Praeitą savaitgalį Birštono sveikos gyvensenos klubo „Šilagėlė“ nariai buvo išvykę į 770-ajį gimtadienį švenčiančio Palangos kurorto vasaros sezono atidarymo šventę.

Kad kelionė neprailgtų, birštoniečiai sustojo Nemakščiuose (Raseinių r.), kur apsilankė ten veikiančiame Keturračio muziejuje, kurį yra įkūręs Leonas Tamulevičius.

Nemakščių bajoras Pšemislovas Neveravičius (1865–1936), savamokslis konstruktorius, XX a. pradžioje pirmasis pasaulyje sukūrė laiką pralenkusį savaeigį vežimą, kurio keturių ašių važiuoklės prototipu naudojasi visi aštuonračių mašinų – nuo karinės technikos iki astronautų mėnuleigių – gamintojai…

Gaila, bet genialaus konstruktoriaus P. Neveravičiaus išradimas dėl tarpukario Lietuvos funkcionierių ir inžinierių trumparegiškumo nebuvo užregistruotas.

Leonas Tamulevičius pagal P. Neveravičiaus brėžinius atkūrė aštuonratę važiuoklę ir tėvų sodyboje įkūrė technikos muziejų, kuriame gausybė su technika ir krašto istorija susijusių eksponatų.

Muziejuje, iš anksto susitarus su šeimininku, galima pasivažinėti aštuonrate mašina. Deja, birštoniečiams pasivažinėti nepavyko, nes šeimininkas, kuris yra aktyvus baikerių klubo narys, buvo išvykęs. Bet muziejaus eksponatus birštoniečiai galėjo apžiūrėti.

Įdomi ir Nemakščių Švč. Trejybės bažnyčia – šiuolaikinės architektūros pavyzdys (projekto autorius V. Makaraitis), atstatyta vietoj senosios bažnyčios, sudegusios 1941 m.

2008 m., minint Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo Lurde 150-ąsias ir Šiluvoje 400-ąsias metines, netoli bažnyčios pastatytas religinis paminklas – Švč. Mergelės Marijos lurdas. Tikima, kad ši vieta saugo vietos gyventojus, keliautojus ir svečius.Statiniui prireikė 272 tonų žvyro ir akmenų. Keliautojai pažadėjo, kad atvyks čia su draugais ir giminėmis.

Palanga birštoniečius pasitiko saule ir… galybe renginių. Tai – Mėlynosios vėliavos įteikimas paplūdimiui su G. Vilkickytės koncertu ir grupe „Solo ansamblis“, linijiniai šokiai „Šokanti gatvė“, šventinis koncertas Birutės parke „Myliu Palangą 770“, kuriame dalyvavo valstybinis choras „Vilnius“, Kauno simfoninis orkestras (dir. M. Pitrėnas) ir solistė Ona Kolobovaitė, taip pat artistų iš Vokietijos „Dulce Compania“ pasirodymas, NIKO koncertas kartu su oro akrobatais„Insomnis“, Lietuvos akrobatinių skrydžių grupės ANBO pasirodymas virš Palangos tilto, Kauno šokio teatro „Aura“ ir Vaido Baumilos koncertai… O kur dar sveikatingumo treniruotės, joga bei zumbos šokiai, gongo garsai su Linu Švirinu, R. Liaudansko balandžių skulptūrėlių paroda ir renginys „Skriskit, balti balandžiai“ (kur buvo galima stebėti, kaip išleidžiami pašto balandžiai, vyko ir gražiausio balandžio bei vištos… rinkimai), Petro Pretkelio juodosios keramikos parodos atidarymas ir dar daug kitų renginių.

Tėvo dieną meldėmės bažnyčioje ir vaišinomės skanėstais …

Danutė Urbanavičiūtė žaidė šachmatų simultane ir buvo apdovanota atminimo dovana.

O kur dar maudynės jūroje, meditacijos ant jūros kranto, koncertai …

Smagu ir gera dalyvauti tokiuose renginiuose, bendrauti tarpusavyje, stiprinti emocinę ir fizinę sveikatą. O tai daryti niekada ne vėlu!

Nijolė Juozaitienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close