Apdovanojimus susišlavė svečių namai „Audenis“

Lapkričio 8-oji minima kaip Europos sveikos mitybos diena, skirta ugdyti žmonių taisyklingos mitybos įgūdžius, primenant seniai žinomą Sokrato posakį: „Valgome tam, kad gyventume, o ne gyvename tam, kad valgytume“. 

Europos sveikos mitybos dienai skirtas renginys Birštono savivaldybėje pirmą kartą buvo suorganizuotas2010 m. lapkričio 8 d. Šiemet vyko jau ketvirtas sveikiausių, geriausių ir gražiausiai pateiktų patiekalų konkursas.

Pasak renginio iniciatoriaus Birštono savivaldybės gydytojo Irmanto Adamonio, norinčiųjų dalyvauti konkurse būna nemažai, tad buvo nutarta, kad šios dienos minėjimą organizuos Savivaldybės administracija kartu su Kauno rajono visuomenės sveikatos biuru.

Į Birštono kultūros centro fojė rinkosi įstaigų atstovai, kurie ant gražiai padengtų stalų dėliojo savo pagamintus sveikus patiekalus.

Birštono savivaldybės gydytojas I. Adamonis pristatė kompetentingą komisiją, kuri buvo pasiruošusi įvertinti dalyvių kulinarinius sugebėjimus. Tai restorano „Legenda“ savininkas, kulinaras Gediminas Juodeika (komisijos pirmininkas), jo žmona, restorano direktorė Jurgita Juodeikienė, Birštono sanatorijos „Eglė“ maisto cecho vadovas Modestas Aviža, Klaipėdos valstybinės kolegijos dėstytoja Egidija Stradilytė bei Kauno sveikatos visuomenės biuro direktorius Laurynas Dilys.

Konkursui buvo pateikti 27 patiekalai. Komisijos nariai turėjo išrinkti vieną patiekalą, kuris, jų manymu, buvo sveikiausias, skaniausias, originaliausias ir praktiškiausias.

Patiekalai buvo suskirstyti į 4 kategorijas: užkandžiai, salotos, karštieji patiekalai, desertai. Kiekviena patiekalų grupė buvo išdėstyta ant atskirų stalų ir pažymėta skaičiais.

Patiekalus vertino ne tik komisija – renginio dalyviai irgi turėjo paragauti kiekvieno patiekalo ir ant lapelio užrašyti labiausiai patikusiojo numerį. Slaptu balsavimu buvo išrinkti sveikiausi ir skaniausi patiekalai iš kiekvienos kategorijos.

Pirmiausia buvo paskelbti slapto balsavimo rezultatai. Kategorijoje „Salotos“ geriausiai buvo įvertintos Birštono vienkiemio darželio mokyklos kolektyvo pateiktos salotos. „Užkandžių“ apdovanojimą pelnė Birštono meno mokyklos kolektyvas. „Karšto patiekalo“ kategorijoje pirmavo svečių namai „Audenis“. Už geriausią ir skaniausią desertą apdovanojimą atsiėmė savarankiškai dalyvavusi Gabrielė Diškevičiūtė.

Kol komisija diskutavo ir ginčijosi, apie sveikos mitybos dienos minėjimą Birštone savo nuomonę išsakė neseniai Birštone apsigyvenusio menininko Martyno Gaubo šeima. Jie pasidžiaugė, kad buvo patiekti skanūs ir sveiki ir įdomūs patiekalai. Ypač patiko salotos su burokėliais. Kitais metais ir jų šeima pasižadėjo dalyvauti šiame konkurse. Birštono gimnazijos mokytoja Nijolė Juozaitienė reklamavo desertą iš morkų ir sirupo – morkų saldainius.

Pagaliau ir komisija paskelbė savo verdiktą: geriausiais ir sveikiausiais patiekalais buvo pripažinti svečių namų „Audenis“ pagaminti patiekalai: kategorijoje „Karštas patiekalas“ – žvėriena su karamelizuotais burokėliais ir desertas.

Komisijos pirmininkas pagyrė diabeto klubo „Versmė“ iškeptą pyragą, meno mokyklos pagamintą paprastą lietuvišką sūrį su prieskonių užpilu ir skanias salotas „Mamos košė žiemai“.

Iš Birštono vienkiemio darželio mokyklos direktorės Reginos Gustaitienės pavyko sužinoti gaivių ir skanių salotų receptą: į dubenėlį sudėti smulkintus žalius brokolius, žiedais supjaustytus raudonuosius svogūnus, įdėti džiovintų spanguolių ir užpilti specialiu užpilu (su prieskoniais paruoštu salotų majonezu).

Baigiantis nuotaikingam vakarui, Savivaldybės gydytojui I. Adamoniui ir renginio vedėjai, kultūros centro renginių organizatorei Romai Žentelienei kilo minčių, kaip  įdomiau kitais metais suorganizuoti tokį renginį. Galbūt su muzikine programa, su dar daugiau žmonių. Be to, kultūros renginių organizatorės nuomone, kurorte galima rengti kokius nors teminius „gardžiadienius“ sekmadienius. Juk galima susinešti pačių pagamintų patiekalų iš bulvių ar daržovių, gražiai pabendrauti, pasidalinti sveiko maisto receptais, patirtimi.

Europos sveiko maisto dienos organizatoriai padėkojo ne tik komisijos nariams ir dalyviams, bet ir rėmėjams: Birštono kultūros centrui, sanatorijoms „Versmė“ ir Tulpė“ .

Sveika ir pilnavertė mityba yra vienas iš svarbių veiksnių, įtakojančių žmogaus sveikatą. Tad mokykimės gyventi sveikai, ir valgykime tam, kad gyventume.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close