Rožinis autobusėlis aplankė Birštoną

Sekmadienį, birželio 16 dieną, Birštono vienkiemyje ir Birštone apsilankė rožinis autobusėlis „Nedelsk“, šiais metais sukantis jau vienuoliktą ratą po Lietuvos miestus ir kaimus. Per pastaruosius 10 metų ženkliai sumažėjo užleistų susirgimų krūties vėžiu, daugeliui moterų ši liga buvo diagnozuota ankstyvoje stadijoje.

Ir šiais metais moteris dėl krūties vėžio nemokamai tikrina bei konsultuoja projekte dalyvaujantys geriausi šalies onkologai. Birštono savivaldybėje šią akciją organizuoja onkologinių ligonių klubas „Viltis gyventi“ ir jo pirmininkė Anelė Pyragienė.

Nuo pat ryto rožinis autobusėlis stovėjo prie Birštono vienkiemio felčerinio punkto, kur rinkosi moterys, norinčios pasitikrinti savo sveikatą ir išgirsti patyrusių gydytojų patarimus.

Moteris tikrino gydytojai ginekologai Julija Vitko ir Gabriel Kondžarija. Birštono vienkiemyje buvo patikrintos 58 moterys, o Birštone prie bendruomenės Carito namų stovėjusiame rožiniame autobusėlyje apsilankė 52 moterys.

Gydytojas G. Kondžarija sakė, kad moterų krūtyse buvo nustatyta nemažai gerybinių pakitimų, o rimtų įtarimų dėl krūties vėžio nebuvo. Tai rodo, kad moterys daugiau rūpinasi savimi ir savo sveikata.

Projekto „Nedelsk“ koordinatorė Beata Krapikaitė sakė, kad labai gerai, jog patikra buvo suorganizuota sekmadienį. Daugiau moterų turėjo laisvo laiko ir galėjo ateiti pasitikrinti.

– Tai tik trečia diena. Esame numatę apvažiuoti 23 Lietuvos rajonus ir patikrinti apie 4500 moterų. Orientuojamės aplankyti atokesnius šalies miestelius ir kaimus, kad visos moterys turėtų galimybę apsilankyti pas ginekologus ir išgirsti jų patarimus ne tik dėl krūtų vėžio, bet ir dėl gimdos kaklelio susirgimų. Labai aktualu vyresnio amžiaus moterims reguliariai lankytis pas gydytojus ir toms, kurioms per 50, kas dvejus metus reikia pasidaryti krūtų momogramą, – sakė koordinatorė.

Rožinio autobusėlio komanda iš Birštono savivaldybės išvyko tik vakarop. Gydytojai atliko gerą darbą, suteikdami moterims galimybę pasitikrinti ir pasirūpinti savimi.

Už tai, kad autobusėlio „Nedelsk“ komanda turėjo geras sąlygas dirbti, A. Pyragienė dėkoja Birštono savivaldybei, tarybos nariams, J. Palionio labdaros ir paramos fondui, UAB „Ernas“, „Picerijos“ vadovams bei informaciniams rėmėjams – „Naujojo Gėlupio“ ir „Gyvenimo“ laikraščiams.

 

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close