Pacų dinastijos pėdsakais (GALERIJA)

Birželio 17-21 dienomis Jiezno miestelis prisipildė šurmuliuojančio jaunimo. Čia vyko Prienų meno mokyklos respublikinis kūrybinis-meninis projektas „Keliauk, pažink, dalyvauk“. Penkias dienas jaunieji menininkai (71 mokinys ir 12 mokytojų), apsigyvenę Jiezno gimnazijos patalpose, pasidaliję veiklomis, repetavo gimnazijoje ir muzikos mokykloje, keliavo po Jiezno apylinkes, tvarkė vieną iš įspūdingiausių Lietuvoje vėlyvojo baroko rūmų – Pacų dvarą, o atsisveikinimo išvakarėse surengė didikų rūmuose nepakartojamą koncertą.

„Tai ta vieta, kuri geriausiai atspindi mūsų projekto tikslą – ieškoti naujų kultūrinių veiklų formų netradicinėse erdvėse. Skatindami tarpusavio meninę sklaidą ir bendruomenių menines iniciatyvas, bendradarbiavimą bei partnerystę, į projektą įjungėme būrį partnerių – Birštono, Jiezno mokyklų jaunuosius menininkus, Jiezno kaimo bendruomenes, profesionalius dalininkus, fotografus. Per kultūrinę istoriją, per dainas, žaidimus, įvairias veiklas, svetingų Pacų rūmų šeimininkų dėka galėjome prisiliesti prie rūmų istorijos ir buvusių įtakingų didikų gyvenimo, to meto kultūros. Vaikščiodami išlikusiomis rūmų ansamblio vietomis, tvarkydami buvusias menes, prisiliesdami prie arkų, židinių, visą laiką jautėme tų rūmų dvasią. Kartais  klausydamiesi legendų, ieškodami „lobio“, vaikai išgyvendavo ypač stiprius jausmus, kurie, manau, niekada nepasimirš“, – mintimis dalijosi projekto sumanytoja ir koordinatorė, Prienų meno mokyklos mokytoja Reda Černiauskienė.

R. Černiauskienės iniciatyva prieš trejetą metų užgimęs kūrybinis- meninis projektas, pradėjęs savo kelią Ingavangio bendruomenėje, bendradarbiaujant su jos pirmininke Rasa Juocevičiene, antraisiais metais stabtelėjęs Šilavote, kur visapusišką paramą vėl suteikė vietos bendruomenė, mokykla ir seniūnė Aušra Kazlauskienė, trečiaisiais surado sau nišą vienoje iš įspūdingiausių ir unikaliausių Prienų krašto vietų – Jiezno Pacų dvare.

 

Daug keliauta, pažinta ir sužinota

Baroko amžiaus kultūrą menančias erdves, kurias laikas negailestingai užklojo dulkėmis, mėgina prikelti dabartiniai „dvarininkai“, buvę jiezniškiai, po daugelio metų sugrįžę atgal į savo kraštą, – verslininkas  Kęstutis Derliūnas ir restauratorius Vytautas Gusas. Dabartiniai šeimininkai mielai sutiko projekto dalyvius savaitei įsileisti į savo valdas ir netgi kartu su jais keliauti istoriniais ir kultūriniais dvaro labirintais. Rodos, žingeidūs ir kūrybingi jaunieji menininkai čia buvo laukiami.

Penkias dienas projekto dalyviai užsiėmė pačiomis įvairiausiomis veiklomis, kurias planuojant mokytojams netrūko išradingumo ir fantazijos. Jie džiaugėsi, kad visiems sumanymams pritarė ir juos palaikė Jiezno seniūnija ir seniūnas Algis  Bartusevičius bei Jiezno bendruomenės centras ir jo pirmininkė Irena Urbanavičienė.  Vaikai ne tik kasdien repetavo, grojo ir dainavo, pynė draugystės apyrankes, tapė ir fotografavo, dirbo iš molio, ruošė floristinius darbus, puošė Pacų dvaro menes, organizavo „Dainuojančios žvaigždės naktį“ Jiezno muzikos mokyklos kiemelyje, bet ir keliavo po Jiezną bei jo apylinkes. Dviračiais aplankė Dukurnonių piliakalnį, o pėsčiomis su istoriku Vytautu Kuzmicku – senąsias Jiezno kapines. Nepasimirš kelionė į Trezantolio dvaro palivarką Daukantų kaime ir paslaptimis bei legendomis apipintas pašnekesys su palivarko šeimininku Broniumi Palioniu, ūkininko Arvydo Mielaikos ferma Vėžionių kaime ir jo žavūs egzotiški augintiniai, susitikimas su Jiezne gyvenančiu akmendirbiu Gvidu Švenčioniu bei mažąja Urte Švenčionyte. Įdomu buvo apsilankyti ir Pacų dinastijos laikus menančioje Jiezno bažnyčioje, iš klebono Rolando Bičkausko išgirsti bažnyčios istoriją ir sužinoti, kad pagrindiniai bažnyčios fundatoriai taip pat buvo rūmų Jiezne savininkai Pacai. Projekto dalyviai su užsidegimu ir dideliu susidomėjimu padėjo tvarkyti Pacų dvarą, šeimininkams  leidus atliko kasinėjimo darbus.

 

Pasidžiaugė kūrybinės stovyklos vaisiais

Nors pagrindiniai dvaro rūmai, kaip ir daugelis įspūdingiausių paveldo objektų Lietuvoje, buvo sunaikinti, išliko tik vienas iš fligelių, tačiau jame dar galima įžiūrėti senosios didybės ženklų. Jų fone surengtas renginys, sukvietęs didelį būrį meno mėgėjų, Jiezno žmonių, kūrybinės stovyklos dalyvių ir jų tėvelių pasidžiaugti visą savaitę vykusios kūrybinės-meninės stovyklos vaisiais, paliko neišdildomą įspūdį. Ne tik dailės ir fotografijos darbų paroda, puikiu koncertu, bet pirmiausia – galimybe pajusti tos epochos ir joje gyvenusių žmonių dvasią išskirtinėje aplinkoje, autentiškose menėse.

Susirinkusiuosius į buvusius Pacų rūmus pirmasis savo kalba sudomino Jiezno krašto žmogus, istorikas Vytautas Kuzmickas, kuris ir dabar sakė negalintis suvaldyti širdies spurdesio, prisiminęs vaikystėje girdėtus senelių pasakojimus apie neįsivaizduojamas rūmų erdves, susitikimus su grafiene Terese Radvilaite-Paciene, prabildavusia į vietinius lietuviškai, ne tik lenkiškai. Aktyvus Jiezno krašto istorijos tyrinėtojas šventinio vakaro dalyviams papasakojo apie Pacų giminę ir jos įtaką Lietuvos politinei bei kultūrinei raidai per daugiau nei 50 jų viešpatavimo metų.

„Iš arti pamatyti dalies rūmų sales, židinius, pajusti gyvą čia susirinkusių žmonių dvasią galima tik Vytauto Guso ir Kęstučio Derliūno dėka“, – teigė V. Kuzmickas, dėkodamas dabartiniams dvaro savininkams, taip pat jauniesiems meno mokyklų mokiniams, kartu tęsiantiems ir puoselėjantiems kultūros tradicijas.

Apžiūrėję dailės plenero parodą, vaikų radinius po kasinėjimų, pasigrožėję „Dvaro skrybėlių“ kolekcija, susirinkusieji pakilo į antrąjį aukštą, kur jų laukė meno – muzikos mokyklų mokinių: akordeonistų, pianistų, smuikininkų, choristų ir solistų, bei jų mokytojų koncertas. Nuotaikingą koncertinę programą užbaigė Jiezno kultūros centro kapelos, kaimo bendruomenių, Prienų, Jiezno, Birštono meno – muzikos mokyklų jungtinė kapela.

Po baigiamojo koncerto, kuris nusipelnė skambių plojimų ir net ovacijų, kai bendrą kūrinį atliko visos kolektyvų mokytojos, prasidėjo sveikinimų ir padėkų įteikimo ceremonija. Padėkos buvo įteiktos projekto organizatoriams ir pagrindinei jo sielai R. Černiauskienei bei gausiam būriui partnerių ir rėmėjų. Visus, kurie įdėjo daug darbo, daug širdies ir žmogiškos šilumos, sveikino Prienų rajono savivaldybės administracijos švietimo skyriaus vedėjas R. Zailskas ir vyr. specialistė V. Zujienė, Jiezno seniūnas A. Bartusevičius. Kviesdamas projekto dalyvius nepamiršti Pacų dvaro ir galbūt surengti čia kitą projektą, dėkojo ir vienas iš šeimininkų – K. Derliūnas.

Po baigiamojo koncerto visų dalyvių laukė „Dvaro vakarienė“ rūmų kieme ir pasivažinėjimas kariniu džipu, kurį vairavo pats dvaro savininkas K. Derliūnas.

Penktadienį projekto dalyviai surengė šventinį meno kolektyvų koncertą Jiezno bažnyčioje, o išvykdami visus dailės darbus padovanojo restauruojamam Pacų dvarui.

 

Projekto sėkmė – būrys partnerių, rėmėjų ir didžiulis entuziazmas

Projekto sumanytojai, organizatoriai, partneriai nudirbo grandiozinį darbą. O tų, kuriuos reikėtų paminėti, yra išties daug. Projekto partneriai: Prienų rajono savivaldybės administracija, Jiezno seniūnija, Jiezno Pacų dvaro savininkai: K. Derliūnas ir V. Gusas, Jiezno bendruomenės centras, Jiezno miesto bendruomenė, Jiezno kultūros ir laisvalaikio centras, Jiezno gimnazija, Birštono meno mokykla, Jiezno medžiotojų būrelis, Jiezno klebonija.

Projekto dalyviai: Prienų meno mokyklos jaunių choras (mokyt. R. Černiauskienė), akordeonistų ansamblis (mokyt. L. Bendoraitienė), smuikininkų ansamblis (mokyt. D. Kolpakovienė), meninio lavinimo grupė (mokyt. D. Radzevičienė), Jiezno muzikos mokyklos smuikininkų ansamblis (mokyt. J. Žukauskienė), vokalinis ansamblis, Birštono meno mokyklos smuikininkų ansamblis (mokyt. D. Kolpakovienė), gitaros klasės mokiniai (mokyt. J. Paliušis), dizaino klasės mokiniai (mokyt. V. Krasauskienė), „Revuonos“ vidurinės mokyklos dailės kryptingo meninio ugdymo mokiniai (mokyt. A. Deltuvienė), Jiezno gimnazijos dailės būrelio mokiniai (mokyt. A. Jusienė), Kauno Simono Daukanto vidurinės mokyklos dailės būrelio mokiniai (mokyt. N. Jurkevičienė).

Taip pat dalyvavo būrelis profesionalių menininkų: meninės fotografijos meistras Vytautas Klimavičius, tapytojas Valerijus Gratulevičius, skulptorius-drožėjas Jonas Jarmalavičius.

Uždarymo metu projekto organizatoriai širdingai dėkojo rėmėjams, padėjusiems surengti 5 dienų projektą, sočiai maitinusiems, leidusiems atsigaivinti karštomis dienomis, nuoširdžiai globojusiems, dovanojusiems nuoširdų dėmesį ir rūpestį. Nuoširdų ačiū organizatoriai tarė Prienų rajono savivaldybei, bendrovėms ir įmonėms: „Birštono mineraliniai vandenys ir Ko“, „Stakliškių midus“, „Strielčių lentpjūvė“, „Prienų langai“, „Ernas“ (savininkas Ervinas Marčiulionis), DARIJA („Bravo Alko“ parduotuvė), Bronės Kleinauskienės IĮ, Seimo nariui Andriui Palioniui, Prienų sporto ir pramogų arenos direktoriui Arūnui Vaidogui,  ŽŪB „Nemunas“ ir Algimantui Šidlauskui, ūkininkams Vaivai ir Dariui Buliauskams bei Lilijai Krasnickienei.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close