Pasikeitė NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys kariniai kontingentai: Ispanija ir Čekija patruliuos su 13 naikintuvų

„NATO oro pajėgos užtikrina oro erdvės saugumą Baltijos šalyse. Tai yra itin svarbus gynybos elementas, dabar tai matome kaip niekada ryškiai. Saugumo aplinka regione blogėja, todėl itin vertiname NATO reagavimą į pasikeitusią situaciją. Esame ypač dėkingi už Baltijos šalių oro policijos pajėgų sustiprinimą aljanso Rytiniame flange. NATO oro policijos misija Baltijos regione išlieka kaip niekada svarbi“, – teigė krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius. Jis kovo 31 d. dalyvavo Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose vykusioje NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse vykdančių karinių vienetų pasikeitimo ceremonijoje.

Nuo vakar Baltijos oro erdvę saugojusius Lenkijos ir Danijos karius pakeitė Ispanijos kariai, artimiausius keturis mėnesius patruliuosiantys su aštuoniais naikintuvais F-18 „Hornet“. Jų misiją sustiprins penki Čekijos naikintuvai „Saab JAS 39 Gripen“.

NATO jungtinės oro pajėgų vadavietės Vokietijoje štabo viršininkas generolas majoras Jörgas Lebertas pabrėžė sąjungininkų vykdomų veiksmų svarbą. „Europoje vyksta didžiausia karinė agresija per pastaruosius dešimtmečius. NATO rodo tvirtą įsipareigojimą atgrasymo ir gynybos srityje bei pabrėžia ilgalaikę sąjungininkų vienybę. Reaguodami į agresyvų Rusijos karinį įsiveržimą į Ukrainą, dar labiau sustiprinome savo parengtį ir budrumą. Sąjungininkai aukštoje parengtyje palaiko apie 130 budinčių kovinių orlaivių – tai yra stiprus signalas apie Aljanso pajėgumą ir pasirengimą saugoti ir ginti kiekvieną mūsų teritorijos centimetrą“, – sakė generolas J. Lebertas.

Estijoje NATO oro policijos misiją sustiprina Prancūzijos ir Belgijos karinės oro pajėgos su keturiais naikintuvais „Mirage 2000-5“ ir keturiais F-16 „Fighting Falcon“.

NATO šalys pradėjo siųsti savo karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių oro erdvę nuo 2004 metų kovo mėnesio, kai Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis. Nuo to laiko NATO oro policiją Baltijos valstybėse nepertraukiamai vykdė 14 šalių sąjungininkių.

Vaizdo medžiaga: (aut. vyr. srž. sp. Lukas Kalvaitis/KAM): https://we.tl/t-mjPXQjcpbw

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close