Galimybes šiandien turime tokias, kokias turime

Birželio  27 d. spaudos konferenciją organizavo Prienų rajono savivaldybės vadovai. Koneferncijoje kalbėta apie Prienų rajono viziją,  supažindinta su administracijos taupymo, socialinio būsto įsigijimo galimybėmis, pristatyti investiciniai projektai ir jų įgyvendinimo rezultatai, apžvelgtos keleivių vežiojimo, šilumos ūkio, atliekų tvarkymo perspektyvos bei švietimo aktualijos.

 

Spaudos konferencijos pradžioje Prienų rajono savivaldybės meras Vytas Bujanauskas pristatė socialinio būsto įsigijimo galimybes. Pagal LR Vyriausybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymą socialinis būstas Prienų rajono savivaldybėje nuomojamas eilės tvarka- yra  sudaromi norinčių pagerinti būsto sąlygas sąrašai. Šiuose sąrašuose yra užregistruoti 188 asmenys, norintys nuomoti socialinį būstą.  2011 m. išnuomoti 6 socialiniai būstai, iš kurių 4 Prienuose ir po vieną Jiezne bei Išlauže,o  2012 m. išnuomoti 3 butai Prienuose.

Dėl lėšų trūkumo dauguma Prienų rajono savivaldybei priklausančių butų yra avarinės būklės, neremontuojami. Meras priminė, kad šiais metais Socialinės apsaugos ministerija visai neskyrė lėšų socialiniam būstui įsigyti ar remontuoti, tačiau pavyko gauti 300 tūkst. litų. Už juos įmanoma nupirkti apie 6-7 butus.

Meras V. Bujanauskas neslėpė, jog atliekų tvarkymo pokyčiai savivaldybėje vyksta vangiai, nes yra priežasčių. Jis atkreipė dėmesį, kad dalis gyventojų gauna lengvatas, todėl Savivaldybė turi skolų  ARATC‘ui. Savivaldybė už suteiktas lengvatas gyventojams praėjusiais metais patyrė 172 000 litų nuostolį, dar 171 000 litų nuostolis patirtas dėl lengvatų įmonėms. „Per metus buvo suteikta lengvatų už maždaug 344 000 litų, o abonentų yra apie 18 tūkstančių, todėl ir tokios didelės skolos ARATC‘ui“, – pabrėžė meras.

Šiais metais Savivaldybė buvo priversta atkreipti dėmesį į Teismo sprendimą ir pakeisti  buitinių atliekų surinkimo ir tvarkymo taisykles, dėl to, anot mero, keisis atsiskaitymo už buitines atliekas kaina. Meras V. Bujanauskas  pabrėžė, kad į šalto vandens ir nuotekų šalinimo tinklus buvo investuota apie 17 mln. litų, o geriamojo vandens ir nuotekų kaina nesikeitė nuo2007 m. lapkričio 27 d. (nors galiojo tik iki2008 m. sausio 1 d.),  todėl  Prienų savivaldybės taryba turės patvirtinti naujas kainas, kurias pagal UAB „Prienų vandenys“ skaičiavimus bei savo metodikas patvirtino Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK). Taryba svarstys, ar patvirtinti naujus tarifus už geriamąjį vandenį ir nuotekas. Galutinę kainą tvirtins VKEKK.

 

Administracijos taupymo politika ir kasdieniniai darbai

Kalbėdamas apie Savivaldybės taupymo politiką meras apgailestavo, kad Savivaldybės administracijos turto nuomos procese trūksta sklandumo: ne visus objektus pavyksta parduoti ar išnuomoti, keletas aukcionų neįvyko dėl per didelės pradinės kainos ar pirkėjams neįtikusios vietos.

Savivaldybės vadovas pabrėžė, jog gegužės 3 d. raštu kreipėsi į LR Prezidentę, Seimo pirmininkę ir Ministrą pirmininką, prašydamas aukščiausių šalies vadovų atkreipti dėmesį į sudėtingą šilumos ūkio situaciją Prienų rajone bei aukščiausias šilumos kainas Respublikoje ir padėti savivaldybei realizuoti biokatilinės statybos įgyvendinimą. Iš kai kurių vadovų kanceliarijų meras gavo atsakymus, kad raštas gautas ir nukreiptas atsakingoms institucijoms. Kitame rašte buvo siūloma teikti paraišką dalyvauti konkurse biokatilinės statybos finansavimui gauti.

Savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius apžvelgė kasdienius administracijos darbus ir Taryboje priimamus sprendimus. Direktorius patikino, jog įgyvendinant švietimo pertvarkos sprendimus visose reorganizuojamose įstaigose planingai vyksta susitikimai, kontroliuojama, kaip vyksta švietimo įstaigų reorganizacija. Dirbama su finansininkais, pastatai pritaikomi pagal paskirtį. Anot administracijos direktoriaus, intensyviai darbai vyksta „Ąžuolo“ pagrindinėje mokykloje, Jaunimo mokyklos patalpose. Balbieriškio pradinėje mokyklos patalpos bus pritaikytos darželiui liepos mėnesio viduryje. Šį sprendimą, pasak A. Marcinkevičiaus lėmė kelios aplinkybės: mokinių mažėjimas Balbieriškio mokykloje, Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centro perkėlimas į naujai renovuotą pastatą. Perkėlus darželį į mokyklos patalpas per metus Savivaldybė planuoja sutaupyti apie 45 000 litų, tiek.

Į Nemuno pradinės mokyklos patalpas ruošiamasi perkelti „Saulutės“ ir „Gintarėlio“ lopšelius-darželius. Nešildant šių dviejų pastatų  planuojama sutaupyti apie 200 000 litų. Dar 144 000 litų planuojama sutaupyti nešildant Prienų specialiosios mokyklos pastato, kuris bus parduotas. Sutaupytas lėšas bus galima investuoti į energetines naudojamų pastatų priemones. Planuojama iš dalies renovuoti katilines, pritaikytas naudoti kitos rūšies kurui Jiezno bei Naujosios Ūtos seniūnijose. Šiuo metu vykdomas katilinių renovacijos projektas Stakliškių PSPC, Balbieriškio pradinėje mokykloje. A. Marcinkevičiaus teigimu, pasinaudojant LIFE projektais bus siekiama pakeisti katilines biokuro naudojimui dar trijuose stambiuose pastatuose: Stakliškių, Išlaužo ir Šilavoto pagrindinėse mokyklose.

Pateikiami Tarybai ir kiti nepopuliarūs, tačiau neišvengiami sprendimų projektai. Kaip žinia, Kauno apygardos administracinis teismas pripažino, o Lietuvos vyriausias administracinis teismas paliko galioti sprendimą, kad atliekų rinkliavos tvarką reikia tobulinti ir panaikino rinkliavos 11 punkto dalį, kurioje  nenumatoma  galimybė atliekų turėtojams vietinę rinkliavą mokėti pagal deklaruojamą atliekų kiekį.

Sprendimo projektas dėl naujų vandens kainų, A. Marcinkevičiaus teigimu, taip pat neišvengiamas, nes vandens kainos buvo tvirtintos tik2008 m. ir galiojo iki2010 m. gruodžio 30 d.

Rajono meras, Statybos ir ekonominės plėtros skyriaus vedėjas ir administracijos direktorius lankėsi Valstybinėje kainų ir energetikos kontrolės komisijoje, kur susitiko su komisijos pirmininko pavaduotoju Danu Janulioniu. Pagrindinė aukštos kainos priežastis-  Prienų miesto valymo įrengimai yra Birštono miesto nuosavybė. Gyventojų sumažėjimas, kainų kilimas verčia Savivaldybės vadovus daryti ir nepopuliarius sprendimus,pavyzdžiui,  parduoti atlaisvintus pastatus.  

A. Marcinkevičius taip pat patikino, kad strateginė Prienų r. sav. administracijos politika yra ne tik taupyti, bet ir uždirbti. Atsižvelgiant į dviejų privačių medicinos įstaigų prašymą buvo parengtas sprendimo projektas dėl Stakliškių PSPC pastate esančių laisvų patalpų nuomos. Tai, pasak administracijos direktoriaus, užtikrintų gyventojams aukštesnę paslaugų kokybę, sumažintų Savivaldybės įstaigos šildymo išlaidas ir dar būtų gautos pajamos už patalpų nuomą.

Kadangi autobusai važiuoja pustuščiai, o pagal sutartis bei įstatymą Savivaldybė privalo kompensuoti nuostolingus maršrutus (nuotolis per metus siekia apie milijoną litų) administracija vykdys taupymo politiką ir šioje srityje.

Mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė kalbėjo apie tai, kad įvykusiame Keleivių pavėžėjimo komisijos posėdyje buvo svarstytas vasaros autobusų maršrutų grafikų pakeitimų klausimas ir prašymai, gauti iš gyventojų bei kaimo bendruomenių. Komisija, atsižvelgdama į Savivaldybės patiriamus kaštus (Savivaldybė dotuoja 17 maršrutų, nenuostolingas tik vienas: Prienai–Jiestrakis per Žemaitkiemį), gyventojų prašymus bei poreikį, vykdys išvažiuojamuosius posėdžius. Liepos mėnesį, atlikus rimtą analizę, bus priimti atitinkami sprendimai.

 

Investiciniai projektai Prienų rajone vykdomi geriausiai Kauno apskrityje

Savivaldybės administracijos Investicijų skyriaus vedėjas Vytautas Griauslys pristatė pagrindinius šiuo metu Prienų rajono savivaldybėje įgyvendinamus projektus, pradedamus įgyvendinti bei ruošiamus artimiausioje ateityje. Pasak skyriaus vedėjo, žengiami paskutiniai žingsniai modernizuojant Veiverių pašto stoties rūmų ir Balbieriškio seklyčios ansamblius. Kitų metų kovo mėnesį numatyta užbaigti Ašmintos pagrindinio ugdymo skyriaus pastato modernizavimą. Šuo metu laukiama finansavimo sutarties dėl Balbieriškio ir Veiverių miestelių bendrųjų planų parengimo projektų, vertinama Išlaužo mokyklos modernizavimo projekto paraiška. V. Griauslys paminėjo ir Savivaldybės administracijos vykdomus 4 VVG projektus: Alksniakiemio ir Balbieriškio  aikštynai, Pakuonio kapinių tvoros statyba bei Žemaitkiemio bendruomenės patalpų remontas. Dar vienas projektas – Tradicinių amatų centro plėtra. Artimiausiuose planuose – Prienų bendruomenės vaikų dienos centro plėtros projektas, Revuonos parko sutvarkymas, dviračių takų specialiojo plano parengimas, kuriam Savivaldybė turi sutaupiusi lėšų.

V. Griauslys paminėjo, kad gegužės mėnesį Kauno regiono tarybos posėdyje pristatytos statistinės informacijos duomenimis Prienų rajono savivaldybė pagal Europos Sąjungos struktūrinių fondų įsisavinimą yra pirmoje vietoje apskrityje.

Statybos ir ekonominės plėtros skyriaus veiklą pristatydamas skyriaus vedėjas Henrikas Vepštas akcentavo, kad2011 m. Prienų rajono savivaldybė iš ES fondo lėšų, valstybės investicijų ir savo lėšų įvykdė darbų už daugiau nei 19,6 mln. litų. Šiais metais numatoma atlikti darbų už maždaug 11 mln. litų, nes Europos fondų 2007-2013 m. programa baigiama.

Pasak H. Vepšto, vandentvarkos darbai vyksta šiuo metu, bus tęsiami ir 2014-2020 metais. Tuo laikotarpiu numatyta atlikti vandentvarkos (vandens tiekimo, nuotekų tvarkymo ir lietaus vandens nuotekų tvarkymo) darbų už daugiau nei 120 mln. litų. Baigdamas Statybos ir ekonominės plėtros skyriaus vedėjas pasidžiaugė malonia naujiena. Jis su meru dalyvavo susitikime su Krašto apsaugos ir Kelių direkcijos atstovais, buvo aptartas parengtas projektas Stakliškių seniūnijoje pastatyti radiolokacinę stotį ir įrengti puikų6,5 kmkelią nuo Užuguosčio iki Antaviršio kaimo. Šio projekto metu bus renovuota ir pagrindinė Užuguosčio gatvė.

 

Kasdienybė ir šviesi ateities vizija  

Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Dalia Joneliūnienė paminėjo, kad per 2011 metus buvo parengti detalieji planai, suformuoti 25 sklypai nuosavybės teisių atkūrimui į turėtą žemę  Prienų mieste (apie5 hateritorija). Patirtinti Prienų miesto šilumos ūkio, Peršėkės upės apsaugos zonos ir pakrantės apsaugos juostos, vandens tiekimo ir nuotekų valymo infrastruktūros plėtros specialieji planai, užregistruoti prašymai ir atsižvelgta į juos, taip pat išduoti pritarimai raštu 79 objektams, išduoti 132 statybos leidimai naujiems ir rekonstruoti pageidaujamiems statiniams, parengta daug Tarybos sprendimų dėl gatvių geografinių charakteristikų pakeitimo ir naujų gatvių pavadinimų suteikimo (per2011 m. įregistruotos 645 gatvės), atlikta daug kitų darbų. Palyginus 2010 ir 2009 metus skyriaus darbo apimtys padidėjo bent tris–keturis kartus.

Supažindindama su ateities planais 2014–2020 metams D. Joneliūnienė kalbėjo apie Prienų sporto arenos plėtrą (plaukimo baseino statybą), Nemuno krantinės už tilto pratęsimą, įrengiant pėsčiųjų takus, poilsio aikšteles, įvažiavimus ir prieigas, mobiliąją prieplauką, apžvalgos aikšteles Dariaus ir Girėno gatvių sankryžoje. Ruošiamasi tvarkyti  Kęstučio paminklo teritoriją, bendrojo naudojimo želdynus Statybininkų ir Kęstučio gatvių teritorijoje. Siūloma sutvarkyti ir šunų dresavimo mokyklos teritoriją (buvusio karinio miestelio ribose), senąsias miesto kapines, įrengti auto–moto trasas, keletą saugių sankryžų miesto ir rajono ribose.

Apibendrindami spaudos konferenciją jos organizatoriai pabrėžė, kad nė vienas projektas nevyksta be svaraus kiekvieno iš administracijos skyrių indėlio, kruopščiai planuojamų veiklų. Meras V. Bujanauskas paminėjo, kad įmanoma Prienų–Birštono kapinių plėtra. Birštonas esą sutinka apie6 hažemės perleisti Prienams kapinių plėtrai į šiaurinę pusę.

Viena iš fantastinių, mero žodžiais, vizijų – įgyvendinti pietinio aplinkkelio su tiltu per Nemuną įrengimo projektą, kad būtų panaikintas sunkiasvorių automobilių, važiuojančių Martišiaus gatve, srautas. Deja, Savivaldybės finansavimas šiais metais sumažintas (apie 4 mln.), o mokesčių surenkama mažai.

Atsakydamas į spaudos atstovų klausimus apie atliekų rūšiavimą, administracijos direktorius pabrėžė, kad skatinant rūšiuoti atliekas gyventojams artimiausiu metu bus išdalinti žaliosioms atliekoms skirti konteineriai, kuriuos išveš nemokamai. Visos įstaigos mieste jau yra gavusios rūšiavimo konteinerius.

Baigdami spaudos konferenciją jos organizatoriai apgailestavo, kad Savivaldybei ir administracijai dažnai yra keliami neįgyvendinami uždaviniai. Savivaldybė, anot jos vadovų, dirba pagal finansines galimybes, o jos, kaip ir visose savivaldybėse, šiuo laikmečiu ribotos.

 

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close