Garsiai atšventę Jonines, įžengėme į astronominę vasarą. Birželio 22-oji, ne tik ilgiausia diena, bet ir vasaros saulėgrįža. 23-ąją švenčiame vasaros pradžią (Rasos). Astronomijos mėgėjams, tai – astronominė šventė, tačiau tuo pačiu – tai trumpiausia naktis, po kurios, naktys ilgėja. Ilgėja ir laikas, kuomet galima žvalgytis po naktinį dangų. Artėja vienas iš daugiausiai įspūdžių padovanojantis mėnesis – rugpjūtis.

Ką galima pamatyti dabar? Dabar prieš mūsų akis – plačiausias ir spalvingiausias spektras dangaus grožybių – Paukščių takas. Tuoj pat po Saulės laidos, jis pasirodo pietrytiniame danguje, o pilnai sutemus pereina į pietinį dangų. Tarp gausybės  mūsų galaktikos disko žvaigždžių – net ir plika akimi matomi ir žvaigždžių spiečiai ir ūkai. Vienas iš jų – įžymusis Erelio ūkas, pastebimas net ir plika akimi. Suprantama, pilną jo grožį galima pamatyti tik pasitelkus į pagalbą teleskopą. Erelio ūkas, kartu su Paukščių tako kaimynais matysis pietiniame danguje, ~30-40 laipsnių virš horizonto. Brėkštant šis ūkas jau pasislėps už horizonto, lygiai taip pat kaip ir Saturnas su Marsu, kurie visą šį mėnesį artėjo prie horizonto. Vešli medžių laja, abi planetas uždengs jau anksčiau.

Prieš porą savaičių, į naktinį dangų savo žygį pradėjo ir Uranas, kuris dabar pakyla rytuose apie 1 valandą nakties ir keliauja į pietus iki pat pakylant Saulei. Žvelgiant virš Urano galima pasigrožėti ryškiausia galaktika danguje – Andromedos galaktika. Ji – taip pat pasislėpusi prie Paukščių tako. Kiekvieną vakarą pakyla šiauriniame danguje ir keliauja šalia paukščių tako į rytus.

 

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close