – Kompensacija išmokama pagal turto atkuriamąją vertę – padengiamos remonto išlaidos, o jei galimybės ją remontuoti nėra, atlyginamos naujo, tos pačios rūšies įrenginio įsigijimo išlaidos.“

Kaltų nėra!

Natūralu, kad nuo viršįtampio nukentėjusiose gyvenvietėse, kai sunaikinamas žmonių turtas, imama ieškoti kaltų. O priežastys gali būti įvairios – netvarkinga elektros instaliacija, tinkle veikiantys pernelyg galingi elektros prietaisai ar per didelis prijungtų prietaisų kiekis. „Nuspėti, kada įvyks viršįtampis ir nuo jo apsisaugoti – neįmanoma. Net jei jūs patys naudosite kuo mažiau elektros prietaisų ir jūsų elektros skydinė bus tvarkinga, o štai kaimynas sumąstys įjungti kokį nors galingą agregatą ir sukels trumpalaikę elektros instaliacijos apkrovą – nukentėsite ir jūs“, – patirtimi dalijasi „Compensa“ atstovas.

Elektros įtampos svyravimai aktualiausi senos statybos būstuose ir mediniuose namuose kaimo gyvenvietėse, kur elektros sistema netikrinama daugybę metų. Kaimuose dažniausi elektros įtampos svyravimai dėl galingų prietaisų naudojimo, o štai miestuose pagrindiniai kaltininkai – susidėvėję, oksidavęsi aliumininiai elektros laidai. Taip pat sunku išvengti gedimų elektros sistemose dėl paslaugų tiekėjų kaltės ar įvykus staigiam elektros atjungimui kurioje nors miesto ar kaimo dalyje. Dažniausiai išmokos dydis tokiais atvejais svyruoja nuo 2 000 iki 10 000 litų. Vis dėlto gyvenamuosiuose namuose elektros įtampos svyravimų sukelta žala gali būti kur kas didesnė, nes viršįtampio atveju netikėtai sugenda brangiai kainuojančios sistemos: geoterminio šildymo, vandentiekio, apšvietimo, automatinių garažų vartų sistemos, vandenį šildantys saulės kolektoriai, oro vėdinimo ir kondicionavimo sistemos ir pan.

Prieniškiai įsitikino, kad turto draudimu draustis verta „Tokiais atvejais geriausia pasikliauti turto draudimu, šiandien apimančiu ir elektros įtampos svyravimų padarytą žalą“,- sakė A.Barščevičius ir minėjo, kad Birštono, Prienų miesto ir rajono gyventojai išsiskiria didesniu nei įprasta rūpesčiu savo turtu. „Net 37 proc. iki šiol pasirašytų draudimo sutarčių sudaro turto draudimo polisai. Taigi panašu, kad Prienų gyventojus galima vadinti vienais labiausiai besirūpinančių savo būstais“, – vardija „Compensa“ atstovas ir kviečia užsukti į „Compensa“ skyrių, kuris įsikūręs Vytauto g. 51 – 4, skambinti tel. 8 685 65659 ir sužinoti daugiau apie naudingus išskirtinius draudimo pasiūlymus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close