Pažeidėjai tramdomi baudomis

Prienų aplinkos apsaugos agentūra informuoja, kad nuo šiol žvejybos mėgėjai vykdami į žvejybą turėtų nepamiršti ne tik meškerių, bet ir šiukšlių maišų. 2013 m. liepos 2 d. LR aplinkos ministro įsakymu buvo patikslintos  Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės. Šios taisyklės nurodo, kad prieš pradedant žvejybą ir jos metu visos komunalinės atliekos, esančios 5 m spinduliu nuo žvejybos vietos, turi būti surinktos į maišus ar kitą tarą ir pasibaigus žvejybai išvežtos į komunalinių atliekų surinkimo konteinerius.

Jeigu žvejys mėgėjas nesilaikys švarios žvejybos principo, jam grės administracinė atsakomybė kaip ir už bet kurį kitą Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą. Informuojame, kad už netvarkingą žvejybos vietą, užterštą atliekomis, gali būti skirtas įspėjimas arba administracinė bauda nuo 25 iki 200 litų.

Taip pat patikslintose taisyklėse numatyta, kad vienas žvejas žvejodamas iš valties vienu metu gali naudoti ne daugiau kaip 2 meškeres (žvejojant nuo kranto galima naudoti ne daugiau kaip 4 mėgėjų žvejybos įrankius). Primename, kad mėgėjų žvejyboje draudžiamais žvejybos įrankiais ne tik draudžiama naudotis, bet taip pat draudžiama juos gaminti, realizuoti, įsigyti arba laikyti.

Per liepos mėnesį nustatyti 2 draudžiamų žvejybos įrankių laikymo atvejai, už tai numatyta administracinė atsakomybė nuo 200 iki 700 litų su šių įrankių ir priemonių konfiskavimu. Liepos mėnesį aplinkosaugininkai nustatė 3 vėžių žūklės atvejus neleistinu laiku (draudžiama gaudyti nuo spalio 15 d. iki liepos 15 d.). Pažeidėjams skirtos administracinės baudos.

Dar ne visi žvejai mėgėjai žvejoja turėdami mėgėjo žvejybos leidimą. Liepos mėnesį nustatyti 7 asmenys, žvejoję neturėdami leidimo, ir vienas asmuo, žvejojęs penkiomis meškerėmis vienu metu. Primename, kad žvejoti draudžiama neturint mėgėjų žvejybos leidimo, išskyrus asmenis, turinčius nemokamą žvejybos teisę (pensininkus, neįgaliuosius ir asmenis iki16 m.). Mėgėjų žvejybos leidimus galima įsigyti Perlo terminaluose ir internetu ALIS sistema. Už žvejybą neturint leidimo arba kitus nešiurkščius mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimus gresia įspėjimas arba administracinė bauda nuo 25 iki 200 litų.

Žvejų ir kitų vandens telkinių lankytojų dėmesiui primename, kad vandens telkinių pakrantės apsaugos juostose draudžiama rengti poilsiavietes (išskyrus paplūdimius), tverti tvoras, statyti autotransporto priemones, kūrenti laužus. Informuojame, kad vadovaujantis naujais LR ATP kodekso 260straipsnio pakeitimais automobilių, pastatytų pakrantės apsaugos juostose, savininkams, kai pažeidimas užfiksuotas ne jų akivaizdoje, administracinis teisės pažeidimo protokolas su administraciniu nurodymu surašomas ir siunčiamas paštu.

Liepos mėnesį nustatyti 3 vandens telkinio pakrantės apsaugos juostos pažeidimai pastatant joje autotransporto priemones ir 1 pažeidimas užtveriant tvoras. Taip pat buvo nustatytas cheminių medžiagų, skirtų piktžolių naikinimui, panaudojimo atvejis Nemuno upės pakrantės apsaugos juostoje. Už vandens telkinio pakrantės apsaugos juostos apsaugos ir naudojimo režimo pažeidimus gresia įspėjimas arba administracinė bauda nuo 100 iki 500 litų.

Dėl kanalo, esančio Veiverių miestelyje, skleidžiamo nemalonaus kvapo problemos liepos mėnesį buvo tęsiami patikrinimai Veiverių miestelyje dėl buitinių nuotekų tvarkymo privačiuose namuose. Patikrinimų metu nustatyti 5 privačių namų gyventojai, buitines nuotekas leidę į kanalą. Minėtiems asmenims paskirtos administracinės baudos, jie įpareigoti nedelsiant nutraukti minėtą taršą, užsandarinant savo buitinių nuotekų rezervuarus. Nuotekų išleidimas į aplinką užtraukia piliečiams baudą nuo 200 iki 1000 litų.

Pagal gautus skundus ir vykdant patikrinimus Prienų rajone liepos mėnesį buvo nustatyti 3 asmenys, be leidimo vykdę eksploatuoti netinkamų transporto priemonių ardymą. Asmenims paskirtos administracinės baudos ir duoti privalomieji nurodymai vykdyti veiklą tik turint leidimus.

Informuojame, kad eksploatuoti netinkamų transporto priemonių surinkimo ir apdorojimo veiklą galima vykdyti tik turint aplinkos apsaugos departamento išduotą Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą. Už veiklos vykdymą be anksčiau minėto leidimo gresia bauda nuo 1000 iki 6000 litų.

Liepos mėnesį vykdant Prienų rajono savivaldybės seniūnijų teritorijų planinius patikrinimus nustatytas 1 pažeidimas deginant atliekas (numatyta administracinė bauda nuo 100 iki 200 litų) ir 1 pažeidimas nukasant ir išvežant derlingą dirvožemio sluoksnį vykdant žemės kasimo darbus (už tai numatyta administracinė bauda nuo 300 iki 500 litų). Bus pateiktas ieškinys atlyginti padarytą žalą kraštovaizdžio kompleksams, kurio dydis priklausys nuo išvežto dirvožemio kiekio.

Vykdant planinius ūkio subjektų patikrinimus nustatytas atmosferą teršiančių medžiagų valymo įrenginių eksploatavimo taisyklių pažeidimas, už kurį numatyta administracinė bauda nuo 400 iki 800 litų. Atliekų apskaitos netinkamas tvarkymas įmonėje užtraukia įspėjimą arba administracinę baudą nuo 100 iki 500 litų. Atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimų nevykdymas, kai dėl to pavojingomis atliekomis buvo užteršta aplinka, užtraukia baudą nuo 3000 iki 6000 litų. Taip pat  bus pateiktas ieškinys atlyginti padarytą žalą gamtai. Jo dydis priklausys nuo apskaičiuoto pavojingų atliekų, patekusių į aplinką, kiekio.

Šunų šeimininkams primename, jog nuo 2013 m. birželio 21 d. įsigaliojus Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymu patvirtintai Aplinkai padarytos žalos atlyginimo dydžių apskaičiavimo metodikai, šunų ekskrementų netvarkymas gyvūnų laikymą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka, išmetant juos į aplinką, prilyginamas nepavojingųjų atliekų išmetimui į aplinką. Išmetus į aplinką nepavojingąsias atliekas netvarkingiems šeimininkams teks atlyginti 500 Lt žalą aplinkai, be to, pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 513 str. 1 d. už aplinkos teršimą nepavojingomis atliekomis numatyta bauda nuo 100 iki 200 Lt.

 

Parengta pagal Alytaus gamtos apsaugos departamento

 Prienų aplinkos apsaugos agentūros informaciją

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close