Tuo metu, kai Pociūnuose karaliavo parašiutininkai, sklandytojai raižė Lenkijos padangę. Čia liepos 5-20 dienomis Didžiosios Lenkijos Ostruvo aerodrome vyko 17-asis Europos sklandymo klubinės, standartinės ir 20 m sparnų ilgio dviviečių sklandytuvų klasės čempionatas, kuriame dalyvavo ir Lietuvos pilotai. Nors grįžo be medalių, bet patenkinti – orai buvo geri, per dvi savaites skraidė net dešimt dienų. 

Geriausiai iš mūsiškių pasirodė dviviečių sklandytuvų klasėje startavę Kauno aviacijos sporto klubo pilotai: prieniškis Vytautas Sabeckis ir kaunietis Viktoras Kukčikaitis. Jie vieninteliai skraidė Prienų sportinės aviacijos gamykloje pagamintu sklandytuvu „Lietuva 2R” ir tarp 23 varžovų  užėmė devintąją vietą. Atlikdami du pratimus buvo pakilę iki septintosios vietos. Nugalėjo Austrijos duetas Wolfgang‘as Janowitsch‘us  ir Andre‘as Lutz‘as. Sidabro medalis įteiktas vokiečių, bronzos – Belgijos ekipažui.

Klubinėje klasėje susikovė 32 pilotai. Sėkmė lydėjo čeką Romaną Mracek‘ą. Antrąją ir trečiąją vietas užėmė lenkai. Šioje klasėje startavęs kaunietis Kęstutis Miliūnas liko 23-oje, vilnietis Joris Vainius – 28-oje vietoje.

Standartinėje klasėje triumfavo lenkai, iškovoję visas tris prizines vietas. Čempionu vėl tapo Sebastian‘as Kawa. Kaunietis Vladas Motūza užėmė septynioliktąją vietą. Šioje klasėje startavęs italas Luca‘s Monti‘s, vienintelis skraidęs lietuviškuoju ilgasparniu „LAK-19“, užėmė 27 vietą, o septintame pratime buvo pakilęs iki septintosios. Varžybose technika labai svarbi, bet svarbiausias yra pilotas. Štai standartinėje klasėje ir čempionas, ir autsaideris skraidė tos pačios markės sklandytuvu – vokiškuoju „Discus 2a“.

Vasara jau persirito į antrą pusę, bet sklandytojai sparnų dar sudėti nesirengia. Liepos 27 – rugpjūčio 11 dienomis Paluknyje vyks Lietuvos klubines sklandytuvų klasės čempionatas, o liepos 27 – rugpjūčio 4 dienomis Žemaitijos sostinės padangėje dėl šalies čempiono vardo susikaus atviros sklandytuvų klasės pilotai. Vasaros varžybų sezoną Pociūnuose užbaigs jaunieji sklandytojai. Čia rugpjūčio pabaigoje vyks vaikų sklandymo varžybos Vytauto Pakarsko taurei laimėti. Dėl Antano Rūko taurės įvairių klasių pilotai kovos tol, kol leis orai.

Onutė Valkauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close