Tarptautinė darbo diena švenčiama kiekvienų metų Gegužės 1-ąją. Tai siekis įvertinti didžiulį dirbančiųjų indėlį į visuomenę.

Dirbančiųjų, juos atstovaujančių profsąjungų suvaržytos teisės visada buvo, yra ir bus diskusijų objektas, nes jos yra tiesioginiame konflikte su plėšriojo kapitalo interesais. Jau eilę metų didėjantis skurstančiųjų skaičius Lietuvoje vienareikšmiai konstatuoja nevaldomą, grobuonišką kapitalo siautėjimą. Vyriausybė – neįgali, o bankininkai aiškina, kad tai yra natūrali rinkos ekonomika. Ši diena dar kartą ragina Lietuvos žmonės apsispręsti – kokių permainų jie nori.

Tarptautinės darbininkų dienos istorija siekia netgi 1886 m. (Čikagos miestas), o 1889 m. Paryžiaus 2-asis Tarptautinis kongresas paskelbė Gegužės 1-ąją viso pasaulio darbininkų solidarumo diena. Tik neišprusėlis gali lyginti Gegužės 1-ąją su sovietine santvarka.

Gegužės 1-ąją Lietuva mini ir įstojimo į Europos Sąjungą 20 (dvidešimtąsias) metines ir vertina ko tikėtasi, o kas pasiekta. Ar tikrai esame laisvi, ar tikrai svarbiausiais klausimais atsiklausiama Lietuvos Tautos, ar galime laisvai kalbėti, elgtis ir kurti savo gyvenimus? Realūs, garsūs faktai, iškeltos bylos kitaip manantiems liudija priešingai. Kaimyninių šalių žmonės daugelį klausimų sprendžia išvien su profsąjungomis, tačiau Lietuvoje, ypač nihilistinis jaunimas galvoja, kad gėris ir vertybės į jų gyvenimus, į mūsų šalį ateis savaime, pagerėjus ekonomikai, tarptautinei padėčiai. Toks rezultatas neįmanomas! Kiekviena vertybė, kiekvienas gėris turi savo kainą. Šiandien LAISVĖS skausmingai siekia ukrainiečių tauta– juos palaikome, suprantame ir visomis išgalėmis remiame. Didžiulės aukos, besitęsiančios žudynės tik dar kartą liudija, kokia yra didžiulė laisvės ir demokratijos kaina. Tačiau ši situacija verčia susimąstyti, kad ne viskas yra gerai su valstybių lyderiais, su jų galvomis, su senosiomis demokratijomis, jei klausimai sprendžiami tūkstančių gyvybių kaina, griaunant miestus ir kaimus, žudant žmones ir skatinant visus kuo daugiau pagaminti ginklų. Atrodytų, kad ginklavimosi varžybos sustiprintų taiką ?

LPS ,,Sandrauga“ šiemet Gegužės 1-ąją, Kaune organizuoja tarptautinį šachmatų turnyrą Šachmatai – tai daugiau nei žaidimas, jie yra mūsų protinių galimybių išbandymas, kova savyje, galimybė išmokti iš kiekvieno žingsnio ir tobulėti kaip šachmatininkai bei žmonės.

Turnyre dalyvauja šachmatininkai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kaimyninių šalių – Lenkijos, Latvijos, Ukrainos. Mes turime garbę varžytis su stipriais didmeistriais, meistrais ir talentingais jaunais šachmatininkais! Šiame turnyre mes turime puikią galimybę parodyti savo talentus, pasimokti iš kitų, nes menas susidariusias situacijas išspręsti protiniais sprendimais – štai kas mums šiandien gyvybiškai svarbu. Toks išsėmės turėtų būti šiuolaikinių politikų elgsenos principas.

Sveikindamas su Gegužės 1-ąja ,,Sandrauga“ nariams ir dirbantiesiems linkiu stiprios sveikatos, neprarasti vilties ir tikėjimo. Mūsų darbai ir apsisprendimai turėtų priklausyti tik mums.

Nuoširdžiai Jūsų

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“

Pirmininkas Kęstutis Juknis

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close