Paminėta Gedulo ir vilties diena

Birželio 14 -ąją Birštone, kaip ir visoje Lietuvoje, buvo paminėta Gedulo ir vilties diena. Minėjimo renginiai prasidėjo Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje, kur buvo aukojamos Šv. Mišios už tremtinius ir žuvusius už Lietuvos laisvę kovotojus.

Po Šv. Mišių Savivaldybės merės pavaduotojas Juozas Aleksandravičius ir administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas dalyvavo Birštono muziejaus organizuotame minėjime ir padėjo gėlių prie partizanų bei rezistentų paminklo J. Basanavičiaus aikštėje. Birštono tremtinių sąjungos nariai dainavo tremties dainas. Minint Gedulo ir vilties dieną, Savivaldybės atstovai prisijungė prie visoje Lietuvoje vykdomos akcijos „Tylos minutė – okupacijos aukoms atminti“ ir tylos minute pagerbė tremtyje mirusius, laisvės kovose žuvusius pasipriešinimų dalyvius. Minėjimas tęsėsi Birštono muziejuje, kur vyko tremtinių poezijos popietė.

Nuo birželio 14 dienos J. Basanavičiaus aikštėje prie partizanų bei rezistentų paminklo ir dabar tebedega atminties žvakelės, kurias uždega besilankantys jų artimieji.

Gedulo ir vilties diena Lietuvoje minima birželio 14 dieną, nes 1941 metų birželio 14 d. 3 val. ryto Sovietų Sąjungos represinės struktūros pradėjo organizuotus masinius Lietuvos gyventojų trėmimus į atokias šiaurines Sovietų Sąjungos teritorijas. Iki šiol nėra nustatytas tikslus ištremtųjų ir žuvusiųjų pakeliui į tremtį skaičius. Buvo ištremta daug to meto politikų, kultūros ir švietimo, aktyviausių visuomenės veikėjų.

„Naujojo Gėlupio“ informacija

Nuotrauka S. Asipavičienės

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close