Onkologinis klasteris – onkologinius ligonius gydančių įstaigų visuma

Nuo šiol Prienų rajono onkologiniai ligoniai, neišvykdami iš savo rajono, sulauks aukščiausios kvalifikacijos gydytojų onkologų konsultacijų. 2013-11-05 Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė viešoji įstaiga Kauno klinikos ir viešoji įstaiga Prienų ligoninė pasirašė sutartį dėl onkologinės pagalbos konsultacinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo.

Onkologinės pagalbos Kauno krašto gyventojams projektas – tai pirmasis bandomasis žingsnis, kuriant integruotą sveikatos priežiūros arba funkcinių klasterių sistemą.

Kas tie klasteriai? Kokia iš jų nauda žmonėms? Ar sutrumpės eilės pas gydytojus ir laukiant brangia diagnostine aparatūra atliekamų tyrimų? Ar jų dėka bus racionaliai panaudojamos sveikatos apsaugai skirtos visų mokesčių mokėtojų lėšos? O gal klasteriai – ne kas kita, kaip tik dar viena sveikatos apsaugos reforma dėl reformos, dėl „paukščiuko“?

Skelbiama, jog klasteris – tai kelių ar keliolikos savarankiškų gydymo įstaigų visuma, susibūrusi į konfederaciją ir veikianti kaip bendra sistema. Funkcinius ligoninių klasterius numatoma plėtoti kardiologijos, mirtingumo dėl išorinių mirties priežasčių mažinimo, insultų diagnostikos ir gydymo, neonatologijos ir intensyviosios terapijos srityse.

Funkcinis klasteris – tai efektyvesnis bendradarbiavimo modelis tarp skirtingo lygmens asmens sveikatos priežiūros įstaigų. Kaip projekto aptarime sakė sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis, onkologija pirmiausia pasirinkta dėl to, kad dėl neapgalvotų pertvarkų sunkiems ligoniams pasidarė sunkiai prieinama medikų pagalba.

„Ar normalu, kad ligonis turi 4 mėnesius laukti, kol pateks pas onkologą? Žmogus laukia, o liga progresuoja. Kiek kartų ligonis iš Jiezno turi važiuoti į Kauną pas gydytoją ir grįžti vėl atgal, nes, pasirodo, kad trūksta tai vieno, tai kito tyrimo?“ – retoriškai klausė V. P. Andriukaitis. Anot ministro, įgyvendinus projektą, laimės ne tik pacientai, bus efektyviau naudojamas ir sveikatos priežiūros įstaigų tinklas.

Vadovaujantis sutartimi su Kauno klinikomis, paskutinį mėnesio ketvirtadienį į Prienų ligoninės konsultacinę polikliniką atvyks tretinio lygio gydytojai onkologai: chemoterapeutas, onkologas radioterapeutas, abdominalinės chirurgijos gydytojas ir onkologas dermatovenerologas. Pacientai su šeimos gydytojo ar gydytojo specialisto siuntimu turės užsiregistruoti VšĮ „Prienų ligoninė“ konsultacinės poliklinikos registratūroje gydytojo onkologo konsultacijai. Pageidautina, kad konsultacijos metu dalyvautų ir siunčiantis gydytojas. Konsultacijos metu tretinio lygio gydytojas onkologas nustatys preliminarią ar galutinę diagnozę, pateiks rekomendacijas dėl tolimesnio ištyrimo, gydymo plano. Esant reikalui, pacientai tikslingai bus nukreipti į Kauno klinikas tolimesniems tyrimams ar gydymui.

Visų rajono gydymo įstaigų medikai bus informuoti apie galimybę pacientus nukreipti onkologo konsultacijai. Detalesnė informacija teikiama telefonais: 60473, 60443, 60465.

Jūratė Milaknienė,

VšĮ Prienų ligoninės direktorė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close