Adventas – tai metas, kai ilgais ir tamsiais vakarais turime daugiau laiko pamąstymams bei kitiems dvasiniams dalykams. Tačiau pabendrauti žmonės nori ir šiuo metu, nors linksmybėms ir ne laikas. Birštono vienkiemio bendruomenės moterys mano, kad kaip tik advento laikotarpiu galima ne tik gražiai praleisti laiką, bet ir padaryti naudingą darbą.

Vakarais moterys susirenka į seniūnijos salę ir daro papuošimus kitų metų sausio pradžioje vyksiančiam bendruomenės dešimtmečiui. Vienos veria ant siūlo putos gabaliukus ir daro girliandas, o kitos neria vąšeliu angeliukus ir snaiges, kuriomis papuoš eglutę.

Vyresnės moterys jaunesnėms pasakoja, kad seniau kaimynai rinkdavosi vieni pas kitus, dainuodavo advento dainas ir dirbdavo nesunkius darbus. Vyrai skobdavo šaukštus ar vydavo virves, kas sugebėjo – taisė ar drožė klumpes, pindavo sėtuves. Moterys sukdavo siūlus maišams lopyti, megzdavo, verpdavo, plunksnas plėšydavo.

O kur moterys, ten ir kalbų galybė. Vyresnės iki šiol prisimena, kaip anksčiau rinkdavosi į plunksnų plėšymo talkas, ką veikdavo, kai darbas į pabaigą eidavo.

Pasak Birutės Vokietaitienės, labai nusibosdavo sėdėti vienoje vietoje ir plėšyti plunksnas, norėdavosi ir šiek tiek pasilinksminti, juk jau bernai laukdavo. Tai sako, kad kai tik šeimininkė kur nors nusisukdavo, tuoj kokią saują plunksnų paslėpdavo, o paskui laukan išnešdavo. Pavasarį šeimininkai rasdavo gniutulus plunksnų pakiemy…

O Damutė Juodienė prisimena, kad labai skubėdavo užbaigti darbą, nes kitam kambary jau vyrukai pokštaudavo, kokį nedidelį buteliuką „dažydami“ mergas kirkino. Tekdavo irgi paskubomis darbą baigti, šiek tiek įmetant ir ne visai gerai suplėšytų plunksnelių – tik geriau pakedent reikėdavo.

Vyresnės visos turi ką prisiminti ir paporinti, o jaunos moterys pasiklauso, bet turi ir  savo kalbų temų, mokosi mezgimo raštų. Mortelė Dereškevičienė gražius angeliukus neria, su Beata Klimavičiene pasitardamos. Kitos irgi dirba, bet visos turi ką prisiminti, papasakoti ir apie bendruomenės darbus ateinančiais metais pasitarti.

Tamsus vakaras, o seniūnijos salėje skamba juokas. Čia vienos moterys, bet sako, tikisi, kad gal ir bernų sulauks. Turi užplikytos karštos arbatos, sausainukų, tad ir svečių galima tikėtis.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close