„Stengiamės, kad pirkėjai sugrįžtų“

Kai beveik prieš dvejus metus nebeliko UAB „Prienų duona“, gyventojai apgailestavo, kad nebeliko ir daugelio prieniečių bei miesto svečių pamėgtos „Marčios“ duonos, „Dzūkų pyrago“, kitų gardžių ir tik iš natūralių žaliavų prieniečių gamintų produktų. „Norime pirkėjus nuraminti, kad liko ir „Marčios“ duona, ir „Dzūkų pyragas“, ir kiti gaminiai. Tik dabar juos kepa Prienų kepyklą įsigijusi UAB „Alytaus duona“, – sako UAB „Vilniaus kooperacijos prekyba“ parduotuvės, esančios Vytauto g. 30 (prie Laisvės a.; ją anksčiau nuomojosi „Prienų duona“), vedėja Angelė Leikauskienė.

Angelė Leikauskienė vadovauja keletą mėnesių dirbančiam naujam parduotuvės kolektyvui. Kolektyvas negausus – trys darbuotojos. Be vedėjos, klientus aptarnauja ilgametės prekybininkės Irena Dapkuvienė ir Ramutė Leikauskienė. Ramutė šioje parduotuvėje dirbo dar tada, kai patalpas nuomojosi UAB „Prienų duona“, todėl ji geriausiai prisimena prieniečių pamėgtą garsiąją „Marčios“ duoną ir kitus gaminius.

„Anksčiau masiškai pirkdavo „Marčios“ duoną. Ne tik vietiniai pirkėjai ją mėgo, bet ir į užsienį veždavo – kas vaikams, kas svečiams lauktuvių. Paklausi buvo „Bočių“ duona, pailgi „Bočiukai“, „Pavilnio“ batonai, paprastieji ir ilgi (prancūziško batono tipo), „Aukštaičių pynė“. Labai populiari buvo ir konditerija: bandelės, žagarėliai, spurgos, nes juos atveždavo dar šiltus. Prieniečiai kasdien pirkdavo skrudintų duonos kubelių su įvairiais prieskoniais, parduodamų nedideliais įpakavimais. Juos ypač mėgo vaikai, vietoje traškučių“, – prisiminimais dalinosi R. Leikauskienė.

Prienų duonos kepimo įmonę perėmus bendrovei „Alytaus duona“, buvo nuspręsta: tai, kas sena ir patikrinta, yra geriau už bandymus siūlyti naujus ir įmantrius dalykus. Išliko pagal senas technologijas kepami pamėgti pagrindiniai duonos ir pyrago gaminiai, todėl prieniečiai kažkokių pokyčių neturėtų pajusti. Kaip sakoma, ta pati panelė, tik kita suknelė. Užsukusieji į parduotuvę Prienuose gali įsigyti ir „Marčios“ duonos, ir „Aukštaičių pynę“, ir natūralių batonų, analogiškų buvusiems „Pavilnio“ batonams.

„Bendrovė siekia nuolat gerinti ir tobulinti gaminių kokybę, kuo geriau patenkinti vartotojų poreikius, gamindama duonos ir pyrago gaminius pagal tradicines senovines lietuvių receptūras ir technologijas“, – pasakojo bendrovės „Alytaus duona“ vadybininkas Deivydas Slavinskas. Pasak jo, alytiškiai vieninteliai gamina senas tradicijas išlaikiusį senovinį, dar sovietinių laikų „Rugelį“. Dar vienas toks gaminys – duona „Sveikata“ su įvairiais grūdais. Pastebėjus, kad duona su natūraliais priedais pirkėjų yra mėgstama, pradėta kepti duoną su moliūgų, saulėgrąžų sėklomis, grūdėtąją. Tarp pirkėjų labai populiari ir senovines tradicijas išlaikiusi „Duona su vaisiais“. „Duonoje daug vaisių, ją galima valgyti kaip pyragą“, – teigė tiekėjų atstovas.

UAB „Vilniaus kooperacijos prekyba“ parduotuvės kolektyvas džiaugiasi tiekėjais iš Alytaus, kurie sugrąžino į Prienus dar prieš keletą metų šiame mieste keptus gardžius duonos ir pyrago gaminius. „Duona pas mus pristatoma kiekvieną rytą, todėl ji nuolat šviežia. Vakarykštė duona ant prekystalių nepatenka. Jeigu duonos liko, ji perdirbama į kitus gaminius“, – patikino prekybininkė R. Leikauskienė. „Rinka diktuoja savo sąlygas, žmonės nori, kad duona būtų šviežia ir natūrali. Stengiamės, kad taip ir būtų“, – pridūrė D. Slavinskas.

Iš bendrovės kepamų duonos gaminių populiariausi yra šie: „Dainavos“ duona – „Lietuvos metų gaminys 2006“, Aukso medalio laimėtoja, „Kaimiška bemielė“, „Bočių“, „Ajero“, „Palangos“ duona, prieniečių itin mėgstama dietinė „Kvietinė“ su sėlenomis, „Kauno“ be cukraus, senovinis „Kaimiškas pyragas“, kokį kaimo žmonės kepdavo Dzūkijoje.

Su naujais gaminiais į Prienus atkeliavo ir „Naminė“ duona, taip pat Aukso medalio laimėtoja, 2006 metais pripažinta Lietuvos metų gaminiu. Netrukus prieniečiams bus pasiūlyta gardžių bandelių su džemu, varške, aguonomis, obuoliais, cinamonu, razinomis.

Pats gardžiausias, teigiama, ir gražiausias duonos kepinys, kurį teko išvysti – alytiškių „Proginė“, 2008 m. pelniusi Lietuvoje gardžiausios juodos duonos vardą, 2009 m. Metų gaminio konkurse įvertinta aukso medaliu, o 2010 m. sertifikuota kaip Lietuvos tautinio paveldo gaminys. Šią duona anksčiau kepė ir UAB „Prienų duona“. Duona atrodo išties įspūdingai – tikras meno kūrinys: didelis tuščiaviduris duonos kepalas, aplink jį „sutūpę“ mažyčiai simpatiški duoniukai. Kepalą apvertus, juos galima sudėti į vidų, o pasitelkus fantaziją, pripildyti troškiniais, tirštomis trintomis sriubomis. „Proginės“ duonos bus galima užsisakyti šventėms ir įvairioms kitoms progoms, o patrauklūs kepinėliai papildys kasdieninių duonos gaminių asortimentą.

„Grįžtame prie tų pačių gaminių. Pradedame prekiauti, kaip ir anksčiau, Balbieriškio šakočiais. Šių skanių šakočių prieniečiai ir svečiai labai pasiilgę. Vežamės iš prekybos sandėlių įvairias smulkmenas, buities, chemijos prekes. Jų kainos panašios, o kartais netgi mažesnės nei dideliuose prekybos centruose. Stengiamės, kad visi mūsų pirkėjai sugrįžtų“, – kalbėjo naujojo kolektyvo narės.

„Mūsų tikslas – kad pirkėjai pajustų, jog niekas per daugelį metų nepasikeitė. Kartu ieškosime naujų gamintojų, tiekėjų, kad asortimentas prasiplėstų – nuo dantų krapštukų, skalbimo, valymo priemonių iki mėsos gaminių, įvairių pieno produktų, konditerijos. Ieškome ūkininkų, kurie tiektų skanius natūralius kaimiškus lašinukus. Mano nuomone, mes turime nuolat ieškoti galimybių kuo geriau tenkinti pirkėjų poreikius, juos sutikti su šypsena ir palydėti su šypsena. Bendrauti, pasiūlyti, duoti paskanauti, kad kiekvienas pasirinktų prekę ir sugrįžtų į parduotuvę ir kitą kartą. Kitaip nei dideliuose prekybos centruose, kur visus išvargina stovėjimas eilėse, mes turime galimybę kalbėtis su klientu, leisti jam pasijausti artimam ir laukiamam. Tai mažų prekybos taškų privalumas“, – sakė parduotuvės vedėja A. Leikauskienė.

 

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close