Ar žinote, kad šuns išmatos daro žalą aplinkai?

Birželio 21 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministras pasirašė įsakymą „Dėl Lietuvos Respublikos aplinkos ministro2002 m. rugsėjo 9 d. įsakymo nr. 471 „dėl Aplinkai padarytos žalos atlyginimo dydžių apskaičiavimo metodikos patvirtinimo“ pakeitimo“, kuriame nurodyta formulė reikalinga skaičiuoti žalos, padarytos aplinkos komponentams, teršiant atliekomis, atlyginimo dydį.

Minimalus padarytos žalos aplinkos komponentams dydis išmetus į aplinką nepavojingąsias atliekas – 500 litų, išmetus pavojingąsias atliekas – 1500 litų. Miesto gyventojams aktualu tai, kad įstatyme numatyta, jog šunų ekskrementų netvarkymas gyvūnų laikymą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka, išmetant juos į aplinką, prilyginamas nepavojingųjų atliekų išmetimui. O tai reiškia, kad šunų šeimininkai, nesurenkantys savo augintinių ekskrementų, bus baudžiami 500 litų baudomis.

Nuobaudas už netinkamą augintinių laikymą numato ir Lietuvos Respublikos Administracinių teisės pažeidimų kodekso (toliau LR ATPK) 110 straipsnis (Gyvūnų įvežimo, įsigijimo, laikymo, veisimo, dresavimo, vežimo, naudojimo, prekybos jais ar kitokio jų perdavimo reikalavimų bei atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo ir registravimo taisyklių pažeidimas), kuris nuo2013 m. sausio 1-osios papildytas dalimis, jame detalizuoti pažeidimai, išplėstos jų rūšys. Asmenų, auginančių šunis, norėtume paprašyti rūpintis savo augintiniais ir nepamiršti, kad netinkamas jų laikymas užtraukia administracinę atsakomybę.

Primename kai kuriuos LR ATPK straipsnius.

Gyvūnų įvežimo, įsigijimo, laikymo, veisimo, dresavimo, vežimo,  naudojimo, prekybos jais ar kitokio jų perdavimo reikalavimų bei atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo ir registravimo taisyklių pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą iki dviejų šimtų litų.

Pavojingų šunų įvežimo, įsigijimo, laikymo, veisimo, dresavimo, vežimo, naudojimo, prekybos jais reikalavimų, taip pat kovinių šunų, kovinių šunų mišrūnų ar pavojingų šunų mišrūnų laikymo reikalavimų pažeidimas užtraukia baudą nuo dviejų šimtų iki keturių šimtų litų su gyvūnų konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Kovinių šunų, kovinių šunų mišrūnų ar pavojingų šunų mišrūnų įvežimas, įsigijimas, veisimas, naudojimas, prekyba jais, taip pat neteisėtas jų laikymas

užtraukia baudą nuo keturių šimtų iki šešių šimtų litų su gyvūnų konfiskavimu.

Šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytos veikos, sukėlusios grėsmę asmens turtui, sveikatai ar gyvybei, užtraukia baudą nuo dviejų šimtų iki keturių šimtų litų su gyvūnų konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Šio straipsnio antrojoje dalyje numatytos veikos, sukėlusios grėsmę asmens turtui, sveikatai ar gyvybei, užtraukia baudą nuo keturių šimtų iki šešių šimtų litų su gyvūnų konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Šio straipsnio trečiojoje dalyje numatytos veikos, sukėlusios grėsmę asmens turtui, sveikatai ar gyvybei, užtraukia baudą nuo šešių šimtų iki aštuonių šimtų litų su gyvūnų konfiskavimu.

Šio straipsnio pirmojoje ir ketvirtojoje dalyse numatytos veikos, padarytos asmens, bausto už šiose dalyse numatytus pažeidimus, užtraukia baudą nuo keturių šimtų iki aštuonių šimtų litų su gyvūnų konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Šio straipsnio antrojoje ir penktojoje dalyse numatytos veikos, padarytos asmens, bausto už šiose dalyse numatytus pažeidimus, užtraukia baudą nuo šešių šimtų iki vieno tūkstančio litų su gyvūnų konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Šio straipsnio trečiojoje ir šeštojoje dalyse numatytos veikos, padarytos asmens, bausto už šiose dalyse numatytus pažeidimus, užtraukia baudą nuo aštuonių šimtų iki vieno tūkstančio dviejų šimtų litų su gyvūnų konfiskavimu.

Šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytos veikos, dėl kurių atsirado žala asmens sveikatai ar turtui, užtraukia baudą nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio litų su gyvūnų konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Šio straipsnio antrojoje dalyje numatytos veikos, dėl kurių atsirado žala asmens sveikatai ar turtui, užtraukia baudą nuo septynių šimtų iki vieno tūkstančio dviejų šimtų litų su gyvūnų konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Šio straipsnio trečiojoje dalyje numatytos veikos, dėl kurių atsirado žala asmens sveikatai ar turtui, užtraukia baudą nuo devynių šimtų iki vieno tūkstančio keturių šimtų litų su gyvūnų konfiskavimu.

Gyvūnų įvežimo, įsigijimo, laikymo, veisimo, dresavimo, vežimo, naudojimo, prekybos jais ar kitokio jų perdavimo reikalavimų bei atskirų rūšių gyvūnų ženklinimo ir registravimo taisyklių pažeidimas, dėl kurio atsirado žala asmens sveikatai ar turtui ir kuris padarytas asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio pirmojoje, ketvirtojoje, septintojoje ar dešimtojoje dalyse numatytus pažeidimus, užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio iki dviejų tūkstančių litų su gyvūnų konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Pavojingų šunų įvežimo, įsigijimo, laikymo, veisimo, dresavimo, vežimo, naudojimo, prekybos jais reikalavimų, taip pat kovinių šunų, kovinių šunų mišrūnų ar pavojingų šunų mišrūnų laikymo reikalavimų pažeidimas, dėl kurio atsirado žala asmens sveikatai ar turtui ir kuris padarytas asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio antrojoje, penktojoje, aštuntojoje ar vienuoliktojoje dalyse numatytus pažeidimus, užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio dviejų šimtų iki dviejų tūkstančių dviejų šimtų litų su gyvūnų konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Aytaus apsk. VPK informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close