Prienų krašto muziejuje iki birželio 26 d. galima vėl pasigėrėti jauno menininko prieniškio Danieliaus Aldakausko kūriniais, eksponuojamuose antroje personalinėje parodoje „Perdegimas“. Pirmoji personalinė paroda „Jungtys“ buvo surengta ir eksponuojama Prienų KLC 2021 m.

Kauno taikomosios dailės mokyklos juvelyrikos specialybės studentas gimtajame mieste pristato ne papuošalų kolekciją, ko visi tikėtųsi iš juvelyro, bet keramikos, tapybos, grafikos darbus.

Nors, greičiausiai, ši paroda nieko nenustebino, nes jo kūrybos laukas labai platus – nuo piešinių iki filmų, nuo drabužių dizaino iki socialinių projektų, nuo keramikos iki meno įvykių, nuo drožybos iki floristikos…

Kodėl pasirinko tokį parodos pavadinimą? Pasak Danieliaus, tai paroda apie atvirkščią Sizifo mitą, apie tai, kad XXI amžiaus žmogus yra pasmerktas ne stumti akmenį į kalną, bet bėgti nuo jo, bėgti žemyn nuo kalno. Parodoje patys darbai kalba už save, todėl nėra aprašymų, paaiškinimų. Kodėl „Perdegimas“? Atsakymas daugialypis. Gali būti keramikos, medžio perdegimas, bet Danielius daug galvojo, analizavo, kas yra žmogaus vidinis perdegimas.

„Man pačiam tai yra didelė pradžia naujo etapo, nes esu sumanęs trijų parodų ciklą: „Perdegimas“, „Susitaikymas“ ir „Išsivadavimas“, – kūrybinius planus atskleidė menininkas.

Danielių sveikino ne tik būrys draugų, bet ir pirmosios mokytojos Aušra Deltuvienė ir Rasa Uleckienė, kurios visada palaikydavo ir padėdavo įgyvendinti net ir beprotiškiausias idėjas. Menininko darbštumą, kūrybiškumą gyrė ir dabartinės dėstytojos, kurios džiaugėsi jo talentu ir linkėjo niekada neperdegti.

Kai daugelis parodos pristatymo dalyvių Danieliui linkėjo toliau sėkmingai ieškoti savęs, juvelyrikos dėstytoja Audronė Andrulevičienė pritaikė Danieliui kažkada Zitos Kelmickaitės pasakytus žodžius: „Jis neieško savęs, jis visada su savimi“.

Parodos autorius dėkojo buvusioms mokytojoms, dabartinėms dėstytojoms, draugams ir, žinoma, artimiesiems. Juk močiutė Regina Žurauskienė buvo tas žmogus, kuris paskatino stoti mokytis, pakeitusi jo paties norą metus pailsėti, pakeliauti.

Danielius atskleidė, kad parodoje eksponuojamus darbus kūrė laisvu laiku po pagrindinių paskaitų, kai kuriems darbams reikėjo ir draugų pagalbos.

Baigęs „Žiburio“ gimnaziją Danielius stojo į keramikos specialybę, bet atsidūrė juvelyrikoje. Jis juokauja, kad iš pradžių tai buvo nauja meno rūšis, kurią reikėjo prisijaukinti. Prisijaukino sėkmingai ir kovo mėnesį Vilniuje vykusioje tarptautinėje juvelyrikos parodoje-konkurse „Amber Trip“ jo kurtas sidabro ir žaibo suvirinto smėlio žiedas pelnė žiūrovų simpatijų prizą. Neseniai Danielius dalyvavo ir Kaune vykusioje Dizaino savaitėje.

Ateitį dvidešimtmetis prieniškis, be abejonės, sieja su menu. Kuria kryptimi pasuks, kurią sritį pasirinks, dar pats nežino, nes vilioja ir stiklas, ir keramika, ir kitos meno šakos. Bet niekas neabejoja, kad dar apie jį išgirsime ir pamatysime naujų jo kūrinių!

Parodos „Perdegimas“ autorius Danielius Aldakauskas.

Danielius su mama Dalia Aldakauskiene.

Danielių (centre) sveikino dėstytojos ir mokytojos Audronė Andrulevičienė, Daina Vanagaitė-Belžakienė, Aušra Deltuvienė, Rasa Uleckienė, Kamilė Stanelienė.

Ir daug kūrinių …

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close