Apie gyvūnų paliekamas „dovanėles“ ir pagarbą gamtai ir aplinkiniams

Atėjus pavasariui ir nutirpus sniegui, gamta parodo žmogui jo darbų pėdsakus. Tai ir popieriaus šiukšlės, plastikas, ir augintinių palikti ekskrementai. Ką galėjo paslėpti sniegas, to nepaslėpsi bepradedančioje žaliuoti žolėje. Jau šiais metais Savivaldybė sulaukė daugiabučių namų gyventojų skundų, kad savo numylėtinius keturkojus vedžiojantys šeimininkai nesurenka augintinių ekskrementų, vedžioja juos pievelėje po pat namų langais. Piktinasi, jog savo gyvūnų paliekamų ekskrementų nesurenkantis žmogus negerbia savęs ir aplinkinių. Tiesa, puiki prevencinė priemonė, padedanti kovoti su augintinių išmatų nerenkančiais savininkais – piliečių pastabos ir sugėdinimas, tačiau ne kiekvienas išdrįsta pasakyti.

Džiugu, kad yra ir labai atsakingų šeimininkų, kurie surenka keturkojų ekskrementus ne tik miesto aplinkoje, bet ir poilsiaudami gamtoje, kur mėgsta laiką leisti daugiau žmonių. Tai labai sveikintina, nes šunų ekskrementai nėra „natūrali trąša“, jie

gali sukelti įvairius negalavimus ir ligas. Gyvūnų išmatos yra vienas didžiausių salmonelių, giardijų ir įvairių rūšių kirminų šaltinių. Dėl jų nukentėti gali ir vaikai, besidžiaugiantys pavasariu, ką tik sudygusia žole ir smėlio dėžėmis.

Už nesurinktus savo gyvūno ekskrementus galite sulaukti ir nemažos baudos. Pagal Gyvūnų laikymo Prienų rajono savivaldybėje taisykles, gyvūnui priteršus viešojoje vietoje, dviejų butų ar daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpose ar kito asmens žemės valdoje, gyvūno laikytojas nedelsdamas turi surinkti gyvūnų ekskrementus ar kitus gyvūno paliktus teršalus. Taip pat draudžiama vedžioti gyvūnus vaikų žaidimų aikštelėse, sporto aikštynuose, stadionuose, paplūdimiuose, maudyti, prausti gyvūnus šaltiniuose, fontanuose, paplūdimiuose ir kitose žmonių maudymosi vietose. Nesilaikantiems šių taisyklių gresia administracinė atsakomybė.

Išėjimui į lauką su gyvūnu tereikia pasiruošti iš anksto – kišenėje turėti maišelį, kurį panaudojus pagal paskirtį reikia užrišti ir nunešti į tam tikrose vietose pastatytą gyvūnų ekskrementų dėžę. Jų įvairiose vietose Prienų mieste yra įrengta 14.
Geriausia naudoti tam skirtus specialius maišelius, kurių gana pigiai galima įsigyti visose gyvūnų prekėmis prekiaujančiose parduotuvėse.

Mylėkime savo augintinius ir rūpinkimės jais, bet taip pat puoselėkime aplinką ir gerbkime vieni kitus. Tegul gamta būna visų mūsų tvarkingais, gražiais, saugiais namais.

Prienų rajono savivaldybės informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close