Tarp senovės, prabangos ir paprastumo

Pavasaris beldžiasi ne tik į mūsų spintas, bet ir į visus namus, todėl dažnas pamąsto, ką norėtų pakeisti savo būste. Užuolaidas, sienas, baldus? Šiais laikais įvairių interjero reikmenų kainos yra gana didelės, tikrai ne kiekvienas gali sau leisti nusipirkti visiškai naujus baldus ir aksesuarus, o ypač tokius, kurie dvelktų nostalgija, senove ir prabanga. Išeitis – vasario 4 d. Prienuose, Vilniaus g. 2, duris atvėrusi parduotuvė „Senovės prabanga“ (buvusiose parduotuvės „Gintaro baldai“ patalpose), kurioje yra kur akis paganyti, o kiekvienas čia bus sutiktas su šypsena bei šiluma.

Užėjus į parduotuvę, iš tiesų padvelkia senove ir prabanga, o mane pasitinka maloni pardavėja Roma Mansevičienė. „Senovės prabanga“ – tai prekybos tiltas tarp Prienų ir Alytaus“, – paaiškina įmonės „Senovės prabanga“, jau 14 metų užsiimančios senovinių ir išskirtinių prabangių baldų iš Olandijos prekyba, darbuotoja. Alytuje, Pramonės rajone, Pievų g. 4., esančioje parduotuvėje ir apie 800 kv. m ploto sandėliuose sukoncentruotas didžiausias prekių kiekis. Prienuose – mažoji jų dalis, tačiau prieniečiai ir rajono gyventojai neturėtų jaustis nuskriausti: jeigu nerastų tinkamos prekės Prienuose, gali užsisakyti ją iš Alytaus čia pat, parduotuvėje, prekę išsirinkę ir apžiūrėję kompiuteryje.

Nauji baldai yra ne kiekvienam kainos požiūriu „įkandami“, tuo tarpu senoviniai dėvėti baldai nėra tokie brangūs, todėl jie skirti klientams, ieškantiems balanso tarp kainos ir kokybės. Beje, visada galima derėtis dėl kainos. „Mūsų įmonės tikslas – išpildyti visus pirkėjo pageidavimus, ir didesnes prekes pristatyti įmonės lėšomis“, – sakė R. Mansevičienė.

 

Klasika ar modernas?

Dažnas, ieškodamas savitumo, individualumo ir išskirtinumo, dairosi ne šiuolaikinių dizaino sprendimų, bet praeities mados. Šiais laikais madinga tapo derinti klasiką su modernu, nors taip eksperimentuoti ryžtasi ne visi. Netikęs elementas, netinkama vieta – ir viskas sugadinta. Nepaisant to, Prienų parduotuvėje kiekvienas gali pasirinkti pagal savo skonį – nuo senovinių šviestuvų, dekoro detalių iš žalvario, stiklo, molio, kriauklių iki kietmedžio baldų, komodų TV, raižiniais puoštų sekcijų, siuvinėtų paveikslų ir kt. Prekių ekspozicija užima 200 kv. m plotą. Kita dalis prekių bus laikoma parduotuvei priklausančiame sandėlyje.

Parduotuvėje rasite ir daugiau netikėčiausių dalykų – nuo žaismingo vaikiško sieninio laikrodžio, kiekvieną valandą skleidžiančio skirtingus paukščių balsus, iki aptakių formų masyvaus „židinio laikrodžio“, pagaminto iš akmens ir tauriųjų medžiagų, nuo raižiniais dekoruoto sieninio laikrodžio su švytuokle iki senovinio verpimo ratelio, bufeto ar medinės vyninės. Originalius laikrodžius galima pritaikyti bet kokiam interjerui – ar tai būtų ištaiginga salė aukštomis lubomis ir su marmuriniu židiniu, ar kuklus standartinių gabaritų miesto butas. Verpimo ratelio šiais laikais turbūt nepanaudosime, bet kaip interjero detalė jis gali papuošti tiek kaimo sodybą, tiek rasti kampelį moderniame name mieste. Net prie itin modernios sofos puikiai pritaps senovinis bufetas, spintelė su ištraukiamu rašomuoju stalu ar fisharmonija. Šaltas ir erdvus kambarys gali įgauti šiltumo ir jaukumo atgabenus senovinę spintą, rytietiško stiliaus bufetą ar tiesiog pastačius ant spintelės įmantrų šviestuvą. Prie namų interjero puikiai dera ir jaukios sieninės lempos, žvakidės, kurių tvirtinimo ir puošybos detalės – tarsi nukaldintos vietinio kalvio dirbtuvėse. Dairantis akis užkliūva už gražių servantų, indaujų, krėslų, pamirštų radijo imtuvų, patefonų ir net į madą sugrįžtančių vinilo plokštelių, kurias itin vertina melomanai ir plokštelių kolekcininkai. Šie baldai ir interjero detalės turi savo iki šimto ir daugiau metų istoriją, tačiau dar ilgai gali tarnauti tiems, kurie vertina daiktus ir jaučia nostalgiją praeičiai. „Ypač perkamos interjero detalės“, – lyg nuspėdama smalsios lankytojos mintis pabrėžė parduotuvės šeimininkė R. Mansevičienė.

 

Kodėl tai vėl madinga?

Kiekvienam yra savaip, todėl galima tik paspėlioti. Daugiau nei dešimtmetį senoviniais prabangiais baldais prekiaujančios įmonės „Senovės prabanga“ vadovai sako, jog senoviniai daiktai pasižymi kokybe, patvarumu, ilgaamžiškumu, gal dėl to juos žmonės bando prikelti iš užmaršties, restauruoti ir vėl naudoti pagal paskirtį arba bent kaip interjero detalę. Be to, klasikos mėgėjams visada sunku atsispirti prabangiam senoviniam stiliui. „Žmonėms, taupantiems pinigus ir keičiantiems interjerą, klasikinis baldas niekada neišeis iš mados. Senoviniai baldai tampa pastovumo ir patikimumo garantu. Jie visada turės savo nišą namų interjere“, – sako „Senovės prabangos“ šeimininkai, pakviesdami aplankyti senovinių ir prabangių baldų parduotuves Prienuose ir Alytuje.

Parduotuvės Prienuose, Vilniaus g. 2, darbo laikas: II–V – 9.00–18.00, VI – 9.00–14.00. I ir VII – nedirba.

Parduotuvės Alytuje, Pievų g. 4, darbo laikas: II–V – 9.00–18.00, VI – 9.00–14.00. I ir VII – nedirba. Daugiau informacijos apie įmonę ir senovės bei prabangos prekes galima rasti internetiniame puslapyje: www.senovesprabanga.lt bei socialiniame tinkle „Facebook“.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close